Georgien: ”Connection” Jerusalem och Tblisi

Strategiskt dilemma

”Israel ska vara stolt över sin militär som har tränat georgiska trupper”, sa Georgiens integrationsminister, Temur Yakobshivili, den 11 augusti i en intervju med Israels arméradio, alltså samma dag som det stod helt klart för alla att hans egna trupper krossats av den tunga ryska motoffensiven.

Vi minns väl alla Bagdad-Bob, som i TV inför en hel värld förnekade att amerikanarna lyckats med sin invasion, samtidigt som CNN live kunde visa hur amerikanska stridsvagnar rullade in i Bagdad. I den israeliska radion gjordeTemur Yakobshivili en repris genom att mitt i det katastrofala nederlaget hävda att en liten grupp georgiska soldater lyckats med att slå ut en hel rysk division ( en division kan räkna från 7 000 till 20 000 soldater ) !

Enligt den israeliska tidningen Haaretz fortsatte Tblisi-Temur sin sinnesförvirring med:  ”Ryssarna har förlorat mer än 50 stridsvagnar och vi har skjutit ner 11 av deras plan. I mantal har de lidit enorma förluster”, skröt han. ”Tack vare den israeliska träningen slår vi tillbaka ryssarna. Den georgiska militären är inte på reträtt utan förflyttas så som säkerheten kräver”…

Tusen israeliska militära instruktörer på ”permis” har hjälpt georgierna att

sikta på ryssar…

Radiointervjun blev en stor sak i rysk media eftersom Israels medverkan till att bygga upp Saakasjvilis nya moderna, chauvinistiska militär är ett mycket känsligt kapitel i Moskva – och i Jerusalem. Israel har tillsammans med framförallt British Petroleum starka ekonomiska intressen i den pipeline för olja och gas som skär genom Georgien för att sedan över Svarta Havets botten nå fram till Turkiet. Men man har också egna militärstrategiska utposter att slå vakt om. I södra Georgien finns två flygbaser som förberetts för att vara startfält för israeliskt bombflyg mot Iran. Avståndet är betydligt kortare än från Israel och man slipper de diplomatiska förvecklingar som oundvikligen blir resultatet om de egna planen tar sig fram i luftrummet över Jordanien/Irak. Historiskt finns det också starka band mellan den georgiska judendomen och den sionistiska statsbildningen.

Saakaslvilis georgiska minstär har starka band med Israel. Här träffar premiär-

minister Vladimer Gurgenidze en grupp ultraortodoxa judar med  en speciell

hyllning till ”Georgien,kungariket av Guds nåde”, från sin mycket omtalade

rabbin Shteinman.

I Israel finns det en stor och inflytelserik georgisk sfär med rötter i det gamla georgiska Kaukasus. I Saakasjvilis regeringsbildning finns flera judiska ministrar. Saakasjvili har själv ett hedersdoktorat vid Haifas universitet. Försvarsministern David Kezerashvili har exempelvis tidigare varit israelisk medborgare och talar flytande hebreiska. För att inte reta upp den ryske björnen alltför mycket har det militära samarbetet skett via ”privata” organisationer, företag och ”pensionerade” israeliska generaler. Över tusen israeliska instruktörer har samtidigt varit i Georgien och tränat Temur-Tblisis kommandosoldater. Supermodera droner har exporterats och försmädligt nog sköt ryssarna tidigare i år ner en sådan dron över Abchazien! Granater, raketer och klusterbomber ( samma som föll över Libanon ) finns också med på den georgiska uppköpslistan. Liksom specialutrustning för nattseende. De ”privata” israeliska instruktörerna har också bistått vid uppbyggnaden av den stora flygplansfabrik där georgierna byggt om sina rysktillverkade plan. Uppenbart har de ryska trupperna i Georgien haft rena julafton inne i de baser och militära centra som de tagit över. Här har de kunnat plocka ner, dissikera och ta hem mängder med avancerad modern amerikansk, fransk och israelisk militär teknologi. På nätet går rykten om att ryssarna bland annat kommit över Israels superhemliga signalsystem för sina tänkta bombräder mot Iran.

Utöver topphemligt material har ryssarna bogserat hem

de senaste modellerna av amerikanska humvees

Det som bromsat Israel för större vapenleveranser (det är USA och Frankrike står för merparten av Georgiens vapenimport) är bland annat rädslan för att Ryssland ska öka sina leveranser av moderna vapen till Iran och Syrien. Framförallt vill Israel att de ryska förhandlingarna med Iran om att sälja sitt hypermoderna luftvärnssystem S 300, ska avbrytas. Israel vill också att Ryssland ska fortsätta med sitt totala ointresse för det som på diplomatspråk kallas för ”palestinska frågan”. Med dessa strategiska skäl som grund har Israel tvingats att säga nej till en georgisk förfrågan om att köpa 200 stycken Merkavastridsvagnar.

Frågor? Kommentarer? Idéer?
Hör av dig. Inga mejl publiceras utan medgivande:

gotekilden@gmail.com

I Pressen: SVD1,SVD2,,AB1,AB2,Sydsvenskan1,Sydsvenskan2,Sydsvenskan2,DN1,DN2,

Sydsvenskan3,Sydsvenskan4,

Andra bloggare i frågan: Svensson,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Ett svar på ”Georgien: ”Connection” Jerusalem och Tblisi

  1. Pingback: Mot ett nytt “kallt krig”?

Lämna ett svar