Inför presidentvalet i USA (2)

Hockeymorsa gjorde mål.

Ska vi döma efter jubelropen i St Paul gjorde McCain rätt när han valde Sarah Palin till sin vice-presidentkandidat. I ett bara nio minuter långt tal lyckades hon galvanisera konventets delegater och kanske hela den kristna högern bakom McCain som presidentkandidat. Sarah Palin är en sjuhelsikes talare. Hon kan dra skämt och sparka motståndare i underlivet. Allt som de vita reaktionära delegaterna i St Paul älskar. Barack Obama har fått en tuff konkurrent om vem som kan väcka en publik till entusiasm. Hennes roll är klar. Den kristna högern som haft tvivel om McCain ska vinnas med Sarah Palins framträdande som djupt kristen flerbarnsmor med alla värderingar som krävs för att passera genom nålsögat.

Men sen är det stopp. För börjar man titta närmare på innehållet i järndamens tal till konventet tar det inte många sekunder att hitta det enda som fanns i överflöd. Högljudd populistisk demagogi. Det var allt.

Kamp mot ”eliten”

Det är märkligt att det i det republikanska partiet alltid funnits en ideologisk ådra som flödat av «den lilla medborgarens kamp mot eliten i Washington och den liberala pressen ». Palin använde nästan hälften av sitt tal till att spy galla över « eliten i Washington » och den så kallade liberala pressen. Liberal är ett av republikanernas favoritskällsord. Sarah Palin tillhör lika litet « småfolket » som miljonärerna i Washington. När hon kampanjade för att bli borgmästare i den lilla staden Wasilla med 7 000 innevånare spenderade hon 27 miljoner dollar. Tänk om en kommunordförande i en svensk småstad med 7 000 innevånare, skulle göra av med 230 miljoner för att bli omvald. Vägen ut genom bakdörren skulle bli mycket kort.

-Vi vanliga medborgare som inte bor i Washington, vi vet hur livet ser ut och att USA står inför stora faror ute i den hemska okända världen, kan budskapet samanfattas till.

Bara vitt så långt ögat når.

Det är som sagt märkligt när vi tittar lite närmare på de som leder GOP, the Grand Old Party. På konvetet var det vitt så långt ögat nådde. Bland de 2 380 delegaterna var exakt 36 stycken svarta personer. Det är det lägsta antalet på 40 år. Antalet dollarmiljonärer var helt säkert fler än 36. Antalet « latinos » finns inte angivet i amerikanska media men tittar vi närmare på filmerna och bilderna från konventet är de uppenbarligen också ytterst få.

Hur det ska gå den fjärde november finns det ingen kristallkula som kan spå. Vi ska inte döma efter jublet i St Paul för där fanns bara kören som redan vet hur noterna går. Sarah Palin spelade på det tuffa temat jag-kommer-från-landsbygden-och-vet-hur-en-slipsten-ska-dras.

-Vet ni vad skillanden är mellan en hockeymorsa och en kamphund ? Läppstiftet.

Skrattsalvorna dånade i hallen. Men jag själv som kommer från Timrå känner många hockeymorsor som är mera som godögda cocker-spaniels än surögda pittbulls. Kanske de i Alaska uppför sig mera som pittbulls. Vad vet jag som aldrig varit i Alaska. Sarah Palin har inte varit på många ställen heller. För att piffa upp hennes kännedom om utlandet berättar den republikanska kampanjledningen att hon varit i Irland, Tyskland och Kuwait. Att besöket på Irland bestod i en kort mellanlandning för tankning höll man dock inne med.

Inget om de fattiga.

Vid sidan av skämt, oförskämt och populistisk demagogi var det nio tomma minuter. Kvinnan som gillar att kalla sig folkets kandidat sa inte ett ord om kvinnans rättigheter, inte ett ord om de amerikanska minoriteternas problem och rättigheter, inte ett ord om de svårigheter som den ekonomiska krisen skapar för den amerikanska arbetarklassen och för de i djup fattigdom, inte ett ord om de snart 50 miljoner amerikaner som saknar en sjukförsäkring.

Jo, vi fick höra en lögn av enorma mått : -det republikanska partiet är miljöns bästa vän. Det ska borras efter olja och gas, det ska byggas många nya kärnkraftverk och rena kolkraftverk. Men det ska vara miljövänligt så det heter duga.

Hundslagsmål i sikte.

Konventet i St. Paul är över och paret McCain-Palin står i startgroparna. Det gör också Obama-Biden. Vilket tandem som går först i mål den 4 november återstår att se. Men tonen i den kommande valkampanjen anslogs av Sarah « Barracuda »Palin. Vilka som är de verkliga skillnaderna mellan de två teamen kommer jag tillbaka till i en senare blogg. Man måste spara något till morgondagen också. Min labrador och jag själv behöver frisk luft efter att ha lyssnat till talen i St Paul.

PS , I helgen bjuder vi på en text av vår kamrat Håkan Blomqvist, historiker på Södertörns högskola. I en spännande översikt berättar Håkan om hur och varför den Fjärde Internationalen bildades för exakt 70 år. En story att inte missa. Lördag och söndag.

I andra media:DN1,DN2,SVD1,SVD2,AB1,Sydsvenskan,DN3,DN4,

SVD3,AB2,AB3,Sydsvenskan2,SVD4,SVD5,DN5,SVD6,ST,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 svar på ”Inför presidentvalet i USA (2)

  1. Pingback: McCain gjorde en Reinfeldt - McCain kopierar Obamas ordbluff | Kulturbloggen

Lämna ett svar