Rättvisa med rasgränser

I dag friade domstolen i Queens, en stadsdel i New York, de tre poliser som den 25 november 2006 med 50 pistolskott sköt afroamerikanen Sean Bell till döds utanför nattklubben Jamaica i Queens. Sean Bell skulle gifta sig dagen efter och hade firat sista kvällen som ungkarl med sina kamrater. När de lämnade nattklubben blev de anropade av poliser och något gick fel. Inom några sekunder avlossade polisen femtio skott och Bell dödades.

-Domare Coopermans ansvar var att ta ett beslut baserat på de bevis som lagts fram inför rätten. Amerika är nation styrd av lagar och även om alla inte håller med domslutet och domstolens åsikter accepterar vi dess auktoritet, sa New Yorks borgmästare Michael R. Bloomberg efter domslutet.

I de fakta som lagts fram finns det inget som bevisar att de tre poliserna var utsatta för ett reellt hot. Det faktum att de trodde sig vara i fara räckte för domstolen vad gällde ansvar eller inte för dödsskjutningen.

Vid sidan av medkänsla för Sean Bells familjs och tillkommande hustrus sorg och besvikelse över domstolens beslut finns det att frågetecken som det är upp till var och en att räta ut: Om Sean Bell hade varit vit, bördig en rik familj i Long Island, och om poliserna varit afroamerikaner vilket beslut tror du domstolen fattat?

Intressant?
Bloggat: Svensson1, Svensson2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Ett svar på ”Rättvisa med rasgränser

  1. Pingback: Nazismen vinner mark när vi knarkar islamofobi « Roya och Matildas blogg

Lämna ett svar