Barack Obamas stora utmaning.

Klarar Obama jobben?

Det har gått en vecka sedan Barack Obama valdes till USAs 44e president. Efter bara en vecka finns det ännu inget som stör smekmånaden för honom. Men just nu blir varje dag 16 000 amerikanska arbetare av med sina arbeten. På tolv månader har 2,8 miljoner anställda avskedats.

Vilken förändring ska vi tro på?

Det råder alltså fritt fall i ekonomin och frågan är om de « stödpaket » som torgförs kan rädda jobben.  Bara i går varslade amerikanska industrier 43 000 anställda. varav 20 000 hos Caterpillar. Den amerikanska  arbetsmarknaden måste skapa 150 000 arbeten i månaden för att hålla jämn takt med den växande befolkningen i arbetsför ålder. Lägger vi ihop de två faktorerna blir summan jobb som saknas 4 miljoner på ett år.

Detta är Obamas verkliga utmaning. Ska han klara sig igenom sina första hundra dagar som president utan att falla som en sten i opinionsundersökningarna måste det ekonomiska stödpaket på nästan tusen miljarder dollar som han annonserat i första hand inriktas på att skapa varaktiga och välbetalda arbeten.

Sett till vad som Hank Paulsen under Bushs ledning gjort hittills är det snarare bankernas aktieägare som pysslats om. Förväntningarna på vad Obama ska göra är enorma hos den vanlige medborgaren, som just nu har tappat allt förtroende för finansvärldens guldgossar. Ja, det är ingen överdrift att säga att de är mer eller mindre avskydda.

Obamas ekonomiska team säger att stödpaketet på 850 miljarder dollar ska spenderas under ett par år framåt. Hur dessa pengar används är viktigt för att bedömma vilka intressen Obama kommer att gå till mötes- arbetarnas eller bankirernas/företagsägarnas. För att finansiera stödpaketet växer statsskulden avsevärt. I sista hand blir det skatter som ska täcka det underskott som skapas. Hittills har Obama sagt att alla med inkomster under 250 000 dollar per år kommer att få skattesänkningar. Men den finansiella och industriella lobby som har tentaklar långt in i Vita Huset tänker inte nöja sig med overksamhet.

Väntar bättre tider för byggnadsarbetarna?

Enligt den federala skattemyndigheten betalade två tredjedelar av alla amerikanska bolag inte  ett öre i federal skatt under perioden 1998-2005. Under samma period gjorde de fantastiska vinster. En allt större del av dessa vinster har dessutom gått till spekulation i finanssfären och en allt mindre del till investeringar i maskiner och byggnader. Varför ska de få stöd för en anti-social verksamhet?

Här finns det pengar att hämta. Men kan den amerikanska arbetaren lita till att Barack Obama vågar eller vill konfrontera de verkligt rika i samhället ? Jag har mina dubier.

I media: DN1,DN2,SVD1,Dagens Arena,DI,Politiken,AB,DN3,SVD2,

Andra bloggar: Trotten,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna ett svar