Är festen verkligen över???

Är festen på Wall Street över ?

-The party is over, sa Kongressens ordförande Nancy Pelosi när hon i natt svensk tid högtidligt förklarade att krispaketet var klart.

-Detta är sista gången som amerikanska skattebetalares pengar kommer att användas till att rensa upp efter Wall Streets överdrifter hotade Nancy Pelosi. Det ursprungliga förslaget skjöts i sank av en republikansk minoritet som tyckte sig se en skräckinjagande socialism i vitögat. Kompromissen i natt är bara en mindre ansiktslyftning för att ge paketet en mer acceptabel nuna. Men egentligen har inget av vikt lagts till eller tagits bort. Det är fortfarande 700 miljarder dollar i skattepengar som ställs till numera lite skamsa men ändå lika giriga bankirers förfogande. I ersättning ska staten KANSKE i framtiden få del i vinster som dessa uppstöttade bankerna kan tänkas göra. De herrar(alla är herrar) som så toltalt misskött sig att hela det finansiella systemet riskerar att rasa samman kommer att få nöja sig med fallskärmar med något mindre omkrets. Ingen risk för fritt fall.  Och till sist sägs det att vissa husägare med lån de inte kan betala av just nu kommer att få hjälp. Hur är inte preciserat.

-Festen är över för Wall Street, sa Nancy Pelosi. För de som inte har allt för kort minne sa upprörda politiker samma sak efter finansskandalen kring Enron och Citibank. Då trodde många att intentionerna var äkta. Sub-primeskandalen visar att all optimism var ogrundad.

-Festen är över!! Tror du inte på den historien kan jag dra en annan.

I natt beslöt regeringarna i Benelux att snabbt hosta upp 11,2 miljarder euro, cirka 100 miljarder kronor, för att rädda Fortis, regionens största bank. Forrtis aktiekurs har fallit med över 80% på ett år trots att banken inte haft någon större exponering mot de amerikanska bostadslånen. Nattens räddningsförsök innebär att skattepengar ska användas för att garantera Fortis fortsatta aktiviter och i utbyte kan staten erhålla fortisaktier i garanti. Egentligen har Fortis inte gjort några större misstag de senaste åren och ändå hänger bankens fortsatta existens i en tunn lina. Aktiens kursfall ledde till en akut likviditetskris som redan i dag måndag hade kunnat fälla Fortis och därmed skapa en akut finanskris i hela Europa, eftersom Fortis tillhör giganterna på kontinenten. Det var därför som de tre regeringarna i Benlux plus Europeiska Centralbankens ordförande deltog i nattens uppgörelse.

-Nu är det slut på festen även i Europa!!  Tror du inte på den historien kan jag dra en till. Nej, det räcker så här. Det kommer fler dagar med nya rubriker.

-Staten räddar kapitalisterna! Den belgiska dagstidningen Le Soirs feta framsida är naken sanning.

I Media: DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,SVD3,AB1,AB2,Sydsvenskan,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna ett svar