Stöd till bankerna rakt i fickan på aktieägarna

Bankstödet ges till aktieägarna.

Jag vet inte om man ska kalla det moraliskt sammanbrott, skandal utan like eller bara rycka på axlarna och kort konstatera att allt är sig likt under den kapitalistiska solen. Pengarna i det stödpaket som den amerikanska centralbanken FED gett till bankerna för att de ska lätta på kreditgivningen verkar hamna där de alltid hamnar. Av de 163 miljarder dollar som FED hittills gett till de amerikanska bankerna har nämligen redan hälften öronmärkts. Just det. Den halvan ska under de närmaste tre åren garantera utdelningen till aktieägarna.

-Hela idén med programmet är att underlätta kreditgivningen och att injicera pengar i den reella ekonomin. Om pengarna används till utdelning på aktieinnehav skjuts programmets mening i sank, säger senator C.E. Schumer uppgivet till Washington Post och kräver att utdelningen tillfälligt stoppas.

De banker som kontaktats av Washington Post säger att de inte kommer att använda FEDs pengar till aktieutdelningen. Ett mer idiotiskt svar kan man knappast tänka sig. Om man gräver i vissa konton för att låta pengar strömma ut ur bankerna och ner i aktieägarnas fickor så finns de ju inte längre i bankens ägo. De gropar som blir kvar i bankernas bokföring kommer i så fall att fyllas igen med FEDs pengar. Är det någon som ser en skillnad? Inte jag i alla fall.

I media: DN1,DI,SVD,AB1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Lämna ett svar