Bloggare lever farligt

Farligt att gissa rätt.

En ung man i Sydkorea lever mitt i en kafkastory. Park Dae-sung heter bloggaren som nu sitter i fängelse i väntan på rättegång. Vilket hemskt brott kan man begå i en blogg ? I det demokratiska Sydkorea sitter tydligen de demokratiska rättigheterna som tunn fernissa. Vilket brott begick då Park i den blogg han signerar Minerva ?

Jo, han påstod redan våren 2008 att landet skulle drabbas av en djup ekonomisk kris. Fem dagar innan Lehman Brothers kollapsade skrev han på sin blogg att det skulle hända. Han avslöjade också att landets regering den 29 december uppmanade valutahandlarna att inte köpa amerikanska dollar.Regeringen förnekar detta, men flera valutahandlare har bekräftat Minervas uppgifter.

Men hur kan man hamna i fängelse och ställas inför rätta bara för att ha gissat bättre om den ekonomiska krisens framfart än landets regering, som ännu i höstas sa att tillväxten var god och inte hotades.

Park Dae-sung anklagas för att ha « spritt falska rykten » som kan skada landets ekonomi. Den minst sagt löjliga anklagelsen och åtalet har gjort regeringen till åtlöje i hela landet ? Bloggen Minerva har haft inte mindre än 40 miljoner besökare.

-Hans brott består i att ha många läsare och i att ha förnedrat regeringen, säger Song Ho-chang från Advokater för ett Demokratiskt Samhälle.

Om du tänker skriver något om Anders Borgs budget, tänk två gånger !

I media: DN1,AB1,Expressen,ETC,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

14 svar på ”Bloggare lever farligt

 1. Det är helt rätt om Sydkorea, diktaturen och totalitarismen är bara två pulsslag bort. Jag har en kusin som är adopterad därifrån. Hon har varit där flera gånger och berättar om ständigt närvarande poliser, både civil och uniformerad och att folk inte öppet vågar säga vad de tycker om saker och ting.

 2. Nicklas,
  Tack för en trevlig kommentar. Be din kusin att berätta lite mer om vad hon upplevt i Sydkorea och skriv till oss.

 3. Hmm, jag ser att Niclas Eriksson har läst följande stycke skrivet av Paul Andersson

  ”ett andetag djupt är livet,
  ett pulsslag borta är döden”

  Nu vet inte jag hur det är ställt med pålitligheten hos en kommunistblogg av det slaget Kildén & Åsman bedriva men troligtvis ligger pålitligheten under noll. Det är alltså inte
  bara troligt utan till och mycket troligt att Kildén & Åsman
  utlämnar något i denna historia. Skulle exempelvis inte förvåna mig om att Kildén & Åsman låtit bli att nämna att
  bloggaren egentligen är gripen för mord, rån, våldtäkt
  eller något liknande.

  Hursomhaver så framstår det utav vad Kildén & Åsman
  skriver att den här bloggaren tillgång till advokat och i och med
  att Sydkorea är en rättsstat som kommer bloggaren gå fri
  om bloggaren äro oskyldig till det man anklagar honom för.

  Om man vill kan man jämföra lite med Kildén & Åsmans
  drömstat som ju heta Nordkorea i Nordkorea är det så beskaffat att ingen får blogga eller ens kan blogga
  på grund av att man i Nordkorea tillämpar en form av
  kommunistisk ekonomi man kalla för juche.

  Juche innebär alltså att ingen har råd med en dator
  och därför kan ingen blogga, juche innebär faktiskt att
  ingen har råd med något och att alla därför svälter ihjäl
  förutom de älskade ledarna. Märkligt nog vilket man kunde
  tro bröt mot juche så har de älskade ledarna råd med allt.

  Om man bor i Nordkorea och inte är en älskad ledare men
  är fräck att inte vilja svälta ihjäl för det räcker
  det med att man tänker tanken ”något är fel” för att
  bli gripen, bortförd och sedan försvunnen för gott.
  För detta behövs inte ens en rättegång och detta system
  är det system Kildén & Åsman vill införa i Sverige så som
  Sydkorea för Kilden & Åsman tror sig nämligen kunna
  bli de älskade ledarna i ett sådant samhällssystem.

  Det Kildén & Åsman inte räknar med att det i den typ
  av samhällen de förespråka finnes fler personer som
  vilja bli de älskade ledarna och för de flesta av dessa personer
  slutar det som det gjorde Trotskij och ishackan.

  Detta beror på att den individuella konkuransen är
  än hårdare i kommunistsamhället än vad konkuransen är i den fria kapitalistvärlden. Det är nämligen så i den fria världen
  tävlar man på lika villkor men i kommuistvärlden tävlar man
  på olika villkor med livet som insats och de flesta förlorar
  i den tävlingen.

 4. Mattias,
  Du skriver förmodligen som du har förstånd till. Vad gäller vad som hänt med bloggaren Minerva kan du läsa två artiklar i ”seriös” press om du söker på de två adresser som finns här under.
  Ja, vad ska man egentligen säga till någon som utan att tydligen veta ett smack om vilka åsikter Kildén&Åsman står för, pådyvlar oss kärlek till partidiktaturen i Nordkorea. Jag och Göte har ägnat hela vårt politiska liv åt att bekämpa stalinistiska arbetarmördare som de som styr i Nordkorea. Du nämner själv Trotskij och att det kan sluta illa om man kritiserar sådana varelser. Den politiska linje vi båda står för är den som Trotskij gav sitt liv för.

  http://politiken.dk/udland/article634001.ece

  http://www.realtid.se/ArticlePages/200901/12/20090112141959_Realtid716/20090112141959_Realtid716.dbp.asp

 5. Det enda som blev fel med det jag skrev var min stavning och meninguppbyggnad.

  Trotskij är man med blod på händer, Trotskij har bl.a. gjorts sig skyldig till upprättandet av europas första koncentrationsläger, Trotskij har varit med att organisera folkmord på bl.a. minst 700 000 Donkosackerna.

  Det var Trotskij som såg till att Lenins order om mord, tortyr på oskyldiga och oliktänkande genomfördes

  Det bar praktiken Trotskij som styrde Sovjetunionen under Lenins sjukdomstid, bl.a. föresåråkade herr Trotskij att man i Sovjet skulle börja avrätta människor med giljotin, Trotskij tillskillnad från Stalin gillade även att personligen avrätta människor.

  Trotskij grundade den röda armén för den som vill veta vilka övergrepp Trotskij begick med den armén är det bara att gå till biblioteket och låna Dora Shturmans bok ”De döda griper efter de levande”.

  Det finns inget med tanke på hur mycket blod Trotskij har på sina händer som tyder på att Rysslands befolkning hade fått gå ett annat öde tillväga än vad man fick göra under Stalins.

  Ett par Trotskij citat:

  ”Om mindre än en månad kommer terrorn att anta ytterst våldsamma former, i likhet med vad som hände under franska revolutionen. Det är inte längre bara fängelset, utan giljotinen, denna den stora franska revolutionens märkliga uppfinning som har den erkända fördelen att förkorta en man med ett huvud, som kommer att stå beredd för våra fiender.”

  ”Man kan och måste erkänna, att vi i inbördeskriget dödar vitgardisterna för att de icke skall döda arbetarna. Följaktligen är vårt syfte icke släckandet utan räddandet av människoliv. […] En fiende måste oskadliggöras, och det heter i krig att döda. Revolutionens liksom krigets uppgift består i att bryta fiendens vilja och tvinga honom till kapitulation och accepterande av segrarens villkor. […] Frågan om vem som skall härska i landet, d.v.s. om bourgeoisin skall leva eller gå under, avgöres från bägge sidor icke genom hänvisningar till författningsparagrafer utan genom användning av allt slags våld.”

  ”Vårt parti är för inbördeskrig. Inbördeskrig är lika med kamp för brödet… leve inbördeskriget!”

  ”Diktaturen är nödvändig därför att det inte rör sig om enstaka detaljförändringar utan om bourgeoisins själva existens. Här är samförstånd omöjligt. Här kan endast våldet bestämma.[…] Den som vill nå sitt mål kan inte väja för medlen.”

 6. Bra citat, Mattias! Utan denna inställning hade de vitas pogromer fortsatt och den borgerliga diktaturen återvänt med följden att tusentals kommunister och arbetare avrättats.

  Heder åt kamrat, Trotskij!

 7. Mattias,

  Var det verkligen bara stavningen som blev fel i din kommentar? Hur var det med påståendet att bloggaren troligen hade begått mord, rån eller våldtäkt?
  Vad gäller Troskijs roll i Sovjet innan Stalins envälde är det ingen idé att diskutera det med dig. Tillräckligt med litteratur finns i ämnet för den som verkligen vill förstå.

 8. Och det var förstås inte de röda som inledde prognomerna via sin äckliga revolution?
  Fakta är att i alla äckliga revolutioner är det den arbetande befolkning som alltid faller offer för de rödas våld.
  Bl.a. så var 80 % av de som mördas och avrättades i den franska revolution bara vanligt folk så som bönder och arbetare troligtvis har procentandelen av bönder och arbetare i de revolutioner som skett efter den franska varit än högre
  Doch bra att Eastman talar klarspråk då den visar på kommunistens äkta människosyn.

 9. Benny Åsman jag skriver att ni ”TROLIGEN” utelämnar något ordet ”TROLIGEN” är inget påstående. Jag föreslåt att Benny Åsman går och tittar i en uppslagsbok vad ordet ”TROLIGEN” betyder.

  I och jag vidmakthåller att bloggaren ”TROLIGEN” har gjort sig skyldig till något brott man här ”glömt” att nämna.

 10. Troligen har flera synonymer i svenska akademins ordlista, bland annat ”sannolikt”. Det är alltså enligt Mattias ”sannolikt” att bloggaren begått ett brott. Är inte det ett påstående då vet jag inte vad ett påstående är. I min blogg står det dessutom att Minerva begått ett brott enligt sydkoreansk lag, nämligen ”spridit falska rykten” som kan ge upp till fem års fängelse enligt samma lag. Att ”ryktena” som Minerva ”spred” visade sig korrekta hör inte till saken enligt åklagarämbetet.

  Att alla revolutioner i mänsklighetens historia för det mesta varit mycket våldsamma kan man ju naturligtvis beklaga. Själv är jag mycket fredlig och ogillar skarpt våld mot både människor och djur. Men under historiens gång har samhällen med klasstrukturer omvälvts av revolutioner. Tyvärr har detta nästan alltid skett med våld därför att de som haft makten inte velat släppa den. Sån har historiens gång varit så länge det funnits samhällen och samhällsklasser. Det kan inte min avsky för våld mot person ändra på.

 11. Märka ord är inget för mig men vill Åsman pyssla med sådant får han göra det och jag finner det inte osannolikt att Kildén & Åsman glömt att nämna något.

  Nåja de som har läst vad jag skrivit vet om att jag skrev att utifall bloggaren var oskyldig kommer han gå fri. I rättsstater händer att oskyldiga människor blir grippa men sedan friade i rättegångar. Detta är alls i ett ovanligt förfarande.

  I det samhälle som Benny Åsman vill bygga behöver man inte ens hålla rättegångar för att låta mäniskor dö och försvinna spårlöst.

 12. Mattias,

  Jag tolkar att syftet med denna postning är att peka på det otäcka i att någon verkar hamna i trubbel för att han enligt sina folkvalda representanter anses obekväm. För mig är det en tydlig och relevant poäng. Hade du verkligen inte tyckt att det var åtminstone en smula upprörande att bli hämtad av polis, handfängslad, frihetsberövad i någon månad, med svepskälet att du spridit ”falska rykten”, även om du senare blir frikänd i en rättegång?

  Angående dina påhopp.. Ordet ”troligen” är ingen friskrivning som gör att man får lov att skriva vad som helst. Du anklagar författaren till posten för att vara helt opålitlig. Du påstår att nyheten sannolikt manipulerats. Du säger att författaren vill skapa ett samhälle där ”man inte ens hålla rättegångar för att låta mäniskor dö och försvinna spårlöst”. Om du kommer med sådana allvarliga anklagelser offentligt borde du delge precisa källor så att dina påstående kan bevisas eller motbevisas.

  Jag vet inte varför jag skriver detta egentligen. Jag är förstagångsbesökare på den här bloggen, jag vet ingenting om dig, Åsman eller Kildén, jag är inte politiskt aktiv, jag har röstat både vänster och höger. Kanske skriver jag detta för att jag slutligen blivit trött på grälsjukt folk.

 13. Daniel,

  Välkommen som förstagångsbesökare. Tack för ditt inlägg. Syftet med bloggen var naturligtvis att visa på ett rättsligt övergrepp. Vare sig mer eller mindre. Jag har ingen speciell kritik av det sydkoreanska samhället. Alla som skriver mer regelbundet om landet påstår att den demokratiska fasaden är tunn och att många polisfasoner från militärdiktaturens tid finns kvar.
  Efter den senaste kommentaren från Mattias beslutade jag att inte längre publicera hans inlägg, eftersom han började med personliga angrepp av typen att säga att jag är på gränsen till sinnesjuk. Jag har annat att göra än att diskutera den typen av argument. Han får väl skapa en egen blogg där han kan publicera alla oförskämdheter han kan tänka sig.
  Fortsätt gärna att besöka vår blogg. Och skriv gärna. Vi publicerar allt som inte innehåller personangrepp eller rasistiska ståndpunkter.

 14. Det förekomm inget oflkmord på kosackerna, låt gå för att många kosacker dödadesu nder inbördeskriget men det var för att de stred på de vitas sida.
  Läger fanns redan i tsdaryssland bl.a hamnade trotskij där.

  Nej, reakrinära gäng som utförde prognomer fanns redan innan även om det eksalerade i och med att det ryska proletariatet tog makten.

  Men nu var inte den ryska revolutionen äcklig =P så arbetarna föll inte offer för bolsjevikerna, majoriteten av arbetarna stödde bolsjevikerna.

  och om du tror att oskyldiga inte kan lbi dömda i en rätstatt så räcker det med att påpeka att det finns oskyldigt dömda i Sverige. Som även leif gw persson erkännt.

Lämna ett svar