Hamnkonflikten – arbetsgivarna ”tigger näsblod”

Strejk i Stockholms hamn 13 juni?

image967

I den redan segdragna konflikten i Sveriges hamnar ”tigger nu arbetsgivarna om näsblod”.

Den motsättning det hela rör sig om har funnits lika länge som det har funnits lönearbete och handlar om att arbetsgivarna nu vill ta bort det redan mycket begränsade fackliga inflytande som finns när det gäller schemaläggning och övertidsarbete. Natten till 26 maj inledde Hamnarbetarförbundet och Transport en blockad av övertidsarbete, nyanställningar och inhyrning av arbetskraft och redan efter några dagar började åtgärderna ta skruv. Men arbetsgivarna valde då att bryta mot blockaden i stället för att förhandla. Övergreppen kom i Wallhamn och Varberg. Wallhamn AB, som ägs av stenrika redare i italienska Neapel och Sydkoreas Seoul, skryter med att vara ”det privata alternativet” och vill tydligen pröva med nya metoder för att på så sätt kunna konkurrera med främst det kommunägda Göteborgs Hamn. Inte nog med att man omplacerar tjänstemän till stuverijobb. Wallhamns vd Henrik Sundin stoppar dessutom bryskt anställda för att tala med Göteborgs-Postens reporter och ger sig sedan på en ombudsman från Transport som talar med en journalist från TV 4.

Konsekvensen är att Transport, med stöd från Hamnarbetarförbundet, lägger ett varsel om total arbetsnedläggelse (strejk) i Wallhamn, Terminal West (Varberg) samt Stockholms hamn från och med den 13 juni klockan 00.00.

När jag skriver detta har vi fått leva med en dag där naturen aldrig kan bli vackrare. Det lummiga och solgröna, ännu orört av regn och blåst, har gett färger och ljus som skulle fått Paris` alla impressionister att få dåndimpen. När jag sedan landar kväll med kommissarie Morse på 9:an fastnar ett av hans latinska citat i minnet: ”Det finns inget paradis utan en orm”.

Morse som är en hårdför antikapitalist skulle säkert spårat ormen till Wallhamn – denna kanske den vackraste dagen som någonsin setts…

I andra media: GP1,GP2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Ett svar på ”Hamnkonflikten – arbetsgivarna ”tigger näsblod”

  1. Pingback: LO tappar medlemmar - deras eget fel | Svensson

Lämna ett svar