Billig kärlek på ett sjaskigt förortsmotell…

Den uppskrivna Irakkonferensen i Upplands Väsby blev en sjaskig historia. Inte en galaföreställning i någon av politikens internationella metropoler. I stället träffades man på en avfartsväg från Arlanda norr om Stockholm. Lite förvånade chaufförer fick styra in sina limousiner till ett ”Infra Business Center”, som ser ut som en kvarglömd betonglänga från gamla DDR. Inget glitter och inget glam, inga saluter, bara i dessa sammanhang något så ovanligt som ett femstjärnigt konferenshotell, med en vinterträdgård som sett sina bästa dagar.

”Det var en framgång att konferensen såg framåt”, sa Carl Bildt i sin avslutning. Med den knycken på formuleringarna kunde han live i stället ha medverkat i det nya, riktigt roliga humorprogrammet ”Morgonsoffan”. Slutdeklarationen var skriven på förhand och vad den egentligen slog fast var att al-Malikis samarbetsregim förväntade sig mer avskrivningar av tidigare lån. ”Vi måste slippa bördan av alla återuppbyggnadsarbeten i krigets spår”, vädjade han. Iraks rika grannar, Saudiarabien och Kuwait, fortsatte dock att vara njugga. Dessa groteska oljediktaturer frågar sig naturligtvis varför de ska stödja en irakisk regim som stödjer Iran, deras huvudrival i regionen. En regim som dessutom fortsätter med att stänga ute deras trosbröder, den sunnitiska eliten i Irak, från politikens alla köttgrytor. USA som stått för det mesta av förstörelsen under krigets fem långa år vill heller inte betala. I stället vill man få till stånd avtal om egna permanenta militära baser och egna långsiktiga rättigheter till olja. Självfallet skulle inte heller konferensen på något sätt pröva skuldfrågan till detta vanvettiga krig. Dagordningen, eller agendan som direktörerna säger, var därför helt befriad från sådana otrevligheter. En gammal krigsaktivist, som Carl Bildt, slapp stå till svars för sina synder, då när det begav sig. Exempelvis detta snart berömda citat från International Herald Tribune bara några veckor före Bush`s invasion:

Det måste också stå klart att om de långt mer önskvärda sätten att avlägsna regimen inte lyckas kommer det mindre önskvärda sättet – krig – att genomföras.

Sverige fick avslutningsvis beröm för sin förhållandevis generösa flyktingpolitik och Condoleezza Rice lovade Fredrik Reinfeldt att USA skulle ta emot hela 12 000 flyktingar nästa år. Vilket enligt media är ett gammalt löfte som ännu inte uppfyllts. Ändå sa Reinfeldt att detta var ”ett stort steg för ett land som i fjol bara tog emot 1 000 irakier” ( rätt siffra är 800! ). Ett bokstavligen gränslöst hyckleri när man vet att inte ens irakiska angivare släpps in över USA:s gränser. Till dags dato har Sverige tagit emot 40 000 irakiska flyktingar. Skulle USA, som huvudansvarig för flyktingvågen, ta emot lika många i förhållande till sin befolkningsstorlek som Sverige handlar det om 1,2 miljoner människor….

Nej, konferensen där på en avfartsväg en bit från Arlanda blev en sjaskig historia. Internationell politik med en doft av billig kärlek på ett förortsmotell.

Internationella media bevakade tillställningen mest i notisform.Vare sig New York Times, Financial Times eller The Independant nämnde ett ord om konferensen på sina webbsidor För BBC online var det också en ickehändelse. .I stället hade man där, vid sidan av Olmerts korruptionsskandaler, den stora nyheten att toaletten i vardagsrummet på den Internationella rymdstationen hade gått sönder. En kurir hade redan flugits express från Moskva till Cape Kennedy, med en reservpump, som nu ska upp i himlavalvet med rymdfärjan Discovery.

Där kan man tala om en nyhetsbyrå som ser till väsentligheter.

I andra media: DN1,DN2,SVD1,SVD2,AB,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Ett svar på ”Billig kärlek på ett sjaskigt förortsmotell…

  1. Svenska Akademiens Ordbok – definition av Spektakel:

    5) (numera bl. ngt vard.) (uppseendeväckan¬de l. befängd l. löjlig) händelse l. situation som väcker mer l. mindre pinsam uppmärksamhet l. förargelse; (rysligt) elände (se d. o. 3; skandal; (pinsam) uppståndelse; äv. liktydigt med: bråk l. bus l. oväsen.

    Tycker det passar ratt bra…

Lämna ett svar