En av hundra i fängelse

Usa är nu det land i världen med procentuellt flest medborgare i fängelse. En av hundra sitter i fängelse, vilket är en tredubbling av antalet på 20 år. Nu är det inte så mycket antalet brott som ökat utan antalet beslut om fängelsestraff. Det är den enskilda delstaten som står för fängelsebudgeten vilket har tvingat fram nedskärningar i sjukvården och skolundervisningen.

Under de senaste åren har delstaternas samlade undervisningsbudget ökat med 21% medan budgeten för fängelserna ökat med 127%. I vissa stater är nu budgeten för fängelserna större än undervisningsbudgeten, som i exempelvis Connecticut, Vermont, Michigan och Oregon.

Bakom statistiken gömmer sig också ett rasistiskt mönster som ingen vill kännas vid. I fattiga svarta stadsdelar på öst- och västkusten är upp till varannan svart man i åldrarna 20-40 år bakom galler. Med en dålig advokat kan stöld av ett äpple leda till många decennier bakom galler om det handlar om återfallsförbryteri. Något som en vit person från Boston alldrig behöver frukta. I ”möjligheternas land” är det mesta möjligt.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , ,

Lämna ett svar