I natt skrevs historia

I natt skrevs historia

In i det sista fanns det tvivel över Barack Obamas chanser att vinna nattens val. -Han är ju ändå färgad, och vem vet, Bradelyeffekten kan verka igen. Inte så få analytiker både i och utanför USA trippade fram på tårna för att slippa förutsäga en eventuellt felaktig utgång.

En historisk natt som tänder hopp bland unga

Men i natt skrevs historia. All tveksamhet, all smygrasism, allt bigotteri och skräck för de RÖDA räckte inte för att stoppa de ungas, de svartas, latinos, det friska   Amerika från att välja en färgad person till landets högsta politiska post- president av US of A.

Det är en historisk natt därför att något skett som ingen ännu för 20 år sedan ens vågat drömma om- inte ens Martin Luther King såg en svart president i sin dröm. Det är en historisk brytpunkt i landets historia där vägval som inte fanns plötsligt öppnar sig. Det har inget att göra med Barack Obamas person eller vad han lovat eller inte lovat under valkampanjen. Men hans ständigt upprepade tema om förnyelse- we need change- yes we can-visar för de som lyft honom in i Vita Huset att det mångkulturella, mångfärgade USA inte är dömt att ledas av vita puritaner, att saker och ting kan ändras, ändras till det bättre.

Barack Obama är naturligtvis ingen socialist som de mest korkade over there inbillar sig och han kommer inte heller att krypa ned i den så kallade medelklassens plånbok och vända den ut och in. Men om han vill bli omvald om fyra år måste det till en förändring på många områden. De snart 50 miljoner som i dag saknar all form av sjukförsäkring måste försäkras. Inom fyra år måste krigen i Irak och Afganistan vara slut och USAs trupper hemtagna. Svarta och latinos vill inte se fler bröder flygas hem i svarta plastsäckar. Den stora majoriteten av de arbetande i landet som inte sett röken av en reallöneökning det senaste decenniet kommer inte att nöja sig med samma lott under nästa presidentperiod. Inom 25 år kommer de vita att vara en minoritet i USA. I natt började den förvandlingen.

I media: DN1,DN2,SVD1,SVD2,AB1,AB2,Dagens Arena,Dagbladet,

Bloggar: Svensson,Jinge,Röda Malmö,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Ett svar på ”I natt skrevs historia

  1. Pingback: USA är inte en fullt fungerande demokrati | Svensson

Lämna ett svar