Kan ett kålhuvud sköta en salladsbar?

Fra Juan Sánchez Cotán 001.jpg

Stillsam barockrealism på 1600-talet av den spanske målaren Sánchez Cotán kallad ”kålhuvud, melon och gurka”. I blickfånget finns också ett äpple. Fina ingredienser för en försommarsallad. En helt annan fråga är om ett kålhuvud på egen hand kan klara av att sköta en hel salladsbar?

Nej. Naturligtvis inte. Framförallt inte ett politiskt kålhuvud som Fredrick Federley. Centerpartistisk påläggskalv, riksdagsman och ordförande i centerrörelsens ungdomsförbund. Dessutom känd lebeman från lekarna på Stureplan.

Bakgrunden är den kända antifackliga kampanjen runt salladsbaren Wild´n Fresh i Göteborg, vars ägare, Sofia Appelgren, vägrade att teckna kollektivavtal. Federley och Dominika Peczynski, skrikig programledare i TV3 och Kanal 5, blev då så upprymda över en lyckad nyliberal kampanj i media att de också gav sig in i branschen. Men, som Katrine Kielos skriver i Arena: ”den enda affärsidé som Fredrik Federley och Dominika Peczynski hade när de öppnade grönsaksverksamhet vid Stureplan var att inte teckna kollektivavtal”.

Carl Bildt brukade prata om en rödgrön röra. Men här serverades en riktigt mörkblå sallad och den föll inte så många i smaken. Därför gick det också som det gick. Det blev en riktigt skitig konkurs i stället för fräscha små salladsrätter…

Enligt Dagens Eko så blir det vi skattebetalare samt andra företagare som för stå för största delen av kalaset. Andra ”bävrar” kommer att gå miste om runt 250 000 kronor och skattebetalarna får betala 65 000 kronor i lönegaranti till dem som förlorade jobbet samt obetalda skatter. Skulderna i konkursboet ska vara 573 000 kronor, tillgångarna knappt 9 000 kronor. Kocken Jonas Mårtensson har fordringar i konkursboet på 161 000 kronor och Dominika Peczynski har nu, via sitt bolag med det passande namnet Mafioso PR, krav på 102 000 kronor!

Federley skyller på att lokalen var för varm och att det blev problem med sophämtningen. Själv kan han inte stå för fiolerna. Kanske utblottad? Kanske får han vigga ihop pengarna till helröret när han nästa gång ska nöta byxbak på Stureplan? Maud Olofssons ivrigaste ”bäverunge”, kanske hennes kronprins, med anspråk på högsta betyg när det gäller affärer och företagsamhet, har alltså orsakat en politisk katastrof för sitt centerparti. Snart får han lämna alla sina förtroendeuppdrag…

Eller? Vad händer? Nja, inte mycket. Bara några små ringar på vattnet. Sedan blir det stilla. Inte en endaste krusning. Det borgerliga Sverige tiger tyst. Tänk om det handlat om en ung socialdemokratisk framgångspolitiker, som öppnat en bar med fullständig demokrati och en ordning där alla i jämlikhetens namn var kockar. Ett näringsställe som dessutom serverat röd sallad. Tänk då om denna bar kursat på samma smutsiga sätt som Federleys tillhåll. Hade då skandalen blivit så avmätt. Så avslagen?

Sen är det en helt annan sak att det kanske är väl elakt att kalla vår centerpartist för ett kålhuvud. Tänk bara vad gott det är med hemlagat rotmos och en simmig fläsklägg. Inte för inte kallas också kålroten för swede på engelska och Schwede på tyska…

I andra media: Dagens Arena,SVD

På andra bloggar: Trotten, Esbati, Alliansfritt,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Lämna ett svar