Islands baksmälla

Finansvalparnas fest är över

Islands regering avgår. Efter fem månaders total kris kan inte längre koalitionsregeringen motstå trycket från rasande medborgare som i många fall förlorat allt. I veckan demonstrerade inte mindre än 8 000 personer framför Alltinget, landets riksdag, och krävde dess avgång. Regeringen tvingades ge efter och nu blir det nyval i maj.

-Varannan av oss är ruinerad. Det här är en revolution och vi vill skapa en ny konstitution som fransmännen gjorde, säger Magnus Björn Olafsson som organiserat demonstrationerna. Nu lär det väl inte antas någon revolutionär konstitution som under franska revolutionen och inga giljotiner kommer att brukas på torget framför Alltinget.

Det finns vare sig vikingar eller stolta tjurar kvar på ön.

Hur kunde det sluta så illa ? Finanskrisen och bankkollapsen är den värsta i världshistorien i proportion till landets ekonomi. De tre finansbankerna, Glitnir, Landsbanki and Kaupthing , satt tillsammans på skulder värda 400 miljarder svenska kronor, att jämföra med Islands BNP på knappt 85 miljarder svenska kronor.

Men hur kunde sådana skulder byggas upp ? Svaret heter finansiell avreglering. År 2001 släpptes alla tyglar på de isländska finansinstituten. Unga och oerfarna finansvalpar med huvudet fullt av matematiska modeller de lärt sig på handelshögskolor trodde att världen låg för deras fötter. På kort tid lånade bankerna stora mängder utländsk valuta och gick på köptur i Europas huvudstäder. Lyxbutiker, femstjärniga hotell, skyskrapor och andra bling-blingaffärer blev vardagsmat för Reykjaviks finansherrar.

Men som alla vet, förutom finansvalparna, växer inga träd till himlen. Den isländska kronan började vackla eftersom den blev extremt övervärderad. Plötsligt blev räntor och avbetalningar på utlandsskulderna omöjliga att klara av. Fallet utför gick i rasande fart. Bankerna stod plötsligt inför den omöjliga uppgiften att betala skulder med en krona som föll rakt genom golvet. Börsen hängde på och tappade 93 procent på kort tid. Den finansiella härdsmältan var ett faktum.

Under den stora festyrans tid hade också den ordinäre islänningen passat på att festa till ordentligt. En stor del av hushållen lånade stora summor i utländska valutor, för vilka de köpte dyra fyrhjulsdrivna lyxåk, nya lägenheter och mycket annan lyx. Men när kronan rasade och utlåningsräntorna steg till 20 procent var det inte lika roligt längre. Festen var och är över. Nu finns bara skulderna kvar.

I media:DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,SDS,AB,ETC,DI,DN4,SVD3,GP,

Andra bloggare: Svensson,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 svar på ”Islands baksmälla

  1. Intressant statsvapen – tjuren får väl symbolisera ”the bull market” (eller kanske ”the bullshit market numera?). Med tanke på Islands nuvarande betryckta läge borde man kanske ändra till en björn för att få symbol och verklighet att stämma bättre överens? Om börsen sjunker ihop till nästan ingenting på några veckor kan man ju verkligen snacka om ”bear market”.

  2. Björn,
    Jag håller med att det varit bättre med en björn i vapnet. Men jag är ingen hejjare på att mixtra med lay-outen så det fick bli som det blev. Och inte kan man hänga på en sorgsen isbjörn heller, för de finns ju inte på ön , om jag vet rätt.
    Så islänningarna får allt finna sig att ensamma vända den isländska drakaren på rätt köl.

Lämna ett svar