Skitår väntar. Med skitregering och en skitdålig opposition!

Lars Ohlys Janusansikte

I går var arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin på riktigt grinigt humör. Det kan ju inte vara kul att bära denna tunga ministerportfölj och samtidigt veta att han i valet 2010 kommer att få stå till svars för den massarbetslöshet som då lägrar landet.

Varslen vältrar sig över Sverige och ministerns ordval blev därefter. ”Vi får två skitår och dessutom är det skit med bankerna”. Med kapitalismen i kris och en skitregering kan det knappast bli annat och att Sven Otto nu insett han själv blir alliansregeringens ”målvakt” och får ta emot all spott och spe framöver gör naturligtvis inte humöret bättre.

Skit också med oppositionen

Vad värre är. Vi har inte bara en skitregering. Med ministerns språkbruk måste vi än en gång konstatera att det dessvärre bara är skit också med oppositionen.

Här kunde vi ha haft en kraftsamling över hela landet med kravet på en höjd a-kassa rakt in i det som nu är den borgerliga alliansens veka liv. 1 200 000 människor står utanför a-kassan. Anders Borg medger att ”det nog blev fel” med den rekorddyra avgiften. Men tänker inte göra något. Det finns en kontantersättning på 320 kronor om dagen och det ”ska man kunna klara sig på”, sa han, utan att vare sig blinka eller skämmas, högt och tydligt i gårdagen Rapport.

Varför inte en spark i magen?

Mona Sahlin, socialdemokratin och LO, skulle naturligtvis när som helst kunna ge regeringen en rejäl spark i magen, mitt i detta veka liv, genom att i dag samla till en endagars politisk generalstrejk, grundad på just kravet om en värdig a-kassa.

När det nu bara är skit med hennes och den gamla arbetarrörelsens politik vore det naturligtvis ett gyllene tillfälle för Lars Ohly att kavla upp skjortärmarna och oupphörligen kräva att Sahlin, SAP och LO tar sitt ansvar genom att handla nu! Det är nu vuxna människor gråter över att de mister jobben och får sälja sina hus! Det är nu massarbetslösheten vältrar sig över landet! Det är nu arbetslösa ska tvingas till att leva på lite mer än trehundra spänn! Samtidigt är det nu vid årsskiftet som tiotusentals människor kastas ut i arbetslöshet!

Men vad gör karln? Jo, han skrattar och skrattar, samt berättar att han är beredd att ge upp det mesta av partiets radikala program, bara för att få sitta i en nyliberal regering om två år

Passivitet och uppgivenhet

Lars Ohly och Vänsterpartiet kommer säkert att ha en kortsiktig framgång med denna parlamentariska taktik. I brist på socialistiska idéer och opinioner ute i landet och med den katastrofala suckiga passivitet och uppgivenhet som lamslår den breda fackföreningsrörelsen, tycker säkert många väljare i dag att även ett sådant regeringsskifte är bättre än inget regeringsskifte alls. I morgon, alltså åren 2011 och därefter, när den ”rödgröna alliansen” kommer med motorsågen för att kapa i omsorg, skola och vård, allt för att få ner statens utgifter, kommer säkert det passiva stödet förvandlas till en oerhörd besvikelse.Nej, redan i dag krävs handling för att stoppa all den ”skit” som regeringen och dess nyliberalism står för. Varför lämnar inte Lars Ohly sina startblock? Varför inte popularisera kraven från IF Metall i Södra Västerbotten, från deras mäktiga arbetarprotest. En protest som för övrigt dödades i vanlig profitmedia genom en total tystnad. Tänk om Ohly tog över slutklämmen från det fantastiska tal som Jan Olov Karlsson, viceordförande i Volvo Verkstadsklubb i Umeå, höll vid arbetarnas stora torgmöte:


”I den finansiella krisen kölvatten lurar massarbetslösheten. Den är förödande för den enskilde, för arbetarfamiljerna och för samhället.

Vi kräver därför ett rådrum för alla varsel om uppsägningar. Under rådrummet stiftas det en undantagslag på arbetsmarknaden som förbjuder uppsägningar under två års tid.

Under den tiden ska alla varsel i första hand lösas genom minskad arbetstid på arbetsplatsen. Kan företaget inte betala full lön ska staten betala mellanskillnaden, under förutsättning att det lokala facket ges full insyn i räkenskaperna och inflytande över hur arbetet ska organiseras.

Under de två år som rådrummet varar ska också en bred folkligt diskussion genomföras. Den ska handla om former för ägande så att människors behov och vilja ska styra vår framtid. I den diskussionen kommer frågan om ett gemensamt ägande av naturresurser och samhällsfunktioner att vara viktig, och även ett gemensamt ägande av banker och storföretag.

Vi har hållit kapitalisterna länge nog under armarna. Nu är det på tiden att vi börjar införa en demokrati som också omfattar ekonomins område och som tillvaratar arbetarnas värde och intressen.

Janus tempel. Ny kultplats för Vänsterpartiets ledning?

Men nu andas Ohly inte ens en endaste stavelse som skulle kunna ha bäring på en socialistisk politik. Han bara skrattar och skrattar. Skrattar samt förklarar att det blir två program i valrörelsen. Ett som bara är på låtsas, med lite röd retorik. Ett annat som är det som gäller på riktigt. Där Vänsterpartiet, socialdemokraterna och Miljöpartiet nitar fast den regeringspolitik som ska gälla. Utan ett ord om systemskifte. Partiet ska alltså likt blekansiktet i 1800-talets Amerika tala med två tungor.

Lars Ohly kommer då att träda fram som ett modern politikens Janusansikte. En modern, skrattande, kopia av den grekiska Gud som kunde se in i framtiden, men som också såg till nutid och det som varit.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen: DN1,DN2,AB1,AB2,SVD1,SVD2,SDS1,SDS2,SDS3, Blomqvist om krisen -29 i Int.SVD3,

Andra bloggare:Spånbinge,rodamalmo,Jinge,Svensson,Trotten,Loke,

5 svar på ”Skitår väntar. Med skitregering och en skitdålig opposition!

  1. Pingback: Kris, kris, kris. Vad kan man vara glad åt i dag? « rapport från en spånbinge

  2. Pingback:   Avväpna inte vänsterpolitiken — Mullvaden

  3. Glöm inte min vän att det krävs någon som jobbar ihop till allt som konsumeras. Det hjälper inte att antsälla någon i offentlig sektor om ingen köper det han/hon producerar. Redan i dag finns med massor av folk i offentlig tjänst som inte behövs, det vill säga om de inte kom till sina arbeten skulle inget saknas, inget bli ogjort eller sluta fungera. Likadant med A-kassan, någon måste arbeta ihop de medel som delas ut.

    Socialister brukar ha svårt med den tanken och tro att det bara är att höja skatten. Det innebär inte med säkerhet att statens kassa ökar, den kan lika gärna minska.

  4. Pingback:   - Avväpna inte vänsterpolitiken! — Mullvaden

Lämna ett svar