I krig, kärlek och amerikanska valkampanjer är allt tillåtet.

”Vita huset tog

beslutet om räden

in i Syrien”

I gårdagens blogg skrev jag att mycket talade för, att den amerikanska kommandoräden med fyra black hawks in över syriskt territorium, säkert kunde ha som avsikt att flytta väljarnas fokus i USA bort från recessionen till  ”kriget mot terrorismen”. Republikanerna vill inte att valet ska handla om vare sig väljarnas ekonomi eller Palins divalater.

Från begravningen i d`Abou Kamal

Ett tag kände jag mig ganska ensam med min slutsats. Man behöver inte slöjda ihop konspirationer i onödan – det finns gott om dem i verkligheten. Men i går kväll kom på franska Le Mondes hemsida en intervju med libanesen Joseph Bahout, som sa sig ha fått samma misstanke bekräftad. Bahout är en skarp och påläst politisk analytiker, lärare och forskare i Paris där han är knuten till välkända Science-Po. På tidningens fråga om de militära och politiska målen för den dödliga attacken blev svaret:

”Målen är flera. Först och främst är det ett budskap adresserat till Syrien med budskapet att landet ska ta sitt ansvar för den irakiska konflikten. Men utöver detta är amerikanarna för närvarande inne i förhandlingar med Bagdad om ett nytt säkerhetsavtal. Washington har för avsikt att etablera en betydelsefull militär bas i Irak för att kunna behålla en strategisk position i regionen. Räden in i Syrien är ett klart budskap till irakierna: utan en amerikansk närvaro kommer situationen att bli okontrollerbar.

Men attacken är också på ett särskilt sätt en intervention i den amerikanska valkampanjen. Enligt den senaste informationen som vi har fått togs beslutet om att attackera Syrien i Vita Huset. Det är mycket troligt att de nykonservativa i Bush`s administration försöker påverka valutgången genom att åter få uppmärksamheten på denna region i världen.”

Så blev det också. På amerikanska TV-kaneler visas stridsscener från Irak och där pratas Al Quaida, ”security” och  ”the needs of our troops”.

Men däremot är det inte  säkert att Bagdad blev så där förtvivlat övertygad om att det är denna typ av amerikanska närvaro man vill ha. Bråket om ett nytt säkerhetsarrangemang mellan USA och Malikis inbördes djupt oeniga samarbetsregim fortsätter. Efter ett möte med kabinettet i går sa Ali al-Dabbagh som talesman för regeringen att:

”Iraks regering avvisar USA:s helikopterattack på syriskt territorium. Iraks konstitution tillåter inte att dess land fungerar som bas för att starta angrepp på grannländer.”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen:DN1,DN2,SVD1,SVD2,AB1,

Andra bloggare: Jinge,

Ett svar på ”I krig, kärlek och amerikanska valkampanjer är allt tillåtet.

  1. Pingback: Är Obama radikal på något sätt? | Svensson

Lämna ett svar