Socialdemokratin ljuger om Hizbollah

Dra tillbaka

lögnen!

I fredags antog socialdemokraternas Verkställande utskott (VU) ett uttalande ”angående situationen i Gaza”. Ett avsnitt berörde jag i en tidigare blogg. Men ännu ett stycke måste uppmärksammas eftersom man här planterar en uppenbar lögn om den libanesiska motståndsrörelsen Hizbollah. Där påstås utan minsta tvekan att de raketer, som dagen innan avfyrades från södra Libanon mot Israel, att de hade skickats i väg av Hizbollah:

”Hamas och Hizbollah måste omedelbart stoppa attackerna mot Israel”

Politiskt är anklagelsen lika explosiv som en missil från Israels F16-plan. Om vi nu ska ta Mona Sahlin och hennes statsministerambitioner på allvar. I hennes innersta krets finns dessutom Jan Eliasson, förmodligen tilltänkt att återkomma i rollen som utrikesminister. I detta sammanhang är det ingen liten sak att våga slunga ut detta påstående. Inget misstag, ingen slarvig skrivning, utan ett diplomatiskt budskap.

Här skriver israeliska barn sina ”fredsbudskap” på de missiler som sedan skickades

mot libaneserna under sommarkriget 2006…

I det drama som nu utspelar sig i Gaza är det många religiösa och militära bärsärkar på högerkanten i Israel som gärna siktar in sig på Syrien och Iran och vill ge dessa bägge länder en stor del av ansvaret för att Hamas och Hizbollah överhuvudtaget existerar. De hoppas på ett ”Fortsättningskrig” efter fullgjort värv på Gazaremsan – där de kan gå ut i ett förnyat krig mot Hizbollah och samtidigt skicka sina bombplan och missiler mot mål i ”terrorismens hemländer”, alltså Syrien och Iran. Eventuella raketanfall från Hizbollah skulle de se som en gåva från Jahve. Ett något så när legitimt skäl att ge sig in i ännu ett nytt ”försvarskrig”.

Ingen gudagåva

Problemet är att de inte välsignats med en sådan gåva. Hizbollah, som nu ingår i den libanesiska regeringen, förnekar att dess milis varit aktiv vid sina avfyringsramper. FN.s observatörer och den reguljära libanesiska armén håller med. Israels nuvarande militärt ansvariga instämmer. Israel Defence Forces, IDF, anser inte heller att det är Hizbollah som ligger bakom de fyra raketer som skapade oro i landets gränsområden. De är helt upptagna med sin insats i Gaza och behöver för tillfället inga svepskäl för ett nytt krig i norr. IDF menar i stället att det är någon av de palestinska organisationerna i Libanon som har ansvaret.

”Arabisk raket”

Ett mer förnuftigt och logiskt påstående kommer från Sami Moubayed, som är chefredaktör för den syriska tidskriften Forward Magazine. Han hävdar att det mesta pekar på att det är Saudiarabien som ligger bakom det hela, via sina proselyter i södra Libanon. Den wahabistiska diktaturen i Riyadh var mycket bitter över utgången av Israels krig mot Libanon sommaren 2 006 . Kung Abdullah och hans hov hade hoppats på att arvfienderna i det shiitiska Hizbollah skulle förgöras av den mindre ( i sak ) arvfiendens bomber. I samband med de väpnade inre konflikterna i Beirut under maj 2008 föddes så en rival till Hizbollah. Den ”Arabiska islamistiska motståndsrörelsen” som sa sig ha en ”arabisk agenda”, underförstått i motsättning till Hizbollahs starka band med Iran. Den leds av en arabisk shiit, Sayyed Mohammad Husseini, och proklamerades i den saudiska TV-kanalen al-Arabiyya och säger sig ha 3 000 milismän. Organisationen har också berättat att man har en ”Arabisk raket” som den sionistiska fienden fruktar.

Stora pengar från Saudiarabien

Man har också bildat ett ”Arabiskt råd” med en egen TV-kanal, kallad al-Ourouba (arabism) som utmanar al Manar, som är Hizbollahs egen kanal. Enligt Moubayed har man, trots stora transfereringar av pengar från Saudiarabien, uppenbart misslyckats med att på allvar hota Hizbollahs och Nasrallahs stora popularitet hos de breda, fattiga, shiitiska befolkningslagren.. I stället skulle man nu försöka man bli av med rivalen genom att med egna ”arabiska” (saudiska) raketer försöka provocera fram ett nytt Libanonkrig. Hizbollah skulle få skulden, fördömas av Väst och för gott förgöras av Israel.

”Cellmöte för Hizbollahs terrorister”? Nej, en hyllning i södra Beirut för de motståndsmän

som fick stopp  på Israels invasion.

Det är mot denna bakgrund lögnen från socialdemokraternas VU är så fatal. Den är inte en del av en konspiration mot Hizbollah. Men inte heller en tillfällig nyck eller ett olycksfall i arbetet. Den har lagts till i uttalandet för att inför Israel och USA betona att den kritik som framförs ändå sker inom ramen för en större samstämmighet om att de nationella krafter i Mellanöstern som gör motstånd mot Västvärldens imperialism och Israels koloniala projekt givetvis är den gemensamma huvudfienden. Det är med diktaturerna i Saudiarabien, Jordanien och Egypten, samt med det palestinska valets förlorare Fatah, som man ska samarbeta. Därför den ständiga demoniseringen av Hamas och Hizbollah. I detta sammanhang blir Sahlins och VU:s instinktiva skuldbeläggning av dessa nationella moståndsrörelser avskyvärd.

Givetvis ska vi inte heller idyllisera dessa grupper. Hizbollah är en religiös rörelse med ett borgerligt politiskt program som i ett lite längre perspektiv inte erbjuder någon framtid för Mellanösterns arbetande massor. Men i dagens Libanon är rörelsen samtidigt den viktigaste politiska kraften i landet och framförallt är det den enda organisation som visat att det går att bjuda motstånd mot imperialismens grepp över regionen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen: DN1,DN2,SVD1,SVD2,AB1,AB2,SDS1,SDS2,

Andra bloggare:Svensson,Esbati,JInge,Rawia Morra,RödaMalmö,Proletärbella,

Trotten,Motbilder,

3 svar på ”Socialdemokratin ljuger om Hizbollah

 1. Borde spetsa raketerna efter vad israelerna gjorde i Gaza med Vit Fosfor.

  Och folks tödjer dem dessutom.

  då förjänar dom sitt öde.

  synd att Fanatikerna har kärnvapen bara ,

  F Irael Hårt ,, Här ska bojkottas ordentligt.

  Sen får ni se alla varödens politiekr soch bolag smyga in vapen och pengar bakvägen .

 2. Pingback: Subcomandante Marcos om Gaza | Svensson

 3. Oavsett hur mycket ni förklarar går det inte att stödja islamistiska motståndsmän, oavsett hur mycket ni polemiserar kring Socialdemokraternas uttalanden om Hamas finns fortfarande faktumen kvar; de mördar sina motståndare, är odemokratiska och dödsälskande. Hamas är heller inte legitimt valda; ”en röst per person, och gång”, som en professor vid Göteborgs universitet formulerade hur valet gått till.

  Det är klart Israel förtrycker Palestina och vill ha stöd för detta, men Hamas för palestinierna hade varit långt värre. Hur hade situationen sett ut för Israel om Hamas varit de militärt överlägsna? Där snackar vi folkmord och massaker. Nu hatar ju i och för sig ni socialister Israel, men försök föreställa er.

  Ni kanske minns hur det gick för mitt hemland, Polen. Javisst, vi tog oss ur flera hundra års krig och tilläts existera, men fick 40 års socialistisk förtryck på köpet av våra ryska kamrater. Det är inte en tiondedel av vad Hamas är kapabla till, våra kvinnor fick ju ändå vistas utomhus.

  Visst är det svårt att hitta en annan lösning, men det finns alternativ. Väpnat motstånd och islamism mot Israel leder bara tilll död och plåga.

Lämna ett svar