BBC: Bin Ladens Al-Qaida populärt i Egypten och Pakistan

På direkten!

Fantomen, eller den Vandrande vålnaden är snabb som blixten. Vi kanske inte

alltid hänger med. Men här  ger vi snabba, korta svar eller ser saker på vårt sätt.

I dag publicerar aktade BBC World Service sin globala opinionsundersökning om hur ”kriget mot terrorismen” har påverkat människor syn på Bin Ladens terrornätverk Al-Qaida. Undersökningen baserar sig på svaren från 23 000 vuxna människor i 23 länder.

Här sprängs en Al-Qaida-bas

Resultatet måste vara en bister läsning för Bush. Om nu hans närmaste medarbetare vågar visa honom resultatet mitt i hans ymniga svett över bankrutten i USA:s finansiella system.

29 procent av de tillfrågade anser att Bush`s ”krig mot terrorismen” har varit resultatlöst. Hela 30 procent anser att hans politik har stärkt nätverket.

På frågan om vem som vinner ”kriget” svarade bara 10 procent Al-Quaida. 22 procent trodde däremot att USA satt inne med de starkaste korten, som BBC uttrycker det. Men den stora majoriteten eller 49 procent svarade remi, alltså ingendera sidan. Vilket naturligtvis är häpnadsväckande många.

Men det riktigt sensationella resultatet kommer när nyhetsbyrån frågar om folks sympatier . I 21 länder sa sig majoriteten av de tillfrågade att de är negativt inställda till Al-Qaida. Men i två folkrika och oerhört betydelsefulla länder i sammanhanget, i USA:s partners Egypten och Pakistan, där fanns det mycket stora sympatier för denna sunnitiska skapelse, med sin religiösa och politiska inspiration från arabisk medeltid.

I det folkrika Egypten finns ett starkt stöd för Al-Qaida.

Här ett massmöte med det regeringskritiska Muslimska

Brödraskapet.

Frågeställningen var: Har du i allmänhet en positiv, blandad eller negativ inställning till Al-Qaida? Så mycket som 60 procent av egyptierna hade en blandad eller positiv inställning. I Pakistan, som kanske blir det land dit USA flyttar sina trupper nästa gång, där hade bara 19 procent av de 1 000 personer som intervjuats, en negativ inställning till terrorgruppen. Hela 81 procent sa sig ha blandade känslor eller positiva känslor, för den organisation som landets regering och USA strider emot….

Slutsatsen från opinionsinstitutet Globescan som gjort undersökningen, att detta är ännu en indikation på att USA:s ”Krig mot terrorn” inte vunnit människors sinnen och hjärtan, är det bara att hålla med om.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar