Total solidaritet med Palestinas folk.

Inte en sekunds tvekan.

Det gäller att ta ställning i strider som människor utkämpar världen över. Det gäller att ta ställning  för förtrycktas desperata motstånd mot övermakt. Det gäller att ta ställning mellan fattiga människors strävan efter ett bättre liv och de härskande klassernas krampaktiga försök att behålla allt.

Det går inte att sitta på estraden och dela ut finsmakarens poäng. Sex poäng av tio till palestinierna. De har min sympati som offer men de använder metoder som inte faller mig i smaken. I de fina salongernas och de mattbeklädda redaktionslokalernas värld misshagar det att de som krossas mot marken sprattlar, sparkar emot och använder både naglar och tänder för att befria sig. Varför ligger de inte lugnt kvar med ansiktet nedpressat i gruset och låter den diplomatiska cirkusen lösa dessa svåra problem som vi dödliga inte förstår oss på ?

Som socialister tar vi ställning för de förtrycktas kamp, oavsett vad deras ledare säger och skriver. Inte för en sekund låter vi världen tro att vi är överens med Hamas islamska fundamentalism, vidriga syn på kvinnans plats och rättigheter, eller frånstötande proklamationer att « segern är närmare än någonsin » medan bomberna regnar över en och en halv miljoner palestinska måltavlor.

Som socialister tar vi ställning för det palestinska folkets motstånd, därför att varje så kallad neutral eller « objektiv » hållning i själva verket blir ett indirekt eller direkt stöd till den sionistiska staten Israels målsättningar. Det låter kanske fyrkantigt. Finns det inte nyanser? Jovisst, det finns nyanser. Men inte vad det gäller att ge ett totalt stöd till det praktiska motståndet mot den israeliska ockupationsmakten. När exempelvis det franska Socialistpartiet vägrade delta i helgens demonstrationer därför att hamasanhängare bar gröna fanor och ropade « Gud är stor » hjälper det bara till att ytterligare diskreditera den europeiska arbetarrörelsens partier i de fattiga arabiska massornas ögon, att ytterligare diskreditera ett socialistiskt och profant alternativ till religionens politiska svar på samhälleliga frågor . Det hjälper bara till att befästa den islamska fundamentalismens anspråk på att ensamt leda motståndet mot den västerländska imperialismen. Genom att uppträda som besvikna åskådare av en konflikt som inte passar in i det egna smakregistret bidrar de bara till att föra världen närmare det « civilisationernas krig » som Samuel Huntington och andra ärkereaktionärer ser fram emot.

I media:DN1,DN2,DN3,AB1,AB2,SDS,SVD1,SVD2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

6 svar på ”Total solidaritet med Palestinas folk.

 1. Såg fram emot, snarare. Lyckligtvis dog Samuel Huntington för några veckor sedan. 🙂 Bra inlägg!

 2. Vart finns fantasilandet Palestina? Vem bor i fantasilandet Palestina? Den förredetta brittiska kolonin delades för länge sedan till två stater. Araberna fick den stora Jordanien och judarna fick den lilla Staten Israel. De som kallar sig ”palestinier” bör flytta till Jordanien och låt Israel vara i fred.

 3. Det är Israel som är en onaturlig stat byggd på ockuperad mark. Vem bor i fasciststaten Israel? Jo ditresta judar som kommit från andra länder. De är inte födda där. Låt DEM åka tillbaka och återge de fördrivna palestinierna deras eget land!

 4. David,
  Jag vet inte vilken planet du lever på. Men det kan inte vara den som jag lever på. Om du tar fram en karta, vilken som helst, och tittar var Jordaniens gränser går och vart Israels gränser (efter kriget 1967) går så finns det däremellan land som bebos av vad alla i hela världen, utom du och en del israeliska extremister, kallar palestinier. Det är dessa människors nationella och mänskliga rättigheter jag skriver om.

 5. Per,
  Tack för infon. Jag visste inte att Huntington dog nyligen. Det vare sig glädjer mig eller gör mig ledsen Tyvärr finns det många som går i hans fotspår och det gör mig ledsen.

  Karl,
  Du har naturligtvis rätt i att den stora majoriteten av Israels judar flyttat dit efter 1948. Enligt Israelisk lag är den jude som endera fötts av judisk moder eller den som konverterat till judendom. Därför finns det i dag hundratusentals ryssar, alltså slaver, som konverterat och nu räknas som judar i en judisk stat. Med tanke på hur de araber som fötts och växt upp i Israel behandlas är det naturligtvis en fråga om rasism som ligger bakom. Men jag tycker det är fel att kalla Israel för en fascistisk stat. Det är en i mångt och mycket militariserad stat men, socialistiska partier och fackliga organisationer kan fungera öppet och en politisk vänsteropposition kan verka. Sånt existerar inte i en fascistisk stat. Man ska inte vattna ur de politiska begrepp vi har tillgång till.

Lämna ett svar