Mona har ingen vision

På direkten!

Fantomen, eller den Vandrande vålnaden är snabb som blixten. Vi kanske inte

alltid hänger med. Men här  ger vi snabba, korta svar eller ser saker på vårt sätt.

Man brukar säga att det är svårt att koka soppa på en spik. Inte smakar soppan mer om man som Aftonbladet försöker med bara en ynka liten nubb.

Inte ens en hel låda med spik räcker om man vill ha en vision…

Aftonbladets ledare frågar i dag: Vilken Är Mona Sahlins vision? Svarar sedan själv med att detta måste bli att kritisera kapitalet:

Mitt under brinnande finanskris lanserade Mona Sahlin sin nya koalition med miljöpartiet. I stället för att kritisera hyperkapitalismen och de snabba klippens globala ekonomi fick oppositionsledarna ägna veckor åt att reda ut vilken roll vänsterpartiet ska få i den nya vänsteralliansen. Samtidigt har socialdemokratin inte varit tillräckligt tydlig i sin politiska analys. Det känns lite märkligt när en fransk högerpresident framstår som mer radikal i sina krav på den internationella finansmarknaden än svensk socialdemokrati.

Ledaren fortsätter sedan med det som man menar ska vara den politiska visionen:

Men just nu står finanskrisen på dagordningen, och är det någon slutsats man bör dra av den senaste tidens kaos är det att det krävs ett nytt internationellt regelverk. En reformering av de institutioner som är till för att reglera den globala ekonomin. De nuvarande räcker uppenbarligen inte till. Den saken borde den politiska oppositionen betonat tydligare. Här erbjuds ett lysande tillfälle att formulera sin vision om en ny global världsordning. ”Vad hade oppositionen att säga? I stort sett ingenting annat än moraliserande kritik av girighet”, skriver Per Wirtén retoriskt men korrekt i Dagens Arena.

Sammanfattningsvis: Monas, partiets – och – oppositionens samlade vision ska vara att först kritisera kapitalet. Dessutom ska man utnyttja tidens kaos till att reformera de institutioner som reglerar den globala ekonomin. Visionen om en ny global världsordning sägs ska vara ett nytt internationellt regelverk för den internationella finansmarknaden.

Är det inte det kapitalistiska systemet som är i kris? Inte bara dess regelverk?

En miljard människor hotas i dag av svält. Tiotals miljoner människor är på väg ut i arbetslöshet. Inte ens för alla av oss som lever våra liv i en av kapitalismens rika högborgar kan de grundläggande behoven tillgodoses. Som bra mat, värme, boende. god sjukvård, fri skolutbildning, en bra ålderdom och värdiga arbetsförhållanden.

Allt detta därför att de som äger kapital, kapitalisterna, inte vill investera i verkliga samhälleliga nyttigheter. Finanskrisen är i grunden ingenting annat än en investeringsstrejk. Är det inte dags med en vision där arbetande människor erövrar den politiska makten och ser till att det är denna, som i demokratisk ordning, fattar de viktiga besluten om vår framtid? Är det inte dags för ”Det socialistiska blocket” att plocka fram lite socialistisk politik?

I går fick Dennis Olsson, facklig ordförande på den  gamla verkstad vid Volvo Lastvagnar/Tuve,  där  jag själv var aktiv under många år, ett rejält utrymme i Göteborgs-Posten för att argumentera mot ledningens massvarsel.  Härligt att se att det fortfarande slås gnistor i fackföreningsrörelsen!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I pressen: AB1,SVD1,SVD2,SDS1,

4 svar på ”Mona har ingen vision

  1. Pingback: Sossarna markerar mot vänsterpartiet med Kuba som vapen | Svensson

Lämna ett svar