Studentrevolten: Stormsvala för generalstrejken

Studentrevolterna:

Stormsvalor för

Fackföreningsrörelsen!

Generalstrejken lamslår nu Grekland. Atens internationella flygfält är tyst. All kollektivtrafik har stannat. I hela landet är det protester. Tusentals arbetare har demonstrerat framför parlamentet och de två stora paraplyorganisationerna för arbetare och tjänstemän GSSE och ADEDY kräver i skenet av den svåra finanskrisen större sociala investeringar. Kraven gäller också lönehöjningar och förbättrade villkor för pensionärerna. Studenterna har på eftermiddagen ockuperat den Tekniska Högskolan, som 1967 var den förskansning där rörelsen som störtade militärdiktaturen hade sin bas.

Grekland går in i en politisk kris. Där det gamla systemet och premiärminister Karamanlis bara kan försvara sig med kulor och polis.  I Aten, där idéer om demokrati föddes, är det i dag nära 20 000 poliser som försöker kväva en stor ungdomsdemonstration inne i centrum med tårgas och batonger. Även i Saloniki är det hårdföra drabbningar mellan polis och demonstranter. Greklands socialdemokrater, organiserade i familjeklanen PASOK, kräver att regeringen avgår, men står själva avklädda och nakna när det gäller de politiska svaren på krisen. Partiets ledare Giorgios Papandreou pratar bara runt om att han kan erbjuda lag och ordning…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

I pressen:DN1,DN2,SVD1,SVD2,AB1,AB2,SDS,Politiken,DN3,DN4,SVD3,

Andra bloggare:Svensson,

2 svar på ”Studentrevolten: Stormsvala för generalstrejken

  1. Pingback: ENANTIA uttalar sig om upproret i Grekland | Svensson

  2. Pingback: Tystnaden i Sverige mer skrämmande än kravallerna i Grekland « Roya - Intersektionalen

Lämna ett svar