I går ghettot Warsawa – i dag ghettot Ghasa

I går ghettot Warsawa

– i dag ghettot Ghasa

De drevs samman som boskap. Piskades, föstes och drevs in i ghetton med pistolmynningar och maskingevär i ryggen. De behandlades ofta mycket värre än kreatur. De sparkade ner som kadaver redan innan de utmärglade dött i undernäring och sjukdomar.

Det var 1940 och de tyska nazisterna tvingade in Polens över tre miljoner judar i belägrade ghetton. ”Mit grundlichkeit”. För att  sedan lättvindigt kunna transportera dem som pestsmittade fän i de boskapsvagnar som  fick rulla in till förintelsen i Auschwitz-Birkenau, Chelmno, Gross-Rosen, Majdanek, Sobibór, Stutthof och Treblinka.

SS:s Brigadführer Jürge Stroop, som ledde attackerna på ghettot , står här i mitten

och ser på ett hus som stuckits i brand.

Om detta ska vi berätta, som Göran Persson framhöll. Men vi ska också berätta om motståndet. Senhösten 1942 var det helt klart för de från början upp till 400 000 judar som tvingats in i Warsawas ghetto att det inte var en resa till arbetsläger som väntade utan den slutgiltiga lösningen. Slutstationen var döden. När ledaren för ”samarbetsorganisationen”, Juderådet, Adam Czerniaków, fick klart för sig att en kvarts miljon av ghettots innevånare inte forslats till arbetsläger utan förintats i Treblinka, tog han livet av sig. Två väpnade motståndsgrupper bildades och tog över kontrollen från de judar som fortfarande trodde på samarbete. Den Judiska kamporganisation och den Judiska Militärunionen. De tvingades även att avrätta en del egna judiska samarbetsmän för att inte bli förrådda.

En SS-trupp i ghettot.

Motståndsmännen och de många motståndskvinnorna förde en hjältemodig kamp. De byggde bunkrar och underjordiska nästen som gömslen. De stred med enkla handeldvapen och molotovcocktails som enda vapen mot tyskarnas massiva truppinsatser med hundpatruller, maskingevär och eldkastare, vilka stack många av de trångbodda husen i brand. De miliser som kunde sättas upp under dessa fruktansvärda villkor kunde kanske sammanlagt inte räkna mer än 1000 personer. Det fanns helt enkelt inte mer vapen och då hade man ändå lyckats att organisera ett mindre samarbete både med den nationella polska ”Hemmaarmén” och det kommunistiska ”Folkets garde”.

Två ukrainska ”Askaris” som enrollerats i SS ser på sina döda offer.

Judiska ”banditer”,”Skjutna på fläcken”.

Nazisternas dödsskvadroner leddes av SS- och Polizeiführer Jürgen Stroop som stolt och mycket ”grundlich” skrev ner i sina, bevarade, rapporter om hur man jagade och fångade in de judiska ”untermenchen” och polska ”banditen”. Efter kriget blev hans flitiga och skrytsamma rapporter offentliga och han hängdes för krigsförbrytelser.

Gripna kvinnliga motståndskvinnor.

De judiska motståndsgrupperna hade hoppats på att få hjälp från de ”allierade”. Men denna uteblev och de kämpades ner. Ett fåtal överlevde och de flesta kom sedan att vara med i det Andra Warsawaupproret 1944. En av de överlevande, Marke Edelman, har berättat att det var eldkastarna som var nazisternas värsta vapen. ”Vi förlorade mot eldsflammorna, inte mot tyskarna”. Kämparna brändes helt enkelt ihjäl inne i sina skyttevärn. Varför de allierade inte på något påtagligt sätt försökte att undsätta de judiska miliserna är en fråga som inte är besvarad. Inte heller varför de aldrig bombade järnvägsrälsen till Auschwich-Birkenau och Treblinka, fast de mycket väl visste vad som hände vid dess ändstationer. Szmul Zygielbojm, aktiv fackföreningsledare och socialist, som hade skickats till London av Judiska arbetarföreningen i Polen, för att där representera arbetarnas sak, orkade inte med att leva med de allierades likgiltighet och sina kamrater öde, utan tog i protest sitt liv.

Gripna judar på väg att deporteras till koncentrationsläger.

I dag är Israels massakrer inne i ghettot Gaza inte bara en tragedi i sig. De är också avskyvärda därför att de ofta motiveras och rättfärdigas med de enorma offer och de nära nog outhärdliga minnen som judarna drabbades av i det antisemitiska Europa. Den fasansfulla slutsatsen för många judar – av krigets massutrotning – är att de endast kan överleva i en egen judisk stat.

”Judenrein” eller ”Judenfrei” var nazisternas dröm när de ville skaffa det germanska folket ”Lebensraum” (livsrum). När det sionistiska Israel i dag med våld, terror och död vill skaffa ”sitt folk” ett eget ”lebensraum” driver de kvadratmeter för kvadratmeter, vattenkälla för vattenkälla, bort det palestinska folket från deras olivlundar och byar. Israel – i namn av den europeiska antisemitismen och judeutrotningen – driver in ett annat folk i fattiga ”indianreservat” på smala remsor av ökensand. Vi ska akta våra tungor och inte missbruka ord. Israel begår inget nytt ”Holocaust”, ingen ny ”Förintelse”. Men med nya krigsbrott för varje dag, varje timma och varje minut driver man in ett folk i ghetton och landets väldiga militära övermakt används till ett vidrigt övervåld. För det palestinska folket är detta ett andra Nakba, ”Katastrofen”. Det är början på ett folkmord.

Skam då över dem som i namn av bland annat motståndskämparna från upproret i Warsawa missbrukar deras hjältemod till att torftigt skyla sin egen förnedring – sin egen rasism

För oss socialister innebär skiftet i det samhälleliga och politiska läget sedan 1970-talet en vånda. Den internationella arbetarrörelsen har i mycket utarmats och det är inte längre det sekulära PLO som leder motståndet mot Israels terror och krig. Men det betyder inte att vi ska tveka en enda sekund i vårt stöd för palestiniernas nationella motstånd. Även om kämparna inne i Gaza Citys vindlande gränder inte bär röda utan gröna pannbindlar och kanske ibland förespråkar ideologier som är helt främmande för oss är de i detta krig hjältar i kampen för en rättvis sak. I denna strid är deras sak också vår! De har samma rätt att göra uppror som judarna i Warsawas ghetto. De kallas av Israel och de gamla antisemitiska koloinalherrarnas länder för terrorister. Då med samma orätt som när SS:s bödlar kallade de polska kämparna för ”Undermenschen und banditen”.

Nu till veckoslutet demonstrerar vi som kan vår solidaritet med deras rättfärdiga motstånd!

Palestinska barn som flyr undan israeliska bombanfall i ghettot Gaza.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

I pressen: AB1,SVD1,SVD2,SVD3,DN1,DN2,DN3,DN4,SDS1,ETC,

Andra bloggare:Jinge,Esbati,Svensson,RödaMalmö,Motbilder,Trotten,RawiaMorras,Proletärbella,

15 svar på ”I går ghettot Warsawa – i dag ghettot Ghasa

 1. Göte,

  Denna parallell håller helt enkelt inte. För att den ska göra det måste man bortse ifrån varför Warsawa gettot fanns, vad som hade skett innan upproret och vad som skedde efter upproret.

  Gazaremsan som är ett av världens absolut mest tätbefolkade områden är ca 360 km2 stort, med ca 1,4 miljoner invånare. Det innebär att befolkningstätheten är ca 1089 invånare per kvadratkilometer. Levnadsförhållanderna där är mycket oroväckande, men befolkningen i Gaza ÖKAR faktiskt med 3,4%. Livslängden i Gaza är faktiskt 71,97 år!

  När Warsawagettot startades av nazisterna 1940 samlades ca 400 000 invånare på 5 kvadratkilometer, en befolkningstäthet på ca 80000 invånare per kvadratkilometer – ca 80 gånger så trångt som Gaza. (för tabell, se nedanför)

  I denna miljö spred sig sjukdomar och masssvält i rasande takt. För att jämföra med Gaza så finns det stora problem med näringsbrist, och en stor brist på förnödenheter, men masssvält har inga seriösa hjälporganisationer nämnt i media.

  År 1941 nådde gettot sin största invånarantal 460 000, då nazisterna samlade ihop judar från landsbygden och transporterade dem till Warsawa. Samtidigt krypte de gettot till 4 km2 för att få fart på dödssiffrorna. Befolkningstätheten växte alltså till 115 000 invånare per km2, ca 110 gånger Gazaremsan.

  År 1942 började man med tågtransporterna till Treblinka, (ett dödsläger där 850 000 människor (99% judar) mördades, med ca 40 kända överlevare). Ca 100 000 invånare av gettot hade dött och ca 100 000 transporterats iväg till en säker död. Nazisterna krympte gettots områda så att det nu fanns ca 250 000 invånare på 2 km2, en befolkningstäthet på 125 000 invånare per km2, ca 120 gånger Gazaremsan.

  Sen gick det fort fram. Hösten 1942 fanns bara 60 000 invånare på mindre än en kvadratkilometer, alltså ca 60 000 invånvare per km2. Transporterna stannade upp under vintern 42/43, men i april 1943 beslutade nazisterna att helt likvidera gettot och transportera bort alla som bodde kvar där.
  Det var de sista deperata judarna gjorde motsånd med ett hundratal revolvrar, några enstaka gevär och en hög med brandbomber. Inte riktigt att jämföra med Hamas arsenal.

  Upproret varade i ca 3 veckor. Nazisterna gick från hus till hus. De judar som gav upp och kom ut skickades med tågtransporterna till Treblinka. De som inte kom ut brändes levande i husbränderna. Ca 7000 dog, ca 50 000 samlades ihop. Sedan jämnade nazisterna det lilla som var kvar av gettot med marken.

  Bara några hundratal judar av de 460 000 som fanns i Warsawagettot överlevde kriget.

  Visst finns det lidande, krig, en starkare och en svagare part i båda situationerna, men börjar man verkligen jämföra nazisternas förintelse av judar med konflikten Israel/Palestina faller det hela in i absurditeter. Du gör historieforskningen till ett dåligt skämt!
  Det gäller att vara mycket försiktig när man kommer med historiska påstående och jämförelser.

  Med en förhoppning om en snar fred,
  Benjamin

  Tabell:
  Gaza 2008 1,4 milj inv på 360 km2 = 1089 /km2
  WG 1940 400000 inv på 5 km2 = 80000 /km2
  1941 460000 inv på 4 km2 = 115000 /km2
  1942 250000 inv på 2 km2 = 125000 /km2
  Hösten 1942 60000 inv på 0,9 km2 = 66500 /km2

  Källor:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_the_Palestinian_territories
  http://www.eurojewcong.org/ejc/news.php?id_arti
  http://en.wikipedia.org/wiki/Warsaw_ghetto
  http://en.wikipedia.org/wiki/Gaza_strip

 2. Det finns två avgörande skillnader. Judarna i Warsawa skickade inte raketer mot civilbefolkningen före attacken från nazisterna. Befolkningen i Gaza kommer inte att samlas ihop för att skickas till förintelseläger. Israels enda mål är att få slut på raketbeskjutningen genom att röka ut terrorister i Gaza.
  Haken är att Hamas är fega ynkryggar som gärna strider med civilbefolkning som sköld.

 3. din patetisk försok att demonesera judar och israeler genom att jämföra ghetto Warsawa, äe ett förolämpning mot de drabbade.

  400000 är inte 500, och judarna har inte provoserat tyskarna direkt. är det inte konstigt, det ser ut som palestinier vill vara mer och mer som judar, alltså, först de vill vara David som i David och Golyat berättelse, och nu de vill vara de judiska offer som under andra världskriget.

 4. Pingback: Stöd det palestinska motståndet! | Svensson

 5. Pingback:   Israel möter en global protest — Mullvaden

 6. Läs först om artikeln, Jag skriver rakt av precis det ni säger, dvs att Israel inte är i färd med att iscensätta en Förintelse. Däremot att staten Israel sedan Erövringskriget 1948 har iscensatt en etnisk rensning av palestiner i de landområden som är deras moderland. Jag skriver dessutom att Israel påbörjat ett folkmord.

  Självklart finns det inga fysiska likheter mellan ghettot i Warsawa och ghettot i Gaza. Det som förenar är att de bägge är Ghetton. Dvs att människor drivs bort från sina hema och stängs in på ett slutet område.

  Dessutom hävdar jag att den sionistiska statens officiella ideologi är rasistisk. För att inte tala om den allt starkare religiösa högern i Israel. Eller vardagsrasismen i det israeliska samhället. Bara tanken på ”en judisk stat” är avskyvärd.Detta därför att den byggs i ett land där majoroiten av innevånarna från början var palestinier.

 7. Enda vägen till varaktig fred: Totalt återlämnande av de ockuperade områdena i Palestina till FN- godkända gränser!

  Israel har idag genom att bomba en skola där civila sökte skydd, en dansk fältsjukhus och otaliga civila bostäder öppnar dörren för alla slag vedergällningar mot sin egen befolkning. Det betyder att våldets spiral kommer att fortsätta och de barn som ser det kommer att bli framtidens krigare på båda sidor.

  Den internationella opinionen kan inte acceptera något annat än en totalt tillbakadragande från alla de ockuperade områdena i Palestina till 48 eller 67 års gränser, skapande av en sammanhängande palestinsk stat och skapande av säkra gränser för båda stater för att på en gång på alla sätta slut för den 60 åriga slakten. Israel och palestinierna måste pressas ekonomisk och politisk genom allmänhetens bojkott och klagomål. Regeringar i världen kommer inte att göra något åt saken. Det måste vara folket runt om i världen som bojkottar den starka parten, i detta fall Israel, att dra sig tillbaka till de erkända internationella gränserna och på så sätt möjliggöra en palestinsk stat som kan leva i fred med Israel inom erkända gränser. Innan Israel drar sig tillbaka kommer ingen fred att vara möjligt. Utan en palestinsk stat kommer alla möjliga desperata grupper och tendenser från ett förtryckt folk sedan 60 år till utryck. Också åtgärder som ett folk i frihet, suveränitet och verklig demokrati inte skulle tillgripa.

  Angående de förslag som lags fram av Frankrike och Egypten är dem orealistiska och måste förkastas angående. Gaza kan inte fortsätta att vara belägrade av den zionistiska regeringen! Hamnarna och havet måste vara i palestiniernas händer och så gränserna till alla frisinnade stater runt omkring så de kan föra in mat och allt vad de behöver för att leva som ett fritt folk. Så småningom ska hela det palestinska området nå fullständigt självständighet. Det är den enda vägen till varaktig fred! Det finns ingen annan väg. Allt annat är bluff som inte leder någonstans! Vi måste komma ihåg att den nuvarande situationen har stort del av sitt ursprung i den långvariga belägringen av Gaza. Och mer grundläggande i den illegala ockupationen av Palestina sedan 60 år tillbaka.

  Belägring stöds av USA och genomfört av Israel i syfte att störta Hamas som kom till makten tack vare den enorma inkompetensen, stupiditeten och fanatismen i Washington och Israel. Låt inte missledas av Hamas tjatet. Om det inte är dem kommer andra i deras ställe. Orsaken ligger i ockupationen så dess lösning! För den delen ska palestinierna själva välja sina ledare när de blir fria på riktigt och det måste omvärlden respektera. Det finns ingen demokrati utan verklig suveränitet och frihet!

  En fri Palestina är den enda lösningen så vi slipper mer blod på båda sidor. Lämna alla ockuperade områdena, lämna alla bosättningar, kompensera de som har blivit bestulna på sina hus och mark, låt de som vill återvända till Palestina göra det! Kräv ömsesidig erkännande! Att Palestinierna erkänner Israel räcker inte. Israel måste erkänna Palestina som en fri stat också!

  V.g. och sänd vidare och översätt till andra språk! Jag kallar alla anständiga människor i världen att ställa upp för detta mål och slå för att inte se mer oskyldig blod flytta i Palestina eller Israel. Historien kommer att döma oss alla. Och om det finns en Gud borde du vara rätt bekymrad om du ser dina bröders och systrars blod rinna på Palestinas gator och inte göra något.

  ”Bandits with planes …
  came through the sky to kill children
  and the blood of children ran through the streets
  without fuss, like children’s blood.”
  (Pablo Neruda’s poem About the Nazis raids in Spain)

 8. Pingback: Enda vägen till varaktig fred: Totalt återlämnande av de ockuperade områdena i Palestina till FN- godkända gränser! « Two States! One Peace NOW! No more killings! Protest the 10th of Januari Worldwide!!

 9. En mycket bra artikel.
  Ingen av er ( ex: Benjamin, kalle och marko) har kritiserat fakta i artikeln.
  Däremot tycker ni inte man kan jämföra nazisternas behandling av judarna med den judiska statens behandling av palestinierna i Gaza! Jag tycker det är en ytterst relevant jämförelse. Mord är mord!
  Man har lyckats övertyga/hetsa sina egna soldater att ett palestinskt liv inte är värt lika mycket som ett Judiskt. Och tyvärr verkar det finnas folk som frivilligt antar denna inställning ( ex: Benjamin, kalle och marko).
  Att kalla detta terroriserande av befolkningen i Gaza för ett försvarskrig är patetiskt.
  Tror ni det blir mindre raketattacker mot israel för att man inleder med mördat massa poliser?
  Tror ni det blir mindre raketattacker mot israel för att man mördat massa barn?
  Tror ni det blir mindre raketattacker mot israel för att man bombar skolor o sjukhus?
  Tror ni hamas har mindre anhängare i Gaza på västbanken eller i arabvärden efter denna terror?
  Jag är socialist och sympatiserar absolut inte med hamas samhällssyn, men efter denna terror börjar man nästan känna sympati för denna rörelse. //Palma

 10. Varför är det ingen som kritiserar den riktiga skurken som ställde till det 1948. Det var FN som ordnade grogrunden för konflikten och tyvärr är FN ett dåligt skämt som ingen bryr sig om. FN är ingen helig och felfri organisation vi svenskar gärna vill tro, de är fullt kapabla till att se på när folkmord pågår och göra dåliga beslut.

 11. Pingback: Global intifada « Kim Müller

 12. För att förstå vad som händer och varför, måste man titta på historien, och särskilt på hur britterna manipulerat hela området sedan Sykes-Picot-avtalet. Det enda som direkt kan stoppa det nya folkmordet är om Obama-administrationen gör som Franklin Roosevelt gjorde i sina möten med den brittiske imperialisten Winston Churchill.

  Den klassiska dokumentären om detta, ”1932”, finns nu på svenska:

  http://www.larouche.se/1932

 13. En gång i tiden kunde detta ha varit rätt spår. USA, med sina rötter i den egna amerikanska revolutionen var mindre benäget till en egen territoriell expansion än de gamla kolonialmakterna. Ett faktum som spelade in så sent som vid suezkriget 1956 där man bromsade den israeliska britternas, fransmännen och Israels aggression. Men detta spår är i dag definitivt nerlagt. Rälsen uppriven för gott. Obamas nya administration, med Hillary Clinton som blomsetr i utrikespolitiken, medvetet vald för hennes hundraprocentiga uppslutning bakom Israel kommer inte att betyda någon förändring av USA:s kurs.

 14. Pingback: Marek Edelman och det judiska motståndets stoltaste stund | Mullvaden

Lämna ett svar