Snart är orgien över

Världsrekord i kaloriintag

Michael Phelps simmar inte bara bäst världen. Som en slimmad Joakim von Anka simmar han också i pengar. I sitt kassavalv kommer han kunna dyka ner, bada och tumla runt i nära en halv miljard kronor, menar bedömare i de sponsorkretsar som satsar pengar på vår tids gladiatorer.

Michael Phelps simmar inte bara fort, han kan också bada i pengar…

Nu är de olympiska lekarna i Peking inte bara en orgie i nationalism och pengar. Gladiatorerna häver också i sig helt osannolikt med kalorier. Själv fick jag vara med om en liten sådan orgie nu i helgen. Sonen har under sommaren jobbat hos en fiskgrossist som handlar med alla havets läckerheter. ”Om du hittar ett bra pris på riktig kräftsallad. Kan du då ta hem lite?”, bad jag. “Visst, hur mycket”, frågade han. ”Ta en stor burk, det blir fest”, sa jag och tänkte mig tre eller kanske fem hekto. Till fredagskvällen kom han så med en burk på tre kilo. Fylld till brädden med underbara dilldoftande små kräftor, i en lätt vitlöksdoft, vackert vilande i en bädd av fräsch majonäs. Tre kilo! Hela familjen och en del glada gäster fick sedan fylla krävan gång på gång med kräftstjärtar. Natten till måndag drömde jag sedan om att jag var en pigg liten kräfta som skulle kokas levande…

Men för Phelps som förmodligen har världsrekordet i kaloriintag – utan att bli för frodig – är det inte nykokta skaldjur som dukas upp på faten. Varje evig dag ska han pressa i sig hela 12 000 kalorier och då också av rätt sort. En inte särskilt koldioxidsnål meny. Tråkig till förbannelse. Men uppenbart rätt kost om man ska bli bra i simning. Så här ser hans bespisning ut en vanlig dag:

T

ill frukost blir det tre smörgåsar med stekta ägg. Alla byggda som en sådan där höjdare som Dagobert brukar trycka i sig. Med travar av sallad, stekt lök, tomater och så förstås majonäs ovanpå hela härligheten. Denna entré sköljs ner med två baljor kaffe och därpå hugger Michael inpå på en bastant femäggsomelett som följs av en stor tallrik med fullkornsgröt . Efter denna njutning inmundigar han tre rostade smörgåsar beströdda med socker. Allt för att få i sig de nödvändiga kalorierna. Det enkla morgonmålet avrundas sedan med tre pannkakor fyllda med choklad.

T

ill lunchen kommer han med skrikande mage och grundar med ett halvt kilo berikad pasta. Ett helt stort paket. Detta foder, eller vad man ska kalla det, livas sedan upp med två rejäla skink- och ostsmörgåsar. För att klara kaloriintaget har sovlet bretts ut på vitt bröd och betäckts med – majonäs. Som dryck sveper han en energidricka spetsad med 1000 kalorier.

D

agen går, hungern måste stillas och det blir dags för middag. Den blir enkel. Spartansk. Michael bäddar nu för natten genom att inta rejält med kalorier. Först samma halvkilo med berikad pasta. Till efterrätt en smarrig pizza, som sköljs ner med ännu en energidryck proppad med ytterligare 1000 kalorier.

Orgien i kaloriintag avslutas sedan med att den mesta OS-medaljören genom tiderna drar sig tillbaka till sitt sovrum. Ligger man i , i en simbassäng hela dagarna och tränar hårt kräver detta naturligtvis massor med sömn och att man också ligger i sängen . I en intervju för NBC kunde vår simgladiator därför lite sorgset bara konstatera att ”Äta, sova och simma, det är det enda jag kan”. Kanske en liten överdrift, Uppenbart hinner han också med en hel del reklamjippon. Sedan ska han naturligtvis göra sig av med resterna av alla de kalorier som kroppen förbrännt . En grannlaga sak som också kräver sin man…

Min fundering blir självklar. ”Äta, sova och simma, det är det enda jag kan”. Byt idrottsgren så är detta verkligheten för många i sportvärldens elit. Är det verkligen dessa ideal som vi människor ska sätta främst i det tjugonde århundradet? Är detta de prestationer som ska belönas framför alla andra. När en i och för sig kul fotbollslirare som Chippen Wilhemsson flyttar från frysboxen till fotbollens öken i den islamska militärdiktaturens Saudi-Arabien betalar USA:s smällfrodiga prinsar hela 30 miljoner kronor som en övergångssumma. Fotbollsvärldens tyckare pratar om reapris och pressar inte karln men en enda fråga om det verkligen är rätt att spela för denna vidriga diktatur. Jag tycker nog att summan är vansinnigt hög och kan bara konstatera att elitidrotten rakt av mest handlar om pengar. Pengar och kaloriintag. En elitspelare i fotboll byter oftast klubb och klubbbkänsla lika lätt som han byter kalsong och de stora namnen i idrotten blir till varumärken bland alla andra varumärken. För en tjugoåring i dag är nog Björn Borg bara en kalsong. En kalsong och ingenting annat. Ja, kanske med lite allergiskit i grenen. Hans underbara framfart på tenniscourten är glömd.

Olika faller människans lott

Olika faller människans lott, brukar en del präster mässa och hänvisar till Jobs bok i Bibeln för att vi ska förstå varför Gud sett till att en del människor har ett helvete. Ja, i Peking faller lotten definivt ut lite olika. De inhysta arbetare som byggt det vackra ”Fågelnästet”, alltså Pekings Olympiastadium, har haft sexdagarsveckor med arbete tolv timmar om dagen. För detta har de tjänat 600-700 kronor i månaden och blev under de olympiska dagarna hemskickade till den fattiga landsbygd varifrån de rekryterats. Jämför man detta med Michael Phelps arvode på en halv miljard kronor säger det en hel del om dagens olympiska ideal. Då känns det på något sätt som skönt att orgien är över. Framförallt som många sportjournalister ständigt bara babblar om svenska medaljer. Mer sällan om det där fina med att kämpa väl.

Ingen sportjournalist frågar Chippen Wilhemsson varför han ska spela för

den islamistiska militärdiktaturen i Saudi-Arabien?

Ps. Det finns fantastiska idrottare som hinner med mer än att äta, träna och sova. Stefan Holm är en av dom. Hans insats var svindlande – även om inte höjden blev det. Att med denna korta, lite taniga kropp, kunna ligga på topp under elva år i höjdhoppseliten är en bragd. Framförallt som han samtidigt vunnit frågetävlingen På spåret två gånger. Det kan ingen annan slå! Dessutom. Sent i går kväll dök sonen upp igen. Han jobbar sin sista vecka hos fiskgrossisten och kom hem med fem kilo helt nykokta havskräftor från det glimrande Västerhavet. Här hemma blir det ännu en överdådig orgie i dessa kära skaldjur. Ds.

I andra media: SvD1,SvD2,Sydsvenskan1,Sydsvenskan2,Sydsvenskan3,SVD3,AB1,AB2,AB3,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,Läs även andra bloggares åsikter om

Lämna ett svar