Obamas märkta kort.

-Yes we can !

-En förändring att tro på !


Vackra fraser flödade under Barack Obamas valkampanj. Förhoppningar väcktes att nya tider är möjliga och valet av den första färgade presidenten hyllades som den historiska händelse det var.

Men vardagen är en annan. Barack Obama har nu presenterat nästan alla ministrar och medhjälpare han kommer att ta med sig när han den 20 januari packar upp sina väskor i det ovala rummet.

-I gamla vanliga hjulspår, borde det nu stå på Obamas banér. Sällan har en nyvald president valt så många utnötta namn till de viktigaste posterna. Inte ett enda nytt ungt ansikte.Det är många märkta kort i leken. Kort vars värde alla känner. När man vänder upp dem väntar inga överraskningar.

Ny finansminister: Timothy F. Geithner

För närvarande är T. Geithner chef för New Yorks centralbank och därmed också styrelsemedlem i den amerikanska centralbanken , FED. Geithner tillhör höjdarna i statens finansorgan och anses vara en pragmatiker som inte låter sin nyliberala syn hindra tillfälliga statsingrepp som de som nu sätts in för att ge syrgas till andfådda banker.

Ny ekonomisk rådgivare i Vita Huset : Lawrence, « Larry », Summers.

Här har vi att göra med en verklig tungviktare från Bill Clintons tid som president. Summers och Geithner är båda anhängare och beundrare av Robert Rubin som under Clintons översyn befriade de amerikanska bankerna från alla regler som hindrade dem från att göra vad de gjort nu- skapa en finansiell härdsmälta som de arbetande får betala med miljontals förlorade jobb.

Ny utrikesminister : Hillary Clinton.

Hennes utnämning till Secretary of State Department är inte ännu offentlig men media tar det för givet. Om det finns en etikett som passar in på Hillary Clinton är det « hök ». Hon röstade för invasionen i Irak och har aldrig sagt att det hela var ett misstag från början. Bara att Bush skött kriget felaktigt. I Jerusalem small champagnekorkarna när hennes namn kom upp som utrikesminister. Hon lika lite som Condollezza Rice kan verka för en varaktig och rättvis fred mellan Israel och Palestina. Och så länge det palestinska folket förtrycks kommer det aldrig att upprättas en varaktig fred i Mellanöstern.

Ingen ny försvarsminister: Robert Gates

Valet att fortsätta med Robert Gates som försvarsminister visar att Barack Obama vill försäkra militären att det blir kontinuitet i ”förändringen”. Men vad betyder kontinuitet när man för öppet krig i två länder och göder komplotter i ett tiotal?

Resten av ministrarna och medhjälparna, likt den blivande handelsministern Bill Richardson, är också gamla välkända kort. Inte ett ungt och oprövat namn så långt ögat når.Kanske en svensk blir enda nya kortet. Köksmästare Marcus Samuelsson verkar ligga bra till. Hoppas han inte kokar samma usla soppa som Bush.

Vad säger det oss om Barack Obamas uppgifter och roll?

-Att Obamas roll är att återupprätta USAs roll som respekterad och accepterad världspolis. Åtta år av Bushs katastrofala politik har satt USA i ett läge där till och med gamla allierade skruvar på sig i de diplomatiska församlingarna. Därför måste Obama börja med att stänga Guantanamo, att uppnå ett för USA acceptabelt slut på de väpnade striderna i Irak och en hemtagning av större delen av de amerikanska trupperna på plats i Irak.

I stort sett hela den amerikanska makteliten står bakom Obama, allt från militärledning till Wall Street. George Bush har förlorat allt stöd förutom från de kristna fundamentalisterna och eventuellt oljeindustrin. Till och med de neokonservativas chefsideolog William Kristol har tagit sin hand från W.

-Att Obamas roll är att rädda det amerikanska finanssystemet från ett totalt sammanbrott. Enorma mängder skattepengar till bankerna och kreditinstituten ska sätta fart på hjulen igen. Pengar för att rädda jobb kommer det inte att bli frågan om. Just nu förbereds troligen en snygg konkurs för General Motors och Ford. Det är inte fråga om att upphöra med att tillverka amerikanska bilar utan att under skydd av den amerikanska konkurslagen Chapter 11 låta bolagen bryta alla avtal med fackföreningarna och skrota de « förmåner » som arbetarna sägs njuta av. Sjukförsäkringar och pensionsavtal kan undermineras , lönerna sänkas med kanske upp till 30 procent, allt för att GM och Ford ska arbeta med samma produktionskostnader som Toyotas, Hondas och Huyandais produktionsenheter i den amerikanska södern.

-Att Obamas löfte att skapa ett rättvist sjukförsäkringssystem inte kommer att uppfyllas på länge. När alla resurser går till att rädda bankerna och därmed de statliga underskotten rusar i höjden till orimliga nivåer kommer det inte att finnas plats med dyra reformer för de 47 miljoner amerikaner som saknar all form av sjukförsäkring. Det ryktas redan i media att Obama beslutat lägga den utlovade reformen på is. Sedan när ekonomin om några år kanske kommit på fötter då ska de stora underskotten avskaffas med hjälp av stram budgetpolitik. Då blir det säkerligen inte militären eller energiindustrin som hamnar i kläm utan än en gång de som saknar en sjukförsäkring värd namnet.

-Att Obamas löfte att ta krafttag mot miljöförstöringen och speciellt utsläppen av växthusgaser i stort är en medial bluff. Obama har visserligen lovat att hans plan går ut på att minska utsläppen av CO2 med 80 procent innan 2050. Det låter ju bra och ligger i linje med FNs klimatpanels rekomendationer på 80-95 procents reduktion av utsläppen innan 2050. Men som president kan Obama på sin höjd påverka utvecklingen fram till 2020. Här kan vi se bluffen eftersom Obamas uttryckliga mål för utsläppen fram till 2020 ligger under Kyotoprotokollets modesta mål för 2020, det vill säga en återgång till 1990 års nivå

-Att Obama kommer att hålla ett av sina löften. Nämligen att intensifiera kriget i Afghanistan. Den amerikanska militärledningen är enligt media redan i färd med att föra över minst 7 000 soldater till landet. Obama som vill ge sken av att vara hemma i historien borde läsa på lite i afghanernas historia. I 200 år har olika imperier och invasionsarméer brutit ben och armar i den steniga terrängen. Det är vad som kommer att hända USAs och Natos trupper också. För varje soldat som sänds in i « kriget mot terrorismen » kan medeltidsfundamentalisterna rekrytera två nya krigare.

I andra media: DN1,DN2,SVD1,Dala Demokraten,Fokus,DN3,DN4,ETC,

Andra bloggar:Svensson,Röda Malmö,Motvallsbloggen,Attac,Ekonomikommentarer,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

4 svar på ”Obamas märkta kort.

  1. Pingback: Ibland är det lätt att få fram pengar | Svensson

  2. Forskning visar att amerikanska presidentvalet har ganska stor betydelse för inkomstfördelningen. Republikansk president har under senare decennier medfört kraftigt ökade ekonomiska klyftor i det amerikanska samhället. Demokratisk president något minskad sådan.

  3. Peter
    Jo, det är sant men har ändå marginell betydelse. Riktningen mot allt mer koncentrerade rikedomar har funnits där hela tiden oavsett presidentens politiska tillhörighet. Den rikaste procenten av befolkningen som inte ägde mer än 30 procent under 60-talet äger nu närmare 70 procent av alla egendomar. För de rikaste är en inkomst inte intressant. Det måste man ju betala skatt på. Inkomst av kapital kan gömmas undan i skatteparadis. Och om inkomsten av kapital ändå måste beskattas är den mindre än hälften av skatten på arbetsinkomst. I det läget säger det inte mycket att inkomstklyftorna minskar något under demokratiska presidenter.

  4. Pingback: Alliansupproret » The Animals - House of the Rising Sun (1964)

Lämna ett svar