Sista resan…

Kung Gyanendra av Nepal, som lämnar in i dag, sågs som en Gud av rättroende hinduer.

I dag firar vi att ännu en segsliten monarki gått i graven. En gud, kung Gyanendra av Nepal och hans drottning Comal, är störtade och kördes i dag under militärt beskydd för gott ut av en armerad Mercedes från det Rosa palatset, Narayanhity, vackert beläget i en av Kathmandus grönskande dalar. Som generöst apanage från parlamentet fick han och hans familj som ny bostad jaktegendomen Nagarjuna samt 50 poliser för eget beskydd. Vilket kanske kan behövas. När monarkin för gott försvann demonstrerade lokalbefolkningen och ropade: ”Ge honom allmosor – inget jaktslott”.

Gyanendra grep makten 2002 efter en skandalös massaker inom den kungliga familjen, där hans brorson, kronprins Dipendra, berusad av alkohol och omtöcknad av narkotika, mördade sin far Kung Birendra samt åtta andra medlemmar av den kungliga familjen. Dödsskjutningarna ska ha orsakats av att kronprinsen förvägrats att gifta sig med sin älskarinna. Arméns roll i familjedramat var mycket omdiskuterad och många ansåg att Gyanendra själv varit inblandad i en konspiration som låg bakom blodbadet. Men hans trontillträde förvärrade krisen för Shahdynastin, som haft ett feodalt grepp över landet i 240 år. Redan 1990 hade ett väldigt folkligt uppror, Jana Andolan, tvingat kungafamiljen till reträtt och Biendra accepterade då ett begränsad parlamentarisk styre. Men det sociala sönderfallet, de etniska motsättningarna och maoistgerillans framgångsrika militära kampanjer tillsammans med deras valseger som Gyanendras bara försökte möta med ett mer auktoritärt styre, gjorde att han och hela dynastin till sist föll samman. Därmed försvann också ännu en gud eftersom rättroende hinduer anser att kungafamiljen är gudomlig.

I Sverige är de mer privata kungliga familjescenerna inte lika blodiga och här hemma har monarkin drivits in till sina gemak, både i slott och på Stureplan. Monarkin är inte längre ens av ”Guds nåde”. Men det är väl känt att kungen själv åtminstone tvekar om det tillrådliga i ett äktenskap mellan kronprinsessan Victoria och hennes Daniel Westling. Ätten Bernadotte skulle dö ut och ersättas av ätten Westling från Ockelbo, som Jan Guillou så elegant formulerade problemet. Kanske inte bästa tänkbara varumärke för rojalisterna. Hur kul är det för kungliga småbarn att ha en farsa som bara är gymägare?

Vi får se hur det går? Men vi lär knappast få se en familjemassaker iscensatt av Victoria , där lillebrorsan Carl Philip sedan griper makten när väl den Kungliga livvakten gjort sitt…

I väntan på en mer stillsam upplösning gratulerar vi de 30 miljoner människor i Nepal som nu äntligen kanske kan lämna feodalismen bakom sig.

I andra media: SVD,The Independent,BBC,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna ett svar