Thailändskt scénario tar form

Kritisk dag i morgon

Den stöddemonstration för regeringen som organiserades i Bangkok i går eftermiddag blev inte den stora mobilisering som UDD, Förenade Fronten mot Diktatur, hoppats på. Knappt 20 000 verkar delta i ockupationen av det centrala torget Sanam Luang i Bangkok. Ledarna för UDD säger att de kommer att stanna på torget tills PADs gulklädda anhängare lämnat huvudstadens två flygplatser.

Demonstration på torget Sanam Luang 2006 till stöd för Taksin Shinawatra

Men den svaga anslutningen sätter inte alls tillräckligt med press på vare sig militären eller Konstitutionsdomstolen som i morgon, tisdag, ska besluta i åtalet mot de tre regeringspartierna för korruption. En av UDDs planerade aktioner är att helt enkelt blockera domstolen och hindra den från att sammanträda.Trots det är det scénario som nu blir allt troligare att domstolen på tisdag beslutar att de tre regeringspartierna är skyldiga till korruption och därför ska upplösas och ledarna förbjudas att utöva politisk aktivitet i fem år.

Miltiären tar då detta som förevändning för att självt ta makten i en oblodig kupp och/eller för att tillsätta en tilfällig ”teknisk” regering i väntan på ett nyval där PPP och de andra två regeringspartierna inte tillåts att delta. Men det innebär också att militären denna gång måste hindra PPP från att skapa ett nytt parti. För det var vad som skedde redan 2007 då samma domstol upplöste förre premiärministern Taksins parti. Ett nytt parti bildades som vann det påföljande valet. För att det impopulära PAD ska vinna i ett nyval måste dagens regeringspartier hindras från att delta i en ny skepnad.

I Medai: DN1,SVD1,AB1,Politiken,SVD2,SVD3,Dagbladet,ST,

Andra bloggare: Svensson,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Lämna ett svar