Inte bara Carnegie: Riskfonder krockade med folka

Riskfonder krockade med folka.

Av Benny Åsman

Härliga tider. Strålande tider. Mitt i alla nattsvarta nyheter om nedläggningar och avsked i tusentals finns det små pikanta orsaker till glädje. En sådan glädjestund var det i förrgår när VWs aktiekurs gick upp med 147 procent. Att bolagets aktieägare blev mycket rikare i ett huj är i sig inget att hoppa högt över.Men det verkligt roliga var varför kursen rusade i höjden som den gjorde, helt i motsats till alla andra bilbolags kursnoteringar.

Du har säkert hört talas om hedgefonder vars specialitet är att tjäna pengar på att sälja aktier de inte äger, så kallad kortning eller short selling. Denna lukrativa aktivitet har ansetts som en säker häst att spika i det globala finansloppet. Den senaste finanspaniken har visserligen redan lagt vissa hedgefonders rykte i ruiner. Men i förrgår bröt den verkliga paniken ut. Porsche avslöjade nämligen att bolaget tagit kontrollen över VW genom att öka sitt aktieinnehav till 74,1 av VWs totala aktiekapital. Delstaten Niedersachsen äger redan 20,1 procent av VWs aktier. Kvar blir alltså bara 5,8 procent för andra köpare.

Här kommer hedgefondernas spekulation, short selling, in. De har nämligen spekulerat i en nedgång för VW-aktien och sålt stora aktieposter att leverera om tre månader till ett pris strax under dagsnoteringen. Vitsen och vinsten i dessa skumraskäffärer är att om VW-aktien går ner som beräknat kan fonden köpa aktierna för ett pris långt under det säljpris de gjort upp om med kunderna och ta hem stora vinster genom att i princip rulla tummarna. Men, och det är ett gigantiskt men, när Porsche sa att de ägde 74,1 procent av alla aktier insåg alla spekulerande fonder att de inte skulle kunna köpa billiga VW-aktier när det var dags att leverera dem till kunderna. Alla rusade därför iväg för köpa dem omdelbart för att undvika stora förluster.

Men eftersom det bara finns 5,8 procent av VWs aktier ute på marknaden rusade aktiens pris i höjden när köparna var många många fler än säljarna. Så kan det gå när man gapar över mycket. Ibland förlorar man hela stycket. Precis vad de giriga hedgefonderna drabbats av de senaste dagarna. Det är alldeles utmärkt. Synd bara att deras vidriga aktivitet inte staffat sig tidigare. Många arbetslösa arbetare hade då ännu kunnat vara i arbete.

PS: I morse, den 29/10, står det klart att en hel rad spekulativa hedgefonder fått blodig näsa i krocken med VW. Brittisk finanspress räknar med att ett par amerikanska och brittiska fonder förlorat mer än 20 miljarder dollar på 24 timmar. De speklarade i ett fall för VWs aktie som i stället ökade nästan 400 procent på två dagar efter att Porsche tog över 74,1 procent av VWs aktier. Glanstiden för de giriga hedgefonderna är över. Samma finanspress menar att fondernas samlade förluster kan nå upp till 500 miljarder dollar för årets andra halva. Det är bara att slå klackarna i taket och önska dem lång smärtsam konvalecens. DS

I media: DN1,DN2,SVD1,SVD2,DI,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Ett svar på ”Inte bara Carnegie: Riskfonder krockade med folka

  1. Pingback: Krisbolagens gemensamma faktor - Island | Svensson

Lämna ett svar