Inte bara Zlatan…

Fotbollens toppar når över Hochschwabs bergsspetsar i Österrike

Gästskribent: Kjell Pettersson

Elitfotbollen av idag genomkommersialiserad. Den är en gigantisk internationell industri som omsätter hundratals miljarder kronor per år. Men all denna pengadrös till trots – och det våld som förekommer kring fotbollen – så kommer vi aldrig ifrån att fotbollen fängslar, förför, bedrar och sviker. Att älska fotboll är ett stormigt kärleksförhållande. Fullt av vågdalar med även av toppar så höga att de med lätthet reser sig över bergsspetsarna uppe på österrikiska Hochschwab…

I detta nu pågår EM. Ett jättejippo där fotbollens styrande på europanivå, topparna inom UEFA, förmodligen haft bråda dagar. Inte så mycket kring de sportsliga arrangemangen, det brukar fotbollens myriad av vattenbärare på lägre nivå sköta utan knot. Nej, UEFA;s magnater har i stället sett till vilka företag som kan erbjuda de mest förmånliga reklamerbjudandena, TV-rättigheterna, sponsoravtalen…allt det som hör vilket storföretag som helst till.

Hur långt kommersialiseringen av fotbollen har gått ges av det faktum att krogarna i de olika städer där matcherna spelas endast får servera danska Carlsberg. Det har tydligen skrivits ett kontrakt om att österrikiskt eller öl från alplandet Schweiz är vid vite förbjudet…Danskt öl från ett Danmark som inte är kvalificerat till EM bland annat på grund av att en dansk ”kamrat” hinkade i sig 16 stycken starkpilsner av just märket Carlsberg.

Nu skiter vi i de kommersiella gravgrävarna och Carlsbergs prishöjningar.

Tillbaka till den ångestladdade fotbollen.

En måndag kväll så här i EM:s början kan ge en inblick i fotbollens svindlade höjder och lika djupa dalgångar.

Först en match mellan Frankrike och Rumänien i den så kallade dödens grupp. Efter att tittat på matchen förstår man varför gruppen döpts till dödens. För något så tråkigt, fantasilöst och trist får man leta efter. Förmodligen skulle en högläsning av Döda Havsrullarna, ett tal av Fredrik Reinfeldt eller en stund med Maud Olofssons ändlösa tjatter renderats årets humorpris jämfört med detta.

Ändå vet jag och många, många fler med mig att de bägge spelande lagen innehåller spelare av yttersta världs- och europaklass. Men låsta av system, strama tyglar blir det inte bättre än så här…

Några timmar senare på kvällen är det raka motsatsen. Ett gnistrande fyrverkeri när Holland mötte Italien. Detta Italien som i normala fall kan något bättre än alla andra. Kontrollera, låsa en match, försvara… total omutliga speciellt när det fått ett tidigt ledningsmål. Men denna gång. Utan en skadad Canavaaro. Med en Nesta som tackat nej. Maldini och Costacurta som slutat. Dessa fyra tillsammans med legendarer som Gentile, Carbrini och Baresi håller nog idag en speciell mässa över det italienska försvarsspelet mot Holland.

Detta kunde ha blivit en lika låst tillställning som matchen innan. Men nyckeln till att öppna det italienska låset är att de åker på ett tidigt baklängesmål och därför tvingas till vildsint offensiv.

Så blev det igår och därav detta gnistrande sprakeri.

Några ord bara om Hollands och Manchester Uniteds målvakt Edwin van der Saar. Kanske inte ett gammalt vin med sina goda smaker, men nog en av ålder väl rundad holländsk genever.

Så kära läsare slutsatsen av detta kan bara bli en och entydig.

Se alla matcher för man vet aldrig vad som väntar.

I övrig media: DN1,DN2,DN3,SVD,AB1,AB2,AB3,Expressen,Jinge,S-bloggen,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Ett svar på ”Inte bara Zlatan…

  1. Zlatan var makalöst bra i veckan mot England. Att scora fyra mål och lyckas med en bicicleta på det viset eller att ens komma på tanken. Galet! Är det någon som ser fram emot den dagen Ibra slutar i lira fotboll?

Lämna ett svar