Öppna Guantanamos portar

Släpp fångarna

Barack Obamas beslut att stänga fånglägret i Guantanamo får stora rubriker i världspressen. Det hyllas som ett bevis på att Obama redan första dagen i sitt ämbete börjar uppfylla sina löften. Därför är det intressant att läsa den amerikanska pressen och se vad som verkligen kommer att ske med de cirka 250 fångar som fortfarande sitter inlåsta.

Kom ihåg att ingen av dem har inför domstol anklagats för brott. Ingen av dem vet vad de anklagas för och ingen av dem har haft rätt att ta del av det « besvismaterial » som den amerikanska rättvisan säger sig sitta inne med.

Den stora frågan, som exempelvis New York Times ställer, är vart de ska föras. För att stänga Guantanamo är inte liktydigt med att fångarna kommer att släppas. I stället förs diskussionen i vilket fängelse de kan placeras. Flera delstatsguvernörer har redan sagt att de inte vill ha någon av dem till sin egen stat. De kommer enligt guvernörerna att skapa risk för « terroristattacker » mot delstaten. Någon föreslår till och med att det gamla ö-fängelset Alcatraz, som numera är turistpark, ska ta emot dem. Förvirringen är kort sagt stor. Och för det fåtal av de 250 som kommer att släppas frågar man sig vilket land de kan lämnas över till.

Finns det något land berett att ta emot dem ? I samband med det fick häromdagen Bild och Billfors kritik av vissa riksdagsledamöter för att de inte redan erbjudit USA hjälp med att ta hand om några av dem.

Tänk efter en kort stund så kan du inse hur absurt detta är.

Krigsförbrytaren George W Bush, tillsammans med krigsförbrytarna Dick Cheney och Paul Wolfowitz gjorde allt för att dessa fångar inte skulle få en normal rättslig prövning. De skapade hemliga CIA-fängelser där de kunde torteras av villiga diktaturer. De satte dem i Guantanamo för att de inte skulle omfattas av amerikansk lagstiftning. Lagar ändrades så att Genevekonventionen kunde rundas. Andra lagar antogs för att göra tortyr rumsrent.

Och nu frågar sig Vita Huset och amerikanska media om det finns länder som kan ta hand om fångarna. Varför kan inte USA självt ta hand om dem ? Jamen, vi kan inte ha farliga « terrorister » gående fria i våra städer, antyder media. Om de släpps fria betyder det att myndigheterna inte ens har bevis nog för att bevisa stöld av en glasspinne, mycket mindre « terrorism ». Många av de som togs till fånga i bland annat Afghanistan var offer för angivare som kunde inkassera några dollar. Andra råkade bara befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. För det har de passerat sju år i fängelse utan att anklagas eller ställas inför rätta.

Risken, ur amerikansk synpunkt, att några av dem på nytt tar upp vapen finns ju. Men hur många beväpnade galningar går det inte redan omkring på USAs gator ? En del av dem fria efter att rättsliga procedurfel begåtts. So what ? Om kamp « mot terrorismen » betyder att alla mänskliga rättigheter kan sättas åt sidan, vem blir då den största terroristen ?

Nej släpp alla fångarna fria. Låt dem själva välja ett land de vill bosätta sig i. För alla som inte hittar en fritt vald fristad är det de amerikanska myndigheternas skyldighet att ge dem en plats i USA.

I media:NYT,DN1,DN2,SVD1,AB1,Dagens Arena,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Ett svar på ”Öppna Guantanamos portar

  1. De är väl rädda för att Guantanamofångarna skulle kunna drabbas av hämndbegär och kunna just hämnas om de stannar i USA, och det är väl i så fall de enda vettiga tankar som USA presterat i saken!

Lämna ett svar