Det börjar likna depression

Full fart bakåt.

Kryssaren Germanica går inte längre för full fart framåt.

För de som inbillat sig att Europa och Sverige skulle kunna undvika de värsta följderna av den ekonomiska kollapsen i USA kommer de senaste siffrorna från hemmafronten som en chock. Vågen av nedläggningar, avsked och konkurser bara växer i omfång. Det är full fart bakåt som gäller. Experter påpekade tills nyligen att kryssaren Germania höll ångan väl uppe. Men november månad sköt den illusionen i sank. Den tyska industriexporten sjönk med hela 10,6 procent jämfört med november 2007, ett historiskt fall som saknar motsvarighet i landets efterkrigshistoria.

På nytt är mer än tre miljoner tyskar arbetslösa. Med de motreformer av arbetslöshetskassan som socialdemokraten Schröder drev igenom får nu massor av arbetslösa smaka på den nyliberala medicinen. Alla siffror i Europa visar samma sak- det bär av utför med hissnande fart. I dagarna tvingades Angela Merkel till ett delvist förstatligande av Commerzbank för att hindra banken att gå omkull. Den tyska storbanken Deutsche Banks chefsekonom Norbert Walter spår att landets BNP kan sjunka med 4 procent 2009.

Det låter kanske inte så mycket. Men med fyra procents produktionsbortfall talar vi inte längre om en recession utan något som ligger på gränsen till en depression. Den nedåtgående spiralen i Europa och Sverige blir allt svårare att bromsa upp med statliga stödpaket och bankakuter i takt med att den arbetande befolkningens reella köpkraft mineras. Det är inte stöd till banker och kapitalägare som kan bryta rutschen utför.

Den modell som styrt all ekonomisk politik de senaste 25 åren har gått in i väggen. Mer och allt större kapitalinkomster till de välbärgade och en allt större skuldsättning bland vanliga löntagare för att hålla konsumtionen uppe trots sviktande reallöner var modellen som nu blivit omöjlig att upprätthålla. Högre realinkomster för alla arbetande, med tonvikt på ordet högre, speciellt för de lågavlönade är den enda framkomliga vägen för samhället. Men det är en väg som kapitalägarna aldrig kommer att acceptera så länge de inte tvingas till det. Så vad väntar vi på ?

I media: DN1,DN2,SVD1,SVD2,AB1,DN3,SDS,SDS1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

7 svar på ”Det börjar likna depression

 1. Med wall mart i tätten ha usa slutade tillvera varor
  de borde arbeta mär o sääta såna som wall mart i press totusentals människor ha förlorat sina jobb på grund av deras verksamhet samma gäller i europa.kineserna tog över alldelles för stor del av kakan i tillvärkning av varor i industrin.Vi se nu följderna.

 2. Vad vi väntar på? Tja, heter man Lars Ohly väntar man på att Mona Sahlin i godhet möööööööjligen skall rucka på något litet budgettak. Det är inte bara kapitalismen som börjar närma sig slutet av sin bana, utan också de partier som hängt upp sin existens på kapitalismen. De är verkligen ynkliga att se hur de desperat försöker lappa det sjunkande skeppet i stället för att bygga ett nytt. Låt dem sjunka.

 3. Johodå, när skeppet förliser blir det väl som på Titanic att de välbärgade i klass I räddas först och de andra om det möjligen finns plats över. Vi har ju redan sett vad som hänt med de mångas skattepengar – som tidigare inte räckte till för allas välfärd.

  Önskas köpa: Tillförlitlig om än begagnad flytväst. Är själv simkunnig men skulle gärna vilja lära crawl. Någon?

 4. Jag kan gärna ge lektioner i crawl. Har simmat mycket ända sedan jag som tioåring kunde åka med skolklassen till Timrås då nybygda simhall.
  Men i den ekonomiska krisen böljor är det inte så lätt att klara sig även om man crawlar. För som finansgurun Warren Buffet sa i en intervju över konkursfärdiga spekulationsfonder- det är när tidvattnet går ut som man ser vilka som simmar nakna.
  När avskeden följer på löpande band och jobben försvinner är det alltid de sämst lottade som står där med rumpan bar. Flytvästen som a-kassan delar ut innehåller numera mycket rutten kork så kallasuparna blir många även med flytväst.

 5. Detta blir en nyttig läxa för folk som köper en ny bostad innan de sålt sin gamla. Att bankerna tillåtit den här typen av spekulation är mycket märkligt – oavsett om det är goda tider eller ej. På samma vis gäller det för folk (inte minst i USA) att förstå vikten av att inte låna pengar för lyxkonsumtion.

  Jag tror inte alls att vi är på väg in i en depression. Snarare genomgår världens eknomier en på sikt nyttigt stålbad.

  Think positiv!

 6. Bäste Joakim,
  Du har fått en del om bakfoten. Det är inte bnankerna som snällt tillät spekulationen. Det var huvudsakligen bankerna själva som spekulerade. Därför gick alla sex amerikanska investeringsbankerna omkull, nationaliserades eller gjordes om till vanliga banker.
  Inte heller har ”folk” lånat till lyxkonsumtion. De rika behöver inte låna för sin lyxkonsumtion. Däremot har alla andra hushåll i USA skuldsatt sig upp över öronen för kompensera de stagnerande reallönerna.
  Jag tror inte heller att vi är på väg in i en depression av 30-talets djuo. Men det handlar inte heller om en liten konjuntursvacka som snart är över.
  Vad gäller ditt stålbad, är det verkligen en gammal idiotisk klyscha av samma kaliber som den som säger att det behövs ett gott nytt litet krig för att lägga grunden för en ny kapitalistisk expansion. Ditt nyttiga stålbad innebär arbetslöshet för 10-tals miljoner i industriländerna och djup misär för 100-tals miljoner i fattiga länder. Ditt ”think positiv” är en cynism av värsta slag.
  Think realistic, act positiv!

Lämna ett svar