Kommunal startar vykortskampanj

Gästskribent: Kjell Pettersson

Kommunalarbetareförbundet är Sverige största fack. Närmare 600 000 medlemmar. I huvudsak är alla medlemmar välfärdsarbetare. Vi möter dem inom barnomsorg, hemtjänst, sjukvård, renhållning, transporter… dessa samhällsbärare.

Deras löner är skamligt låga i förhållande till den oerhörda samhällsnytta som utförs.

Närmare 600 000 kommunalare är en mäktigt kraft. En stridsignal från deras fackliga organisation så stannar Sverige.

Tyvärr har inte kommunalarna den ledning de förtjänar.

En ledning som genom sitt passiva agerande öppnat dörren för en samhällsutveckling där kommunals medlemmar är bland de som drabbats och drabbas hårdast. Det var i första hand kommunalarna som den socialdemokratiska statsministern Göran Persson gav ”hedersuppdraget” att sanera Sveriges ekonomi efter att regeringen Bildt mellan 1991 och 1994 kört landet i botten.

Priset för kommunalarna blev hårt. Uppsägningar, nedskärningar, ständiga omorganisationer…allt färre händer fick göra samma arbete som innan saneringspolitiken. Detta sargade kommunalarbetarna, som i första hand är kvinnor, hårt. Deras kroppar blev utslitna i förtid. Många av dem tvingades till långvarig sjukskrivning. En del tvingas gå i förtida pension.

Kommunals ledning lyfte inte ett finger för att protestera mot den socialdemokratiska högerpolitiken. Lojaliteten med det socialdemokratiska partiet vägde mycket tyngre än medlemmars omedelbara intressen.

I september 2006 bildar alliansen regeringen.

Nedskärningarna och försämringarna har kommit slag i slag. A-kassan, sjukförsäkringar, privatiseringar…alla åtgärder som slår hårt mot kommunals medlemmar.

Kommunals ledning är fortfarande lika oförmögna att göra motstånd mot dessa attacker. En del verbala utfall, några korta kampanjer som i första hand mobiliserat de egna ombudsmännen. Den kraft som 600 000 medlemmarna har används inte.

Nu är det två dagar innan Första Maj.

Kommunals ledning skall starta en kampanj mot alla de försämringar i sjukförsäkringen som riksdagen fattar beslut om den 4 juni.

Och den här gången har Kommunals ledning tänkt till ordentligt.

Nu är det stora saker på gång.

För kampanjen består inte bara av en namninsamling. Utan som extra krydda kommer den att kombineras med kampanjkort. Detta för att för att få regeringen att dra tillbaka alla de förslag till försämringar av sjukförsäkringen som klubbas av riksdagen 4 juni.

Kan tänka mig att det i detta nu är rätt skakigt i kanslihuset. Säkert har Reinfeldt redan samlat den övriga regeringen för att diskutera det akuta läget. Det går nästan att ta på den spänning som skakar det svenska klassamhället i grunden. Kommer regeringen tvingas att avgå? Är krisgrupperna inkallade? Blir det nyval? Obekräftade rykten säger att sju extraplan står startberedda på Arlanda för förbereda regeringens flykt ut landet. Frågorna hopar sig…

Det heter att svensk fackföreningsrörelse är i kris.

Kommunals ledning bekräftar återigen hur djup och omfattande den krisen är.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 svar på ”Kommunal startar vykortskampanj

  1. Pingback: Även i Danmark forstätter strejkerna | Svensson

  2. Pingback: Volvoarbetare till stöd för vårdstrejken « Trottens Betraktelser

  3. Pingback: Trottens Betraktelser » Volvoarbetare till stöd för vårdstrejken

Lämna ett svar