Barack Obama historisk president.

Goodbye Mister President…och…

Det är märkligt hur tiden kan gå fort och samtidigt synas evig. Redan åtta år har gått sedan George W Bush vann presidentvalet med en halv miljoner färre röster än Al Goore.

Bara åtta år , men ändå till synes en evighet . I alla fall åtta långa år för många.

Krönikorna staplas i världspressen och orden « sämsta presidenten någonsin », « åtta förlorade år » och andra kryddade beskrivningar av Mister Ws presidentperiod är gemensamma nämnare. Inte ens Wall Street Journal kan förmå sig till att skriva i positiva termer.

Men egentligen är bokslutet märkligt. För skrävlaren och smilfinken W lyckades i stort göra allt han föresatte sig.

*** Det var dags att göra de rika i USA ännu rikare. Sagt och gjort. Herr presidenten hann knappt öppna dörren till Vita Huset innan de första stora skattelättnaderna för den rikaste tiondelen i det amerikanska samhället manglades igenom i det av republikanerna helt dominerade Kongressen.

*** När tvillingtornen rasade samman på Manhattan var det dags att damma av en plan som redan låg klar i Pentagons valv. Måla fan på väggen, ljug så det osar och snart kan vi attackera Irak. Sagt och gjort. Fixa lite diffusa foton av bunkrar och täckta lastbilar. -Kolla vilka lager av massförstörelsevapen Iraks Hitler sitter på. –Kolla våra teckningar av lastbilarnas inre. Det är transportabla laboratorier kapabla att tillverka massförstörelsevapen. Sedan var det bara att skicka den olycklige Colin Powell till FN och hålla låda i ett par timmar. Världssamfundet, det vill säga USA och Storbrittanien, hade bestämt agendan. Låt kanonerna mullra.

*** -Det är väl ändå fan att vi inte kan tvinga fram de svar vi vill höra från svartskallarna. Den amerikanska konstitutionen tillät inte tortyr. Så vad göra ? Självfallet fiffla lite hit och dit med Högsta Domstolen, avsätta så många justitieministrar som nödvändigt och hokus-pokus blir det lagligt att tortera fångar. Sagt och gjort. Med lite våldtäckt på lagtexterna och med lite help from a friend, Dick Cheney, blev det snart helt lagligt att tortera de som inte ville erkänna sig som olagligt stridande och stående utanför all internationell lag. Varför bry sig om genevekonventionen när man kan fiffla till sina egna konventioner. –Se upp alla glada nationer i vårt följe. -Här kommer lite mänsklig vara för era bödlars träning.

Till och med vår egen lille Göran spelade med i tortyrparaden då de två egyptierna lämnades över i CIAs « vård ». Vad gör man inte för att spela med de stora grabbarna ?

Hatad av många , saknad av ingen. Det är slutordet över George W. Bush. Saknad av ingen är dock en överdrift. En tusendel av de amerikanska hushållen har under Ws styre mångfaldigat sina rikedomar. Lite runt om i världen finns det också en grupp snålskjutsåkare som kommer att sakna mannen som proklamerade Mission accomplished.

…Welcome Mister President.

Väntad av många. Knappt hatad av någon. Barak Obama tar i dag över rollen som Amerikas Förenta Staters president och sällan eller aldrig har så många väntat sig så mycket av Vita Husets värd. Miljontals amerikaner ser i landets första färgade president en man som kan hjälpa dem envar i den mörka vardag de ofta lever i.

Utanför USAs gränser är förväntningarna på Barack Obama också mycket stora. Alltifrån fattiga lantarbetare i Afrika till finansmän i London City och på Wall Street ställer förhoppningar till mannen som lovat –yes we can. Change we need.

Men det gäller att hålla sina löften om förändringar för att hopp ska bli verklighet. Och det är sannerligen inte få löften som den elegante senatorn gett till världens folk under sin valkampanj.

*** När en politiker i USA pratar om den arbetande befolkningens reallöner och de rikas växande rikedomar haglar omedelbart anklagelser om klasskrigsprat. Det har ingen anklagat Obama för. I sin valkampanj lovade han att gottgöra de som drabbats av George Bushs skattepolitik. Men i debatten med McCain stod det snart klart att Obamas idé om vilka som behöver lägre skatter inkluderade hushåll med inkomster upp till nästan två miljoner kronor per år. Det är endast fem procent av alla hushåll som tjäner mer per år så det blir inte mycket skattepengar att hämta där. Speciellt eftersom de rikaste fem procenten i stor utsträckning fifflar och skatteplanerar i något karibiskt skatteparadis.

*** Barack Obama har otur med sin start. Hundra dagars smekmånad blir det inget av. Löftena om förändring måste börja infrias omedelbart för att entusiasmen inte ska svalna. Han har otur därför att han tar över rodret mitt i den värsta ekonomiska krisen sedan trettiotalet. Bankernas aktieägare ska räddas till varje pris. Det står klart i de åtgärder som Obama annonserat och att han stödjer helt vad Hank Paulson och Ben Bernanke redan gjort. Bankernas ruttna tillgångar , toxic assets som det kallas, kommer att tas om hand av staten, aktieägarna räddas från förluster och notan att hamna hos skattebetalarna. Ingen idealisk början för att behålla fötroendet bland väljarna. Bara under 2008 har mer än 2,5 miljoner amerikaner förlorat sina jobb. En utmaning som heter duga.

*** Två andra löften har den nye presidenten redan antytt inte kommer att hållas. I veckan menade Obama att det är mycket svårare att stänga Guantanamo än han tänkt sig. Vari svårigheten består är ett mysterium. Där sitter flera hundra fångar sedan ett halv decennium utan att ha åtalats och utan rätt att veta vad de anklagas för. Släpp fångarna lös omedelbart och ge dem rätt att återvända hem eller asyl i ett land de själva väljer. Det andra löftet som redan vattnats ur är den efterlängtade reformen av sjukförsäkringarna. Nästan femtio miljoner amerikaner saknar all form av sjukförsäkring. Att det problemet inte kommer att lösas under Obamas fyra första år som president står redan klart. De enorma underskotten i statskassan borgar för det.

*** Det är ingen tillfällighet att Barack Obama hållit helt tyst under Israels förstörelsekrig i Gaza. Likt George Bush står Barack Obama helt bakom Israels roll och politik i palestinafrågan. Alla förhoppningar om en kursändring i syfte att möta palestiniernas krav på fred och RÄTTVISA är dagdrömmeri. Det kommer inte att ske. Däremot kommer Obama säkert att hålla sitt löfte att intensifiera USAs och Natos krigföring i Afghanistan. Som situationen där utvecklas just nu är det möjligt att « kriget mot terrorismen » går mot ett första större nederlag under Obamas presidentperiod.

I dag skrivs historia. En färgad man flyttar in i Vita Huset. Amerikas slavar applåderar i sina gravar. Billy Hollidays sång om « strange fruits hanging in the trees » är historia. En svart historia. Som kan bli ljus om alla förhoppningar som Amerikas färgade och fattiga i dag ställer uppfylls av USAs 44e president. Som sagt människan lever på hoppet.

I Media: DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,SVD3,AB1,AB2,SDS1,ST,DD,SDS2,AB3,

Andra bloggare: Jinge,Svensson,Esbati,Motvalls,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Ett svar på ”Barack Obama historisk president.

  1. Pingback: Trottens Betraktelser » Blir det någon “change”?

Lämna ett svar