Vem skörtar upp vem…?

Det är inte lätt att hitta ut och in i alla prisökningar på olja och andra råvaror. Ena källan säger si, andra källan säger så. Mest populärt är det att skylla på dessa godgrisar i Kina som börjar härma våra vanor att äta kött i stora mängder varje dag. Varför kunde de inte nöja sig med en skål ris per dag?

Tack och lov finns det tidskrifter som talar klarspråk. Den amerikanska veckotidningen Business Week säger rakt ut att prisökningarna i huvudsak orsakas av pensionsfondernas och riskfondernas spekulation i råvarors prisökningar.

-Spekulation på råvarumarknaden har haft en kraftig tillväxt de senaste åren, skriver BW. Det stämmer med OPECs uttalande att det inte just nu råder brist på oljemarknaden och att George Bushs krav på ökad produktion saknar grund. Man vad har han hittills under sina åtta år som President sagt som står sig?

-Under det senaste årtiondet, har spekulanternas andel av de långsiktiga vinsterna på råvarornas prisökningar, gått upp från en 1/4 av marknaden till 2/3 av råvarumarknaderna. Från 2003 till 2008 har investeringarna i indexfonder baserade på råvaror ökat tjugofallt från 13 miljarder dollar till 260 miljarder dollar, konstaterar Business Week. De uppgifter BW refererar till har kommit fram i förhör inför den amerikanska Kongressen.
Siffror att komma ihåg när de borgerliga drakarna kör sitt antikina-race.

I media: ”AB”,”DN”,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna ett svar