Olivier Besancenot i franska TV2

-Ett parti som tar kamp

I förrgår intrevjuades än en gång Olivier Besancenot i ett franskt media. Den här gången i det mycket populära morgonprogrammet Télé Matin i France2. Här under kan du följa intervjun som varade i något över åtta minuter.

Télé Matin: Jag ska börja med något som berör dig direkt. Bolaget Tasers (som tillverkar elpistoler; m.anm) åtal mot dig för förtal gillades inte av rätten. Du friades. Vad drar du för slutsats av domen? Ska elpistolen förbjudas?

Besancenot: Ja, åtminstone borde det hållas en folkomröstning om polisen  ska få använda dem eller inte. De skapar ju bara ett nytt problem. Jag påminner om att det är bara två år sedan, dag för dag, som två ungdomar dödades under en polisjakt. Och för tre år sedan i Clichy-sur-Bois hände samma sak. Varje gång leder det till upplopp följt av falska diskussioner bland politikerna om att det behöver diskuteras hur man kan skapa ett bättre förhållande mellan polisen och lokalbefolkningen. Och så är man beredd att i dag utrusta hela poliskåren, speciellt närpolisen, med elpistoler. Vi kräver en grundlig debatt bland annat baserad på Amnesty Internationals rapport som säger att flera dödsfall orsakade av taserpistoler skett i USA och Kanada.

Télé Matin: Bolaget Taser anklagas i sin tur för att ha spionerat på dig och din familj. Vad händer i fallet?

Besancenot: Åtalet har sin gång och jag hoppas att rättvisa ska skipas och att de ansvariga ställs till svars. (Uppgifter i dagens, 26/11, Le Monde pekar mot att kanske säkerhetspolisen hade ett finger med i övervakningen. I så fall finns Sarkozys finger också med; m.anm)

Télé Matin: I ett annat domslut dömdes gruppen Droit au logement (Rätt till bostad) för att i fjol ha satt upp tält för de hemlösa på en gata i Paris. Hur ser du på den domen?

Besancenot: Som ett politiskt motiverat och upprörande domslut. Droit au logement döms till 12 000 euro i böter för att ha gjort vad? Jo ,för att ha visat upp bostadsproblemet i Frankrike. Vad begär man av de hemlösa? Att de lugnt ska gå och kola av i Vincennesskogen, långt ifrån allas blickar? Det finns organisationer som kräver att existerande lagar för expropriering ska användas för att ta över tomma bostäder. Vi ska komma ihåg att det i tätorterna finns tusentals kvadratmeter bostadsyta lediga och det är inte individer och familjer utan stora företag som spekulerar i dessa fastigheter. Lagen förutser att människor som saknar bostäder ska inkvarteras i tomma fastigheter.

Télé Matin: Men det ligger ju ett domslut bakom. Ska man inte respektera domstolsbeslut, som i ditt personliga fall exempelvis?

Besancenot: Jag är inte egoist och jag är tillräckligt pragmatisk för att veta att även om domen var positiv för min del så har rättvisan två ansikten. Det gäller för de hemlösa och för familjerna till de döda ungdomarna där ingen rättvisa skipats ännu tre efteråt, samtidigt som ungdomar ställs inför rätta omedelbart.

Télé Matin: Det råder oro i den offentliga sektorn. I veckan mobiliserade posten (som hotas av privatisering; m.anm) och i dag är det strejk här på France2 (den enda statliga kanalen i Frankrike; m.anm). Har du en känsla av att den offentliga sektorn är hotad?

Besancenot: Ja visst, posten, TV, sjukvården, undervisningen och en rad andra områden är hotade. Det behövs en gemensam mobilisering i alla sektorer. Om jag förstått det rätt blir det strax stormöte här i era lokaler. Så jag tar tillfället i akt att uttrycka min solidaritet med alla i personalen som strejkar.

Télé Matin: Vilken är enligt dig risken för det offentligt ägda mediat?

Besancenot: Det handlar om medias oberoende av regeringsmakten, om kanalens chef ska utses av presidenten. Det är inte ett struntproblem. Kom ihåg att TF1 (en privat kanal) redan leds av en nära vän till Sarkozy och om France2’s chef också utses av presidenten är det allvarligt. Det handlar också om finansieringen. Den statliga teven måste få tillräckliga resurser för att skapa program med kvalitet och ge sin personal resurser därefter.

Men Jag säger än en gång att vi alla, inom posten,TV, sjukvården och undervisningen behöver varandra i kampen. Regeringens logik är densamma i alla sektorer, nämligen privatisering och räntabilisering. Vi står i dag mitt i en ekonomisk kris där det förbereds en nationalisering av banker som håller på att gå under. Samtidigt privatiserar man offentliga företag som går med vinst.

Télé Matin: Är det en bra affär för er att Socialispartiet krisar?

Besancenot: Det är inte en bra affär för någon till vänster. Vid sidan av Sarkozy ser jag inte vem som kan gnugga händerna inför det bedrövliga spektakel som vänstern, speciellt Socialistpartiet visar upp. Men jag fäller heller inga tårar. Det gäller att förstå vad som sker. Socialisterna skördar nu vad de sått under snart 30 år. Det  är ett parti som blivit allt mer liberalt, ett parti som blivit allt mer ett med statens institutioner och som drabbas av sin totala fixering vid presidentvalet. (2012 m.anm.)

Télé Matin: Så det finns inga viktiga politiska skillnader?

Besancenot: Nej, den politiska motion som antogs (vid kongressen i Reims: m.anm) slår fast att PS är för den kapitalistiska marknadsekonomin. Det är en fråga om personligheter som tycker olika om vägen till presidentvalet 2012 och nu exploderar situationen i PS. Den enda slutsatsen jag drar för folk i vänstern är att de måste sluta se PS som den främsta politiska och sociala motståndaren till regeringens politik och att det behövs en ny vänster. Vi i det Nya Antikapitalistiska Partiet (NPA) vill inte nyskapa vänstern vi vill skapa en ny vänster, en antikapitalistisk vänster.

Télé Matin: Ja, men ni vill väl vinna över PS väljare?

Besancenot: Vi vänder oss till alla människor till vänster för att säga att det finns ett alternativ. Men vårt mål är inte att profitera på andras misär.

Télé Matin: Är det ni som utgör oppositionen i dag?

Besancenot: Vi gör allt för att skapa en sådan opposition. Det finns förresten redan ett motstånd, men det är ännu bara ett socialt motstånd. Problemet för de tiotusentals, ja hundratusentals, som kämpar på olika sociala fronter, är att det saknas ett politiskt instrument, de har inget parti som företräder dem. Vårt Nya Antikapitalistiska Parti som officiellt bildas i januari har som mål att bli en politisk förlängning av alla dessa strider.

Télé Matin: Men kommer ni inte alltid att vara ett parti i opposition? Eller kan vi en dag få se Olivier Besancenot som minister i  en regering?

Besancenot: Ja så här tidigt på morron kan man ju låta tankarna flyga iväg. I så fall blir det enbart som medlem i en antikapitalistisk regering. Men för att göra vad? Exempelvis att förbjuda alla avsked i företag som går med vinst, att öka lönerna och bygga ut den offentliga sektorn. Det blir en antikapitalistisk regering uppburen av en unik massmobilisering, för jag inbillar mig inte för en sekund att en sån regering kan skapas i en period av politiskt och socialt lugn. En antikapitalistisk regering vore först och främst en ny typ av makt, som fungerar från botten och uppåt, inte tvärtom som nu. För mig är demokratin och den sociala frågan intimt sammanknutna. Så om vi bygger ett nytt parti är det också för att ändra alla hierarkier. Jag tror inte att våra idéer för alltid kommer att vara i minoritet. De är inte genetiskt programmerade för evig opposition. Vi tror att man redan nu kan skapa en majoritet i vissa frågor,(avsked, minimilön,rätt till bostad etc: m.anm.) i företagen, fattigkvarteren och bland ungdomen.

Télé Matin: Men hur skapas dessa majoriteter?

Besancenot: Tillsammans med människorna naturligtvis. Det glöms bort ibland.

Télé Matin: Med Kommunistpartiet?

Besancenot: Jag tror att det behövs gemensamma kampanjer med PCF och andra organisationer, inklusive Socialistpartiet, mot högerns politik. Ta posten som

Postarbetare protesterar mot Sarkozys privatiseringsplaner

exempel. Förra lördagen var vi ute på gatorna för att försvara posten. Det finns nu en nationell samordning, fackligt och politiskt, av kampen som måste föras gemensamt. Jag tror att vi alla tillsammans kan stå emot högern och segra. När vi lägger förslag gör vi det oberoende av PS (eller PCF och andra; m.anm) inte av sekteristiska skäl, utan för att PS är för den kapitalistiska marknadsekonomin och de förslag som vi lägger är , som exempelvis att ta tillbaka de subventioner som getts till företag som nu avskedar, förslag som går emot marknadsekonomin. Vi är inte bara ett oppositionsparti, vi ställer också förslag. Men det är för oss ändå motståndet som är viktigast och i stället för att räkna om rösterna i PS borde alla som avskedas varje vecka räknas. Jag vet att arbetarna i vår sista skidfabrik kommer att symboliskt begrava det sista paret skidor som tillverkats i Frankrike. Jag tycker att det behövs en symbolisk nationell dag för alla arbetare som avskedas.

Mer information: I tidskriften International Viewpoint finns en intressant diskussion mellan Alex Callinicos(Grekland) och François Sabado(Frankrike) om bygget av en ny antikapitalistisk vänster i Europa. Senaste nytt är också att ett  antikapitalistiskt parti grundades den gångna helgen i Spanien. Det får vi återkomma till senare när vi har tillgång till mer information. Läs här Callinicos och Sabados artiklar på engelska

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 svar på ”Olivier Besancenot i franska TV2

  1. Pingback: Claeskrantz.se » Blog Archive » Vänsterpartiets problem

  2. Pingback: Ytlighet och identitetspolitik | Svensson

Lämna ett svar