Efter FRA – Ska GPS övervaka alla?


Är det så här vi ska gå omkring nästa decennium?

Samtidigt som debatten mot FRA rasar kan vi höra i Dagens Eko att regeringen arbetar med ett lagförslag om att använda satellitnavigation för att stärka skyddet för förföljda. Med GPS i t ex en elektronisk elboja kan man följa förföljarens rörelser och stoppa besöksförbud. ”Det går ett larm om man överträder den fredade zonen”, säger Inka Wennerberg på Rikspolisstyrelsen.

Låter kanske inte så farligt om det ersätter fängelsestraff. Men diskussionen om alliansens förslag om att övervaka alla våra telefonsamtal och alla vår mejl gör att det blir lätt att framför sig se hur Reinfeldt och kompani om något tiotal år, kanske i ett än hårdare samhälle och kanske med en ännu fränare och hårdare borgerlig regering, vill driva igenom att alla svenska medborgare ska kunna övervakas med satellitnavigation. När folk inte längre fick ringa i fred, eller skicka mejl ostörda, visade det sig nämligen att de började att träffas och därför vill man nu ta detta steg. En resa någonstans och ett personligt möte, kan ju vara något misstänksamt. När en GPS möter en annan kan det ju handla om någonting skumt.

Misstanken och därmed varningen är inte obefogad. Det har inte kokat över hos mig. Tänk om någon sagt till mig på sextiotalet att alla mina brev till mina kompisar skulle kunna sprättas upp när som helst och läsas av en statlig myndighet. Eller att staten lyssnade på mina telefonsamtal ( nu gjordes detta ändå har det visat sig i efterhand …) Då hade jag bara skrattat och idiotförklarat honom.

Men åren går och nu tycker regeringen att detta är självklarhet. ”Friheten kräver att alla är övervakade”. Friheten kräver att alla är ofria. Cheers for freedom!

Andra bloggar: Svensson,Jinge,Trotten,Esbati,

I media:DN1,DN2,SVD,AB,DN3,SVD2,SVD3,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

10 svar på ”Efter FRA – Ska GPS övervaka alla?

  1. Pingback: Falske Federley - styrd av pengar och karriär | Svensson

  2. Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Analys av läget: Centern förråder värst

  3. Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Analys av läget: Centern förråder värst

  4. Pingback: Snygg taktik men jag går inte på det « WitchBitch

  5. Pingback: Snygg taktik men jag går inte på det « WitchBitch

  6. Pingback: Snygg taktik men jag går inte på det « WitchBitch

  7. Pingback: Äcklad « Basic personligt

  8. Pingback: Karl Sigfrid röstar nej? En svensk frihetshjälte? | joinsimon.se

  9. Pingback: Det är dags att emigrera « WitchBitch

Lämna ett svar