Socialdemokraterna måste bryta med Israels arbetarparti!

Ehud Barak och Israels arbetarparti

– ut från Socialistinternationalen!

Mona Sahlin, Wanja Lundby-Wedin och Jan Eliasson tog några bra och viktiga steg när de i lördags gick till Sergels Torg i Stockholm och demonstrerade mot Israel. Det verkar som om de inte bara tog del i protesterna för att mildra kritiken från vänster , för den egna passiviteten, utan att de också som personer var illa berörda av de massakrer som Israel nu iscensätter mot den fängslade palestinska nationen. Systerpartiet i Frankrike, Socialistpartiet, vågade exempelvis inte ens detta utan fegade sig ur de franska massdemonstrationerna med hänvisning till att några islamister här och där skulle ropa att ”Allah är stor” och dessutom ”bära Hamas gröna fanor”. En inställning som Alain Krivine från franska sektion av Fjärde Internationalen avvisade i tidningen Le Monde med att: djupet av ilskan och protesterna mot Israels krig inte på något sätt påverkas av att en del människor också demonstrerar sin religiösa tro…

I september var Mona Sahlin nere i Israel och vänslades då med Ehud Barak. Han som

nu blivit Gazas bödel. Men ändå kan sitta kvar som vicepresident i Socialistinternationalen.

I fredags antog dessutom det socialdemokratiska partiets Verkställande utskott, VU, ett uttalande där man också i handling föreslår en försiktig markering mot Israel. VU menar att EU:s nya uppgradering av samarbetsavtalet med Israel ska suspenderas. Bra början. Synd bara att vi inte hörde några liknande tongångar under Israels terrorbombningar mot Libanon sommaren 2006, när man själv satt i regeringsställning…

Så långt allt väl. Men den svenska och internationella socialdemokratins grund- läggande stöd för Israels rasism och kolonialism är fortfarande fast som granit. Det mest iögonfallande är dess varma, lena och smått svärmiska förhållandet till Ehud Barak och hans israeliska Arbetarparti. Barak är inte bara ordförande för de israeliska socialdemokraterna. Han är också försvarsminister. Bombkampanjen de senaste sjutton dagarna är i mycket hans valkampanj. Arbetarpartiet har de senaste åren hamnat i skymundan både för Olmerts/Livnis Kadima och högerpartiet Likuds hårdföre och mycket profilerade Benjamin Netanyahu. Dessutom växer stödet hela tiden för judiskt religiöst extrema partigrupper. Med opinionssiffror i fritt fall var det en ny brakförlust för arbetarpartiet som väntade i de val som stundar den 10 februari. Ett av skälen till Israels oerhörda brutalitet är helt enkelt att Barak och Livni hade gemensamma intressen av att visa att de minsann är minst lika bra på att döda ”terrorister” som högern. Ja, kanske rentav bra mycket bättre.

Sahlin hade också en stund över för quislingen Mahmoud Abbas och hans Fatah som

i dag hjälper Israel att slå ner alla protester på Västbanken. Fatah är för övrigt också

medlem av Socialistinternationalen…

I förhållande till socialdemokratins protester och de egna uttalandena om ” Israels övervåld” och i en situation där även vår egen lille karolin Carl Bildt till sist medger att Israel ”förmodligen” gör sig skyldig till krigsbrott, blir det då mer än genant att det israeliska arbetarpartiet kan fortsätta att vara en fullvärdig medlem av Socialistinternationalen! En global internationell sammanslutning av socialdemokratiska partier, där dessutom Ehud Barak verkar som en av dess vice presidenter. Denne Barak som nu alltså är Gazas bödel och som tillsammans med utrikesminister Livni och mutkolven Olmert omedelbart borde gripas och ställas inför krigsrätt i Haag. Denne Barak och hans arbetarparti kan alltså orimligt nog helt obekymrat sitta kvar i Socialistinternationalen.

”Det som händer i Gaza är tveklöst Israels ansvar och omvärlden måste tvinga Israel att sluta med attackerna”, säger SSU:s ordförande Jytte Guteland till tidningen Internationalen. Det mest lämpligaste från ”omvärldens” sida kanske då vore om socialdemokratin kastade ut den ansvarige bödeln Ehud Barak från den egna internationella organisationen? För vem annan än Barak är ansvarig för den ”massaker” som Guteland själv är så upprörd över? I skenet av de fosforbomber som Israel nu vräker över Gaza City avgörs i dag också om invasionen ska gå över från fjärranfall till närstrider, hus för hus, gränd för gränd. Amnesty International har redan rapporterat att israelerna tar hela familjer som gisslan när de nu bryter sig in i Gazas mer tätbebyggda delar. Gamla som barn, män som kvinnor, tvingas att stanna i sina hus, samtidigt som dessa förvandlas till militära värn.

Ska Israel försöka tränga in i Hamas kärnområden och gå in i närstrider, gränd för

gränd, hus för hus?

Inför de beslut som regeringen ska fatta står det också klart att det är Mona Sahlins partivän, Ehud Barak, som driver på för att armén inte ska stanna upp, som premiärministern Olmert antyder, utan att den i stället ska fortsätta och intensifiera sin inmarsch.

”Det är en skam för omvärlden att detta tillåts hända”, sa Guteland i intervjun med Internationalen och menade då Israels krig. Men nog är det också skamligt att låta Barak sitta kvar som den egna organisationens vicepresident?

Israeliska marksoldater hetsar upp sig med kampsånger i väntan på anfallorder…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

, , , , , ,

I pressen: DN1,DN2,SVD1,SVD2,SVD3,AB1,AB2,SDS1,Pol

AB3,

Andra bloggare: Svensson,Esbati,Jinge,Rawia Morra,Röda Malmö,Proletärbella,

Alliansupproret,Trotten,Motbilder,Loke,Annawester,

8 svar på ”Socialdemokraterna måste bryta med Israels arbetarparti!

 1. Pingback: Israel vill mörda fler | Svensson

 2. Det är ju en fin inställning ni båda har. Snacka ner franska socialistpartiet för att dom gjorde en helt rätt bedömning av läget. I Sverige har vi de senaste dagarna sett bland annat Mona Sahlin stå under både Hezbollah´s och Hamas flaggor och hållit tal. Samtidigt som demonstranter har skanderat död åt judarna och haft banderoller med liknande budskap. Att då inte dessa politiker har avbrutit sina tal och bett demonstranterna att avbryta detta är ju något som är helt förkastligt och att ni båda försöker få det till att en och annan skulle kunna ropa ”allah akhbar” gör ju bara er själva till åtlöje och precis lika förkastliga som dessa politiker.

 3. Själv deltog jag i den demonstration som arrangerades i Göteborg. Jag vet inte var någonstans du var. Men i vår demonstration var det ingen som skrek något fientligt om judar. Ingenting sådant förekom heller i de många tal som hölls.

  Själv tycks du likgiltig inför etnisk rensning och en massaker på snart 1 000 människor.

 4. Det är ju bra om det inte förekom sådana saker på er demonstration. Men det var ju inte riktigt det jag skrev i mitt inlägg. Jag skrev att flera politiker deltog i sådana demonstrationer och att det var det som var förkastligt men det verkar du ju inte hålla med om eftersom du inte tar upp det i ditt svar till mig. Vilket gör att jag bara kan tyda det som att du håller med de som sysslar med detta. Det är ju beklagligt att vuxna, (förhoppningsvis) men inte troligt mogna män som ni inte är villiga att ta avstånd från sånt. Men så visar det ju också ert riktiga ansikte.
  Jag är inte likgiltig för det som händer på Gaza men jag anser inte heller att målet helgar medlen som ni verkar göra.
  Snart 10,000 raketer mot helt civila mål i Israel är väl inte samma sak antar jag att ni resonerar. Då inte så många ”judesvin” dog i dessa attacker.
  Tror du det beror på mänsklighet eller bristande vilja från Hamas sida??? Nej knappast, men så kan man väl inte resonera antar jag för då tycker man ju synd om dom onda Israelerna som bara vill ha krig hela tiden och inte alls vill leva i fred.
  Nej det är fint att några som ni kan verka för mänskligheten i världen med eran totalt ensidiga och okunniga blogg.

 5. ”Totalt ensidig och okunnig blogg”. Märklig slutsats när du själv inte levererar några sakliga belägg för dina svepande omdömen. Var någonstans skanderades ”Död åt judarna”? Av hur många? Om det var så, hur blev de i så fall bemötta av alla andra demonstranter?

  Själv skulle jag be någon att dra åt helvete om han/hon kallade en israel för judesvin. Detta av det enkla skälet att jag tycker att antisemitism är vidrig.

  Ville staten Israel och sionisterna leva i fred då skulle alla de 265 000 ockupanterna (av de som blundar kallade för bosättare) omedelbart lämna Västbanken. Öppnades desssutom portarna till fängelset Gaza, skulle vi förmodligen inte behöva se en enda raket från Hamas.

  Vår blogg blundar inte för förtryck eller rasism var detta än grasserar. Vårt mål är sekulära, klasslösa samhällen där även patriarkat och homofobi sopats all världens väg!

 6. Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Socialdemokratin ljuger om Hizbollah

 7. Göte Kildén, respekt för kommentar 6. Micke, du verkar inte veta vad det är du snackar om…

Lämna ett svar