USA: pengar till bankerna inte till arbetslösa

På direkten!

Vi kanske inte alltid hänger med. Men här  ger vi blixtsnabba, korta svar eller ser saker på vårt sätt.

Miljarder till

bankerna. Inte ett öre till de arbetslösa.

Av Benny Åsman

Det är märkliga tider. När spekulativa banker och fonder exploderar då hittar staten hur mycket pengar som helst. -Visserligen hjälper vi samvetslösa spekulanter, men det gäller att rädda ekonomin, heter det.

I USA verkar Bush och Kongressen ha en bottenlös kista till sitt förfogande. Tiotusentals miljarder kronor ligger redo att hjälpa spekulanterna på fötter. Men däremot verkar det vara helt tomt i statskassan när det gäller att hitta pengar till sjukvård, a-kassa och utbildning. I USA ligger dessa utgifter på delstaternas budget och en delstat måste enligt den amerikanska grundlagen balansera sin budget varje år. Uteslutet att stimulera ekonomin ena året för att ta igen underskotten under goda år.

När krisen nu slår till riskerar vissa delstater att uppleva en verklig social katastrof utan utsikter till hjälp från Washington.

-Regeringen ignorerar delstater och lokala regeringar som befinner sig i en allvarlig situation, sa staten New Yorks guvernör David Paterson vid ett utskottsförhör i Kongressen häromdagen och uppmanade Washington att stödja nybyggen av broar och vägar och att hindra a-kassor från konkurs.

-Jag tror fullt och fast att om det tog bara två veckor för den federala regeringen att hitta 700 miljarder dollar för att rädda Wall Street och bankchefer borde vi också vara förmögna att hitta en bråkdel av den summan för att hjälpa livsviktig offentlig service på delstatsnivå, sa guvernören hoppfullt.

Tyvärr är det nog bara förhoppningar i det blå. George W Bush med gelikar bryr sig inte för en sekund vad som händer med a-kassan eller andra sociala skyddsnät. För dem är en miljard dollar om dagen till krigsmakten inte ett problem. Hundratals miljarder dollar för att rädda kapitalismens nervcentra, bankerna, är inte heller ett problem. Några tusenlappar till sjukkassan är för dem socialism, och det är ett stort problem.

I pressen:DN1,DN2,AB1,SDS1.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

5 svar på ”USA: pengar till bankerna inte till arbetslösa

 1. Bra!
  Men det som behövs är en förändring av grunden – hur pengar skapas, för vem och hur. Hur penningsystemet är uppbyggt utgör grunden för hur resten av ekonomin byggs upp. Därför måste penningsystemet där pengar skapas såsom skuld(=krediter) bort.

  Ett resultat av ett skuldbaserat penningsystem drivet av ränta på ränta är att alltmer ansamlas till de i toppen som lever på ränta på ränta. I USA äger 1% av befolkningen 70% av rikedomen (ekonomiprofessor Michael Hudson). En utjämning och jämlik fördelning i ett sådant system är en omöjlighet (oavsett om man använder sig av vänstern ”ta från de rika” modell eller högerns ”rinna ner från de rika till de fattiga” modell). Detta då en utjämning skulle medföra att de fattiga med skulder skulle kunna betala av sina skulder och pengar därmed förintas genom betalningen. Om allt jämnades ut skulle det med andra ord inte finnas några pengar.

  Räntan på räntan äter upp allt befintligt genom att den växer exponentiellt. Albert Einstein lär ha sagt att ränta på ränta är ”den starkaste kraften i Universum”.

  Och då bankerna bara skapar skulden (krediten=pengarna i detta system) men inte pengar till räntan på skulden så måste ännu fler skuldslavar skaffas för att nya pengar=skuld=krediter kan skapas för att betala räntan. Men dessa nya skulder har en ny ränta som det inte heller finns några pengar=skulder=krediter till som därvid måste skapas o.s.v

  Till slut slukar dessa ”pengar skapar pengar” (eller ”skulder skapar skulder”) hela den reella ekonomin och det tar stopp då inga mer skuldslavar kan slängas in för att skapa räntan åt den lilla klicken på toppen.

  Inbjudan till diskussion om nytt penningsystem:
  http://blogg.aftonbladet.se/11316/perma/1001744/

 2. Pingback: Varf

 3. Hej Michael,

  Tack för ditt långa inlägg. Du har naturligtvis rätt i att ränta och ränta på ränta leder till utsugning av de som lånar pengar. Men jag tror inte att ett endast ett nytt penningsystem kan ändra mycket i samhället. Om makten över kapitalet i samhället förblir i privata händer kommer alltid de ägande att hitta en en annan väg för att bevara och utöka sina rikedomar. Ett litet bevis för det är det islamska penning- och bankväsendets funktion. Där är ränta och ränta på ränta föbjudet. Men det hindrar på inget sätt de rika från att bli ännu rikare.
  Det behövs inte bara en diskussion om ett nytt penningsystem, utan en diskussion om ett helt nytt samhällssystem. Våga tänka djärvt och kräva det som anses ommöjligt är enda vägen.

 4. Håller med!
  Samtidigt klarar sig det Islamska banksystemet detta bättre. Det Islamska banksystemet är dock i mycket inbäddat i det härskande västerländska skuldbaserande banksystemet likväl som det mycket vettiga (som jag stöder till fullo) JAk-banken i Sverige.

  Räntan på ränta är en effekt av att ALLA pengar i detta system skapas såsom skuld (kredit från banken). Det betyder att om någon betallar sin skuld till banken så slutar pengarna existera. Det betyder i sin tur att om ALLA betalade sina skulder skulle ALLA pengar (skulder=krediter) försvinna. D.v.s att det är tvunget att finnas skuldslavar i detta system annars finns inga pengar.

  För dig och mig är detta antagligen inget problem då vi har samma åsikt (tror jag) nämligen att staten ska skapa nya pengar och sätta dem i omlopp genom att bygga och betala allmännyttiga saker och verksamheter. Idag skapas alla pengar genom att privata intressen skuldsätter människor, företag , stat och kommun med pengar de skapar från ingenting. T.ex är hela statsskulden fullständigt påhittad av bankerna då banker kan låna ut till staten med 0% täckning enligt Baselreglerna. Tänk om du kunde gå till staten eller kommunen med en check med ingen täckning på en miljard kronor och staten skulle acceptera den som ett lån och betala dig ränta för denna påhittade check (bara räntan förrra året på statsskulden uppgick till 47 miljarder – som jämförelse kan nämnas att tandläkarreformen kostade 3 miljarder). Det finns inget skäl till att staten inte kan hitta på dessa pengar själva. Nya pengar ska staten ge ut till folkets nytta (och inte som skuld) och inte skapas av privata intressen från ingenting till egennyttans fromma .

  Jag tror vi nog delar den uppfattningen och vi båda inser att om vi inte tar ifrån privata intressen deras rätt att skapa pengar från ingenting så kan inte heller demokratin och en jämlik värld byggas.

  Så jag tror det egentligen råder samsyn mellan dig och mig

 5. Hej igen,

  Ja det verkar som vi ser lika på penningsystemet. Jag anser exempelvis att den enda rätta lösningen är att hela kreditväsendet, banker och försäkringsbolag, ska vara samhälleligt ägda. Jag skriver inte statligt ägda för det innebär nästan automatiskt att den vanliga människan inte har ett inflytande över hur staten styr. Däremot kan jag se ur banker och försäkringsbolag i samhällets ägo kan kontrolleras av oss alla på lokal nivå, som i fackliga organisationer, bostadsrättsföreningar och andra folkliga organisationer. Då kan också de verkligt viktiga besluten om vart och hur investeringar ska ske hamna under de arbetandes kontroll. Vi kan börja bryta ner kapitalismens produktion av varor vars enda syfte är att skapa profiter inte att tillfredställa människors verkliga sociala behov.

Lämna ett svar