Condolezza Rice: En modern krigsfurstinna

På direkten!

Fantomen, eller den Vandrande vålnaden är snabb som blixten. Vi kanske inte

alltid hänger med. Men här  ger vi snabba, korta svar eller ser saker på vårt sätt.

”Ryssland blir mer och mer aggressivt”, sa en upprörd Condolezza Rice i går.

Den bittra anklagelsen var att ”landet använder gas och olja som politiska vapen”.

Detta är naturligtvis är en trist historia. Det tjugoförsta seklets kapitalistiska Ryssland är ingen liten vit oskyldig fredsduva.  Men i militära hänseenden långt efter. Inte bara i bakhasorna på USA:s enorma slagstyrkor utan också hopplöst efter EU:s gemensamma militära vapensystem . Som Carl Bildt faktiskt noterat: ”EU-länderna investerar femton gånger mer i upprustningar än Ryssland”.

Björnen är inte så farlig, bara man är varlig.

USA har i dag 737 militärbaser i 63 länder världen över. Dess trupp ockuperar Irak och Afghanistan och kan bara vara kvar med hjälp av permanenta lågintesiva krig. Så sent som i förrgår besköt USA byar på pakistanskt territorium med raketer från sina dödsdroner. Etiopiens ockupation av Somalia är bara möjlig tack vare amerikanska vapen och amerikanskt flygstöd. Det senaste kriget i Kaukasus inleddes med ett georgiskt anfall på sydosseternas huvudstad Tskinvali. En aggression som möjliggjordes genom amerikansk militär uppbyggnad. Den med Polen samtidigt avtalade ”missilskölden”, egentligen riktad mot Rysslands andraslagsförmåga vid ett kärnvapenkrig, tar det nukleära hotet kusligt nära vårt land. I går testade ”moskoviterna” ett av sina svar på NATO:s expansion. Roboten Bulava med en räckvidd på 800 mil och en bestyckning med tio atomstridsspetsar.

Under hela den tid som Condolezza Rice har varit ansvarig för USA:s utrikespolitik har hon lett sitt land i krig. Hon har varit en krigsminister. En krigsfurstinna. ”Ryssland använder olja och gas som politiska vapen”, heter det då fränt i hennes kanske sista utspel.

Men är det inte värre att USA använder vapen för att kontrollera så mycket som möjligt av Jordens tillgångar på olja och gas ?

Condolezza Rice spelar en egen liten komposition…

I pressen: DN1, DN2,DN3,SVD1,SVD2,Sydsvenskan1,Sydsvenskan2,DN4,SVD3,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar