Det palestinska fängelset

Ehud Olmerts klarsynta ögonblick

Israel kan aldrig omvandla väpnad styrka till strategisk säkerhet. Om det behövs kan vi vinna ett krig mot alla våra fiender samtidigt. Men om Isreal ska uppnå fred måste vi göra vad som undvikits i 40 år – dra oss tillbaka från ockuperat palestinskt territorium. Militära segrar och ockuperad jord är futilt. Säkerhet kan bara nås med politiska medel.

Citatet ovan är inte från en isolerad israelisk fredsaktivist. Det är Ehud Olmerts ord vid hans avgångstal i september. Hur stor dos Belladonna som för ett ögonblick öppnade hans ögon är osäkert. Säkert är däremot att han på nytt stängt dem och nu rusar fram på Gazaremsan som en blind tjur, krossande allt i sin väg.

Det är ännu oklart vilka exakta mål Olmert, Barak och Livni satt för Israels angrepp på Gaza. Att det bara handlar om att få stopp på Hamas raketbeskjutning av södra Isreal är det ingen som tror på. Allt tyder på att den politiska målsättningen är att helt och hållet slå sönder Hamas styre i Gaza och att döda så många som möjligt av rörelsens ledare och aktivister. Det kan kanske låta sig göras-rent militärt. Sedan kommer en förment neutral styrka, kanske Egyptisk-Fransk FN-trupp, att lämna över makten till Abbas Palestinska myndighet vars uppgift blir fångvaktarens.

För det handlar ju om ett fängelse, om än utan celler och tak. Det behövs ju inte. Det finns ändå ingen väg ut. Och ingen väg in för mat och andra förnödenheter. På Västbanken ser vi redan vilken roll Abbas polisstyrkor spelar. Alla solidaritetsyttringar med Hamas motstånd i Gaza förtrycks brutalt. Problemet för Abbas är att den palestinska befolkningen i Gaza och på Västbanken i allt större omfattning nu vänder Fatah ryggen.

-Håll er lugna och respektera överheten så kanske ni får ert livstidsstraff förkortat och släpps ut om 10 år.  Det är egentligen vad Israel, fängelsedirektören, och Abbas, fångvaktaren, säger till palestinierna i de reservat som de är hänvisade till att « leva » i.

Projektet är dömt att misslyckas. Man kan helt enkelt inte sitta på ett folk i decennier och måla upp en eventuell « fri » framtid, i en stat som närmast kan liknas vid ett kolonialt bantustan, utan att människorna försöker resa sig och göra motstånd med alla tillgängliga medel.

Olmerts korta insikt i det nödvändiga att lämna tillbaka all från 1967 ockuperad mark är det första steget till en verklig frihet för det palestinska folket. En egen stat är vad den stora majoriteten av dem drömmer om. För att den ska uppfyllas krävs all vår solidaritet med de som i dag lider under Israels tyranni. Upp till palestinierna själva att välja styre och samhällsform i en egen stat.

I Media: Dagens rena,Arbetaren,

DN1,DN2,SVD1,SVD2,SDS1,SDS2,

ETC,DD,AB1,

Andra bloggar: Esbati,Jinge,Röda Malmö,Motbilder,Svensson,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 svar på ”Det palestinska fängelset

  1. Pingback: Demonstrera idag - mot massakern i Gaza | Svensson

  2. Vill bara informera dig om att Israel inte ockupera något land enligt folkrätten.
    Inte juridiskt ialla fall, men möjligen moraliskt för vissa.

  3. Jag fattar inte vad du menar. Alla diplomatiska instanser, FN och även Vita Huset talar om de ”ockuperade områdena” , som exempelvis Golanhöjderna och Västbanken. Likaså används alltid beteckningen ”de år 1967 ockuperade territorierna”. Det är bara Israels politiska ledare som inte använder den terminologin, av förståeliga orsaker.

  4. Pingback: Hamas och Hizbollah ska gå med i Palestinademonstrationerna | Svensson

Lämna ett svar