Turkiets Erdogan segrare i Davos

Rasande Erdogan lämnade Davos

och Israels krigspresident Peres

Den makabra tillställningen för världens finansfurstar och deras politiska ledare i Davos fick trots alla bedrövelser i övrigt ett grandiost avslut när Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan stormade ut från en tänkt debatt med Israels Shimon Peres. Detta därför att Israels krigspresident först hade lämnat alla tidsbegränsningar därhän i ett salivsprutande försvarstal av Israels terrorbombningar. När Erdogan till sist tog ordet och började med att tala om Israels barbari och dödande av alla oskyldiga barn, blev han omedelbart avbruten av moderatorn, som menade att det i stället var dags för middag. Rasande reste sig då Turkiets premiärminister från sällskapet. ”Jag kommer aldrig mer tillbaka till Davos”, sa han och tog omedelbart flyget hem till Istanbul.

Väl hemma möttes han av jublande landsmän som med turkiska och palestinska flaggor hälsade honom som en nationalhjälte. Hans utbrott i debatten och sedan uppbrott från Davos understryker en av Israels stora nederlag efter dess bombterror mot Gazas utsatta befolkning. Turkiet är en av de få muslimska stater som varit nära lierad med Israel. Inte minst genom att bägge staterna är en del av NATOS: s militära maskineri i regionen. Men en del av banden slits nu sönder efter en våg av Palestinasolidaritet från Turkiets 70 miljoner innevånare. Erdogan personligen har också som den muslimska världens Palme vågat att gå ut med känslostarka angrepp på Israel.

Andra makthavare och kritiker till den osmakliga samlingen av de herrar i Davos, som vare sig kan förklara varför deras nyliberalism kraschat eller hur deras ekonomiska system ska komma på fötter, valde i stället att åka till World Social Forum i staden Belém som ligger i det brasilianska Amazonas.

”I Davos möts den värld som är på väg att dö, men här möts den nya värld som är på väg att födas”

Från första stund kanske bevingade ord från Venezuelas president Hugo Chavez i hans känslomättade tal. På bilden flankeras han av Fernando Lugo från Paraguay, Evo Morales, Bolivia,Lula da Silva, Brasilien och Rafael Correa från Ecuador. De latinamerikanska presidenterna representerar olika nationella program och olika sociala rörelser i sina respektive hemländer. Här finns förvisso inget helgjutet socialistiskt program som minsta gemensamma nämnare. Med deras frånvaro från Davos och deras närvaro i Belem demonstrerar definitivt en gemensam rörelse bort från kapitalismens nuvarande huvudcentra.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen:DN1,SVD1,

8 svar på ”Turkiets Erdogan segrare i Davos

  1. Tack Erdogan! Du är min hjälte också! Men inte av samma anledning som terrorister och islamister firar dig. Jag tackar dig Erdogan för att du gör allt du kan för att se till att Turkiet aldrig blir en medlem i Europeiska Unionen. Ni hör inte hemma i den Europeiska Unionen.

    Och ni kommer heller aldrig göra det.

  2. Idag vill jag oxå hylla den turkiska ledaren! samtidigt undrar jag ”Vad hade israelen där att göra? Israel är en angripande stat och ska endast beredas tillträde till fredssamtal.”

  3. Håller med fullt ut, någon måste stå upp för de röstlösa. Själv trodde jag att det skulle bli Usa, dvs FN, eller till och med Frankrike men oj så fel jag hade.

  4. detta är vad erdogan sa under debatten..
    ” Herr Peres ni är äldre än vad jag är. Ni talar med en hög ton och jag vet att anledningen till att ni gör detta är på grund av att ni känner er skyldiga för allt som nyligen hänt. Jag ska inte prata lika högt som er. När det kommer till att döda oskyldiga människor, så är ni fenomenala på det. Jag vet mycket väl hur ni skjuter och dödar oskyldiga barn vid stranden. Två av era tidigare presidenter har sagt något mycket anmärkningsvärt till mig. De sa att de kände sig oerhört belåtna när de rullade in i Palestina på tank. Jag kan till och med namnge dessa ifall någon undrar. Så att ge mig en massa statistiska värden är inte nödvändig. Dessutom fördömer jag alla som applåderar åt sådant. För bara applåderna för sig själv är ett mänsklighetsbrott. Vi kan inte titta åt andra hållet medan allt detta pågår. Jag har tagit en massa noteringar under föregående tal (peres tal). Vi har inte tid att gå igenom alla dessa utan jag vill lämna er med några sista ord. En judisk skribent i Israel skriver detta: Det Israel gör i Gaza är inte mänskligt. (Han hänvisar till någon lagbok)… enligt paragraf sex så skall man icke döda. (Efter att modratorn försökt stoppa honom ett antal gånger).. Och för mig är Davos-kapitlet slut. Jag tackar moderatorn och alla er andra. Herr Peres fick 25 minuter att prata medan jag fick 12 min. likaså dem resterande.. (stormar ut)”

  5. Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Vad sa egentligen Turkiets Erdogan

Lämna ett svar