2009 blir ett riktigt skitår

Det blir hårda tider. Ingen mänsklig kapitalism i sikte.

Året 2008 är över. Det var året då K-ordet med stort K blev det mest använda ordet i media världen över . K som i Kris. Men vad var det som hände och varför hände det ? Och inte minst, vad väntar oss under 2009 ?

Här följer del tre av den text som jag hoppas kommer att ingå i din jullektyr.

Del III.

Missat de första avsnitten. Klicka här Del  I eller Del II

Och nu då ? Vad väntar oss under 2009 ? Likt i fjol ska jag sätta ut hakan och ge mig på ett par gissningar. Ekonomiska gissningar brukar för det mesta slå fel. Därför känns det bra att en av mina « föutsägelser » i december 2007 i tidningen Internationalens spalter var korrekt. Jag skrev att innan 2008 års slut skulle oljepriset ligga under 75 dollar per fat. I december 2007 kostade fatet kring 120 dollar. Att det blev en bra gissning berodde på att en annan gissning i samma artikel också slog in. Jag påstod att under 2008 skulle finanskrisen slå igenom i den « verkliga » ekonomin och driva USA och därmed hela världen in i en recession. I december 2007 var det inte en okontroversiell gissning.

Men nog med bröstdunkar. Att säga hur det ska gå för den arbetande befolkningen i år kräver ingen kristallkula. Det blir som Littorin säger, ett skitår. När den borgerliga regeringen för en gångs skulle gör en bra prognos ska den ha heder för det. Kapitalismen är sjuk ropar rubrikerna från Svenska Dagbladets spalter. Man tror knappt sina ögon. « Experter », som förr hyllade det nyliberala triumftåget, säger nu lika tvärsäkert att en ny tid med en mer etisk kapitalism är på väg. Tro dem inte. Om vi ska förlita oss på kapitalisternas nyfunna idealism blir det kommande året inte den vändpunkt för arbetarkollektivet vad gäller levnadsstandard och social säkerhet som är nödvändig. I stället kommer vi att få se allt mer aggressiva företagsägare som kommer att göra allt för att lasta över kostnaderna för krisen på de anställdas axlar. Hårdare samhällsklimat och skärpta klassmotsättningar väntar. Förutsättningarna för en segerrik arbetarkamp är inte gynsamma men initiativ som på Volvo Umeåverken tänder ett ljus i mörkret och inger hopp.

På internationell nivå sprids också idéer om att den hejdlösa finanskapitalismens dagar är över. IMF, Världsbanken och andra institutioner ska ges en ny roll så att marknadens överdrifter kan tyglas. Tro dem inte. Redan nu ser vi att var regering drar täcket åt sitt håll för att skydda den egna industrin. De ibland svårförståeliga bråken mellan Merkel, Brown och Sarkozy är uttryck för hur olika kapitalgrupper i Europa med alla medel söker skapa konkurrensfördelar för att ta sig själva helskinnade ur krisen. Att Barak Obama blir ny hyresgäst i Vita Huset kommer inte heller att ändra den internationella

Barack Obama är inte den förändringens man många hoppas.

ekonomiska situationen. Hans jobb är att rädda det amerikanska banksystemet från kollaps och att via en sänkning av dollarns värde skjuta över krisens kostnader på utlandet. Den ekonomiska krisen kommer att skapa många nya spänningar mellan multinationella bolag och olika kapitalgrupper. Konkurrensen om marknader kommer att intensifieras och de svagaste går under. Det är vad ILOs chef tänker när han säger att de arbetslösas led kommer att fyllas på med 20 miljoner avskedade olycksfåglar.

Jag tror också att vi kommer att minnas 2009 som året då det kinesiska undret visade sig vara ett rangligt bygge. Den enorma fastighetsboomen på kustremsan kan spricka och i så fall dra med sig hela ekonomin i en kris som kineserna sent ska glömma. Hur den kinesiska diktaturen ska överleva en djup ekonomisk kris är svårt att se. Hela dess legitimitet är byggd på snabb ekonomisk tillväxt med möjligheter för en minoritet i samhället att berika sig.

Kinas export stagnerer

Efter denna svarta tavla kanske det inte är på sin plats- men ändå :

Gott Nytt År.

I media:DN1,DN2,SVD1,SVD2,SVD3,AB2,SDS1,SDS2,SDS3,

Andra bloggare:RödaMalmö,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Ett svar på ”2009 blir ett riktigt skitår

  1. Pingback: Alliansupproret » Makthavare och våra Marionetter

Lämna ett svar