Enhetsfront för bankerna

På direkten!

Fantomen, eller den Vandrande vålnaden är snabb som blixten. Vi kanske inte

alltid hänger med. Men här  ger vi snabba, korta svar eller ser saker på vårt sätt.

Upp till kamp för girigheten !

Inför kvällens debatt och troliga ja-beslut i Senaten till Bushs krisplan har de båda presidentkandidaterna, John McCain och Barack Obama, bildat enhetsfront till försvar av bankerna och de girigbukar som aldrig fick nog och som nästan drog hela finanssystemet ut över avgrundens kant.

-Det är dags att sätta partipolitiken åt sidan för att rädda det finansiella systemet, sa de båda kandidaterna samtidigt. Som om den aktuella krisen var ett rent tekniskt problem. Lite mer regler och mycket pengar till bankerna och snart är vi tillbaka vid ruta ett och nya spekulationsbubblor kan blåsas upp.

I stället borde de sagt att nu om någonsin är det politiska lösningar som krävs. Bankerna tillåts att sköta sina affärer utan insyn. Ingen, inte ens de anställda, vet vilka riskprodukter som finns i bankernas räkenskaper. De riktigt stora summorna och riskposterna finns inte ens med i räkenskapsböckerna utan finns off-balance som jargongen går. Lägg lagförslag som tvingar bankerna att öppna sina räkenskapsböcker så att var och en kan se vilket sanslöst risktagande som ligger bakom dagens kris. Bushs akutplan innebär att staten går in och köper upp bankernas riskabla poster och låter dem behålla alla riskfria fordringar och lån med god säkerhet. Varför inte ta över alltihop och låta de som spekulerat betala av en max av de riskabla posterna. -Jag skiter i om bankirerna får sova i en kartong på en bakgata, sa argt en bilförsäljare till Washington Post i går.

Till att börja med kan man ta ifrån alla guldgossar de fallskärmar som redan utlösts. Låt dem betala tillbaka varenda öre. När en kassörska gör det minsta fel som orsakar småförluster ligger avskedet utan ersättning inte långt borta. Men de som fått hundratals miljoner i ersättning för ett katastrofalt kasinospel ska skyddas med skattepengar. Inte undra på att Kongressen drunknar i ursinniga e-mail.

-Krisen kan påverka varje amerikans välbefinnande. Vi kan tids nog straffa de som startade skogsbranden, men nu ska vi tillsammans släcka elden, sa i går Barack Obama. Jag vågar redan nu sätta ut hakan och påstå att ingen kommer att straffas förutom de arbetande i landet.

Detta är ingen folkfront utan en enhestfront mot folket.

I Media:DN1,DN2,SVD1,SVD2,AB1,Dagens Arena,DN3,SVD3,AB2,ETC,DN4,DN5,

SVD4,AB3,DN6,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 svar på ”Enhetsfront för bankerna

  1. Pingback: Rädda inte bankerna - vänstern som Johan Norberg? | Svensson

  2. Pingback: Marknadsideologins svanesång

  3. Pingback:   Låt finanssektorn vara samhällsägd — Mullvaden

Lämna ett svar