Unga,färgade och latinos valde Obama

Obama vald av ungdomar, latinos och färgade

Den statistik som redan finns till hands visar tydligt ett USA delat i klart åtskilda läger. I sitt segertal sa Obama att ’vi är inte ett land av röda och blå stater utan ett Amerikas Förande Stater’. Visserligen sant. Skiljelinjerna dras inte utefter delstatsgränserna utan efter sociala gränser.

Bakom Obamas seger ligger de ungas röst oavsett hudfärg, afro-amerikanernas röst och latinos röst.

Bakom McCain hittar vi vita medelålders arbetare i rostbältet, de över 65, den protestantiska högern och landsortsborna i allmänhet.

Det är ett kluvet land. Om vi tittar lite närmare på röstresultatet hittar vi följande bild.

1. Bland män i allmänhet delade kandidaterna rösterna med 49 procent var. Och bland kvinnor vann Obama klart med 55 procent. Vilket bland annat visar att Sarah Palin inte var en tillgång för McCain.

2. Förstagångsväljarna tvekade inte i valboxen. Hela 69 procent röstade Obama. Demokraternas kampanj bland de som normalt valskolkar lyckades till fullo.

3. USAs svarta röstade till 95 procent för Obama. Aldrig tidigare har en demokratisk kandidat så dominerat bland de svarta väljarna. Vita amerikaner röstade till 55 procent för McCain. Till synes en hög siffra men historiskt mycket låg. I sydstaterna fick McCain dubbelt upp mot Obama och bland vita arbetare röstade 58 procent för McCain. Däremot vann Obama starkt bland latinos som både 2000 och 2004 röstade George Bush. Nu fick Obama 67 procent av latinos röster.

4. Det unga USA tvekade inte heller i sitt val. Bland de under 29 år fick Obama 66 procent och i gruppen 29-44 vann han med 53 procent.

5. Till sist går det också en klar skiljelinje mellan rika och fattiga. Trots att republikanska media framställt Obama som en överklasskandidat från Harvard och väl hemma i Washingtons elit vann Obama 60 procent bland de med en inkomst under 50 tusen dollar per år, det vill säga bland mer än hälften av alla hushåll i landet. Däremot vann McCain med knapp marginal bland de med inkomster över 100 tusen dollar per år.

Valet är över. Inte sedan 1964 har så stor del av väljarkåren lagt sin röst. Enorma förhoppningar ställs nu på den nya unga färgade Barack Obama. Ingen som sett scenerna från valnattens firande kan ha undgått att se vilka förväntningar som väckts.

-Det känns som jag räknas, att jag betyder något, ljublade en ung svart kvinna inför ABCs kamera. Må hennes förhoppningar inte grusas.

Andra bloggar: Svensson,Röda Malmö,Trotten,

I Media: DN1,DN2,SVD1,SVD2,,Dala Demokraten,Dagens Arena,AB1,AB2,DN3,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 svar på ”Unga,färgade och latinos valde Obama

 1. Att saga att det gar en klar skilje linje mellan rika och fattiga ar inte rattvisande.

  NBCs exit poll visar en mer nyanserad bild: de familjer som 2007 hade en arsinkomst av mindre an $50,000 rostade till overbagande del pa Obama. I spektrumet mellan $50,000 och $200,000 var det mer aller mindre ett dott lopp.

  Det som ar intressant ar att ’medlemmar’ i familjer som tjanade mer an $200,000 ar 2007 till overvagande del rostade for Obama. Extra intressant blir det nar det ar den malgruppen som Obama lovat att hoja skatten for. Det ar mao ett alltruistiskt rostande som inte ar forankrat i ekonomiskt egenintresse, utan kanske ideoligisk overtygelse.

  Att darfor saga att det gar en klar skilje linje mellan fattiga och rika ar lite val enkelt.

 2. Vore intressant att ta del av din källa. Var kan man hitta dessa uppgifter?

 3. Hej,

  Ja, du har rätt. Jag såg också siffrorna för hur de med mer än 200 000 dollar per år har röstat. Jag baserade min iaktagelse att McCain hade en knapp ledning bland de rika på gruppen över 100 000 dollar per år. Det kan vara som du säger att de verkligt rika av intellektuella skäl föredrar Obama. Vad jag främst ville visa var Obamas kraftiga vinst bland de med mindre än 50 000 i månaden.
  Tack för kommentaren.

 4. Pingback: Trottens Betraktelser » Amerikansk vänster om Obamas seger

Lämna ett svar