1968 – ett OS vi minns: ”Salute” för Peter Norman

I dag hyllar vi

Peter Norman

Gästskribent Kjell Pettersson

Sommar-OS är över. En megahändelse som inte ens de största sporthatarna förmått värja sig emot.

Hjältar kommer att hyllas. Förlorare att glömmas.

Det här är historien om en idrottsman som blev tvåa men som var en stor vinnare på det moraliska planet. En idrottsman som öppet vågade visa sin solidaritet och därför fick betala ett oerhört högt pris för sitt mod. En hjälte som vi inte vill glömma.

Den tredje oktober 2006 dog han i Melbourne, Australien. I en hjärtattack föll han ihop över sin gräsklippare, 64 år gammal. Begravningen ägde rum sex dagar senare. Bland de som bar kistan fanns två äldre grånande män från USA. Namnen är mycket välbekanta, Tommie Smith och John Carlos. Guld- och bronsmedaljörer på 200 meter vid OS i Mexico City 1968. Kända över hela världen för sin Black Powerhälsning på prispallen efter loppet.

Den som begravdes är inte lika känd. Men det var tvåan i samma lopp. Den vite Peter Norman från Australien. Ska inte trötta ut läsarna med detaljer från själva loppet, men konstateras kan att tiderna från detta historiska lopp stått sig väl även i dagens konkurrens. Även om Bolt lekte fram ett fantastiskt världsrekord i Peking. Normans tid från det magiska året 1968 på 20-06 är fortfarande australiensiskt rekord.

Peter Norman visade sin totala solidaritet med Smith och Carlos när han under prisutdelningen bar ett märke på sin träningsoverall som solidariserade sig med Smiths, Carlos och alla svartas kamp för mänskliga rättigheter. På den världsberömda bilden bär de bägge amerikanerna svarta handskar. Men den som tittar extra noggrant ser att Tommie Smith har sin handske på den högra handen och John Carlos sin på den vänstra. Förklaringen till det är att Carlos hade glömt sina svarta handskar på den amerikanska förläggningen i den olympiska byn och därför lånade Smiths ena handske innan prisutdelningen. Idén till att de bägge salutera sin hälsning med de svarta handskarna kom från Peter Norman.

På samma bild ser man inte heller en helt annan sak eftersom den skyms av två olympiska pampar. Smith eller Carlos har inte några skor på sig. En protest i strumplästen i solidaritet med sina fattiga svarta bröder och systrar.

Tommie Smith och John Carlos fick betala ett oerhört högt pris för sitt mod. Den Internationella idrottsrörelsens förstockade och reaktionära pampar lyste dem omedelbart i bann. Det vita etablissemanget i USA vill under åratal inte ens ta i dem med tång. Hårda år väntade innan de nu fyrtio år efter har fått total upprättelse för sitt mod.

Lika illa gick det för Peter Norman. Australiens Olympiska kommitté förklarade honom som en ickeperson. Pressen duckade för hans namn. Det hela gick så långt att trots att Peter Norman var överkvalificerad för deltagande i de olympiska spelen fyra år senare, 1972 i Munchen så vägrade det Australiska förbundet att ta med honom i truppen.

I USA fick Norman större uppmärksamhet än i sitt hemland. Här en bild på de tre

vännerna när ett minnesmonument iUniversity of San José från deras -68 demon-

stration invigdes.

Peter Norman hankade sig fram som lärare, fortsatte att springa innan han tvingades att sluta 1985 efter en skada som nästan fick till följd att hans ena ben höll på att amputeras. Norman råkade in i en djup depression och ett hejdlöst supande.

Den dag Peter Norman begravdes den nionde oktober 2006 proklamerade USA:s friidrottsförbund !! , som ”Peter Normans dag”. En något senkommen hälsning kan man tycka. Nu 2008, när det i och med Pekings värdskap för de olympiska spelen har blivit mer opportunt med en OS-protest, har t o m Australien livat upp minnet av vad som hände för fyrtio år sedan. På alla Quantas (Flygande kängurun ) linjer till Peking har filmen om Norman visats på ”Large screen” under sommaren.

Vi som som aldrig glömt Peter Norman. Vi gör som Tommie Smith och John Carlos.Vi säger ”Salute”, vilket blev namnet på den film där han och hans två svarta kamrater på prispallen hedrades av filmregissören och skådespelaren Matt Norman, Peters systerson.

Här en fin trailer med klipp från filmen ”Salute”:

I andra media: DN1,DN2,AB1,AB2,SVD1,SVD2,Sydsvenskan,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Ett svar på ”1968 – ett OS vi minns: ”Salute” för Peter Norman

  1. var inte född då men pappa har berättat om händelsen. det känns så i hjärtat att få höra om sådana tappra män!

Lämna ett svar