Ge Skomannen politisk asyl!

Sverige behöver

kritiska journalister

Muntadar al-Zaidi, berömd som den irakiske journalist, vilken vräkte iväg sina svettiga skor mot George Bush, söker nu politisk asyl i Schweiz ”Detta är en avskedskyss, din hund”, ropade al-Zaidi mitt under presskonferansen i Bagdad,där ockupanternas president arangerat sin avskedsföreställning. Får han inget gehör i Genève är det självklart att han ska få det här. Ett bra sätt att ”gottgöra”  anseendet för vår flyktingpolitik. Nu när Anna Lindhs kompisar Göran Persson och Tomas Bodström också binds till den skandalösa avvisningen och kidnappningen av de två egyptierna.

Muntadar al-Zaidi

Al-Zaidi blev berömd och älskad över hela världen. Inte minst i arabiska länder där det är en grov förolämpning att visa ens skosulan för en annan människa. Den turkiske fabrikör som tillverkar al-Zaidis skomärke har kunnat nyanställa 100 nya arbetare för att klara efterfrågan. Att ”hund” är ett så nedsättande tillmäle kanske en del har svårt att förstå. Men i dessa kulturer är vovven inte alltid schamponerad och människans bästa vän utan en vild strykhund som med skabb och inflammerade sår lever bland sopor och avfall. ”Din jävla fähund” är nog det närmaste vi kan komma i svenskan.

Al-Zaidis skymf av Bush med hjälp av sina skokast blev

en symbol i hela världen för mostånd mot USA:s krig. Här

skor med sulorna mot amerikanska ambassaden i London.

Nu berättar tidningen Tribune i Geneve att al-Zaidi söker politisk asyl i Schweiz. Hans rättegång skjuts hela tiden upp och i sitt häkte i Bagdad utsätts han ständigt för misshandel. En arm har brutits av. Revben är sönderslagna och han har inre blödningar, har brodern berättat för BBC. Han fruktar nu för sitt liv och det är därför han genom sin advokat Mauro Poggia sökt politisk asyl i alplandet. Poggia säger att al-Zaidi skulle kunna jobba som journalist vid Förenta Nationerna.

Får Al-Zaidi avslag menar jag att det är en självklarhet att han ska få politisk asyl  här i Sverige. Går det inte att ordna som ett migrationsärende har Sverige alla möjligheter att bistå denne modige man med hjälp av den nya lag om arbetskraftsinvandring som riksdagen klubbat igenom och som gäller sedan den 15 december i fjol. Lagens syfte är att vi ska öka kompetenstillförseln och motverka arbetskraftsbrist här hemma genom att söka kvalificerad personal utanför Sveriges gränser.

Muntadar al-Zaidis fall är som klippt och skuret för att svara mot andemeningen i denna lag. Den svenska journalistiken lider akut brist på kunniga och kreativa journalister som kan bevaka Mellanöstern. Al-Zaidi har dessutom arabiska som första språk ( efter finskan dessutom det tredje största språk som talas i Sverige). Varför inte ett jobb som pressansvarig för Mellanöstern hos Carl Bildt? Det vore en tydlig signal om betydelsen av mångfald också på det utrikesdepartement, som annars präglas av en snäv personalrekrytering från överklassen. SVT eller TV4 behöver säkert också en journalist som förstår vad palestinierna eller andra araber egentligen säger.

Här leker barn från al Zaidis grannfamilj med ett par av hans skor i hemmet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen:AB1,AB2,AB3,AB4,DN1,SVD1,SDS1,

Andra bloggare: Jinge,

2 svar på ”Ge Skomannen politisk asyl!

  1. Nej, det är tråkigt. Men jag försökte förklara varför i bloggen. Har själv en svart diamant till labrador, som jag kallar Lilla damen. Inget skällsord precis.

Lämna ett svar