Hemligt avtal gör Irak till USA:s koloni

I skymundan av Irakkonferensen i Upplands Väsby och de intensiva förpostfäktningarna i USA:s presidentval håller Bush`s administration på att driva igenom ett långsiktigt fördrag eller avtal med Irak som gör landet med dess oljerikedomar till en amerikansk koloni.

Framförallt är det vicepresidenten Cheney tillsammans med USA:s ambassadör i Baghdad, Ryan Crocker, som arbetar intensivt för att Al Malakis marionettregim ska skriva under uppgörelsen som de facto innebär att Irak blir en delstat i USA, men en delstat där innevånarna inte får några medborgerliga rättigheter, utan bara skyldigheten att pumpa upp olja åt sina kolonialherrar. Enligt den brittiska tidningen Independent som avslöjat planen och detaljerna ska fördraget vara klart till den 31 juli.

I texten ges USA rätt till att hålla 50 militärbaser i landet för överskådlig framtid ( tills oljan är slut ) samt att kontrollera Iraks luftrum. USA ska ha rätt att driva militära kampanjer samt att arrestera irakiska medborgare. Amerikanska soldater och kontraktsanställda legofirmor ges immunitet inför irakisk lag.

Försöket till kolonisering är explosivt i Irak. Ett givet och tragiskt stöd från de kurdiska ledarna är klart. Men andra politiska krafter är djupt splittrade. Al Sadr, en religiös och mer nationell inriktad ledare med masstöd bland de fattiga shiitiska massorna, har mobiliserat till protester efter varje fredagsbön. Han och hans rörelse kräver också en folkomröstning om det förut så hemliga fördraget. Men inte minst genom att vägra lämna ut en stor del av Iraks egna oljepengar, som alltsedan Saddam Husseins krig mot Kuwait hålls inne av USA (?) i kraft av FN-beslut, sätts Maliki under press. Iran är emot avtalet.

Risken för politisk kris finns också i USA. Genom att kalla fördraget eller avtalet för en allians kan Bush kringgå kongressen och fatta beslut på egen hand. I upptakten till presidentvalet nu i höst kan han sedan förklara att invasionen 2003 var berättigad och att segern vunnits. Republikanernas John McCain får på så sätt fin ”färdkost” till sin kampanj samtidigt som Bara Obama ställs mot väggen med sina löften om att dra tillbaka USA:s trupper.

Här i Sverige är det givet att Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt borde ta till orda? Hela Irakkonferensen var tydligen en kuliss som skulle dölja det hemliga politiska spelet i Irak. Den svenska regeringen ställde upp som arrangörsland, bland annat fick vi skattebetalare stå för 25 miljoner kronor, och i det internationella sammanhanget fungerade Reinfeldts team och då främst Carl Bildt som politiska idioter. Nu får de förklara sig för oss som stått för notan. Irak behöver uppenbart inga pengar. USA håller inne med till att börja med 20 miljarder i US dollar…

I andra media:The Independent,CounterPunch,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 svar på ”Hemligt avtal gör Irak till USA:s koloni

  1. Pingback: Naivitet från billobbyister | Svensson

Lämna ett svar