Michael Moore tvingar MCCain att backa i Michigan…

Michael Moore i Michigan

Då ger McCain upp …

På Z-nets hemsida ligger nu ute en alldeles underbar intervju med Michael Moore som gjorts av Amy Goodman, programvärd på radiostationen Democracy Now! Moore är ingen socialist men många gånger är hans blick klarare och hans förslag mer intressanta än de som förs till torgs av många som gärna vill kalla sig för socialister. Här är en smakbit från den mycket långa intervjun. Hela menyn hittar du här: Z-net.

Michael Moore tvingar McCain att backa i Michigan

Goodman börjar sin intervju med att skojfriskt fråga Moore om han tror att det finns något samband mellan att han nu gått loss i sin hemstat Michigan för att hjälpa till med demokraternas kampanj och att McCain samtidigt valt att ”ge upp delstaten” :

Det skulle jag gärna vilja tro. Men jag vet inte ens varför han är här. Under de sista åtta åren har folk här blivit nerklubbade och du vet, den tråkiga sidan av detta är att nästa år eller året därpå, när de ser tillbaka, så kommer detta år faktiskt att uppfattas som om att det var ett riktigt bra år. Detta därför att när General Motors och Chrysler till sist slås ihop, då kommer tusen och åter tusen jobb att försvinna och detta utöver de tusentals jobb som kommer att elimineras de kommande åren bara för att General Motors och Chrysler byggde bilar för nittonhundratalet. Bilar som ingen av oss vill ha eller som vi inte borde bygga när vi tänker på den klimatkris som vi har framför oss.

Detta har skett därför att arbetarna inte kontrollerar produktionsmedlen. Hoppsan, nu gissar jag att jag inte kan bli president när jag säger det. Men seriöst, jag tror att om arbetarna hade fått säga sitt, för många, många år sedan, då hade ”The Big Three” byggt bilar som människor ville ha, i stället för den skit de har fortsatt att bygga. För människorna ville ha någonting annat – men ingen lyssnade därför att bilproducenterna var arroganta. Du vet, de har alltid haft den där attityden, du vet, vad som är bra för General Motors är bra för landet ( Vi kommer ihåg socialdemokratins gamle finansminister; ”Vad som är bra för Volvo är bra för Sverige ). Men, landet förändrades, men inte General Motors och som ett resultat av detta har folk drabbats. Om vi hade haft en demokratisk ekonomi, där folket, vi i folket, hade fått säga vårt när besluten skulle fattas. När det gäller hur våra storföretag leds och vad de producerar för vårt samhälle, vad vi gemensamt behöver som ett samhälle, då skulle vi förmodligen inte ha varit i samma situation som i dag.

Moore serverar gärna ”En flamberad Bush”….

Det stressar mig så mycket att jag inte ens vill tänka på det. Men det är nästan tjugo år sedan ”Roger and Me” ( Moores första succéfilm om bilarbetarnas Michigan ) och redan då sa jag att om vi inte tar tag i detta så kommer ingenting att bli bättre. Det blev det inte heller. Det har bara fortsatt att bli värre. Om du går tillbaka och ser det Flint (det stora bilfabriksområdet ) som fanns när ”Roger and Me” spelades in, då såg Flint riktigt bra ut. Även om det då hade försvunnit 30 000 jobb, så var det fortfarande 50 000 människor som arbetade där. Sista gången jag såg någon uppgift så var det 11- 13 000 människor vid General Motors i Flint. Sedan jag gjorde filmen har det alltså här försvunnit 40 000 arbeten. Detta är…Ja, jag kan inte beskriva hur detta stressar mig….

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

I pressen: DN1,DN2,SVD1,SVD2,SVD3,AB2,SDS1,AB1,

3 svar på ”Michael Moore tvingar MCCain att backa i Michigan…

  1. Pingback: Valet i USA - religion och moral istället för klass | Svensson

  2. Pingback: Tummar h

  3. Pingback: Trottens Betraktelser » Rekordhögt deltagande i ödesmättat USA-val

Lämna ett svar