Storstrejk på Guadeloupe

Generalstrejk i två veckor

På Guadeloupe nöjer sig de arbetande inte med en endagsstrejk. Sedan den 20 januari är ön, som är ett län i Frankrike med specialstatus men som mer liknar en koloni, helt paralyserad av en generalstrejk. De strejkande har en lång kravlista för att äntligen de boende på Guadeloupe ska nå en standard som börjar likna den fransmännen har i allmänhet.

Kraven gäller sänkta priser på vissa basvaror, som el, vatten och bränsle. För att minska den misär som många på ön lever i kräver de strejkande också 200 euro mer i månaden, en minimilön, bättre socialförsäkringar, bättre pensioner och jobb åt de arbetslösa.

Strejken leds av ett aktionskollektiv som bildats av alla fackliga organisationer tillsammans med politiska partier, folkliga organisationer och kvarterskommittéer. Flera demonstrationer har hållits med mellan 20 000 och 40 000 deltagare. Antalet innevånare på ön är 410 000.

-Eftersom alla fackliga organisationer deltar är det strejk på nästan alla arbetsplatser. Uppstår det problem besöker vi företagschefen. Om han är från ön försöker vi övertyga honom att hans karriär står på spel. Det finns vägbarrikader överallt som ofta kontrolleras av ungdomar som är desperata över sin situation, säger Patrice Ganot som är medlem i fackföreningen CTU. Han är också språkrör för Cercasol som är motsvarigheten på ön till Besancenots NPA på franska fastlandet.

-Kravens omfattning ifrågasätter öns institutioner och status inom Frankrike. Alla här, inklusive företagarna medger att vi har ett stort problem men att det når utanför Guadeloups gränser. Vi ser klart att makthavarna här inte kan lösa de problem som Guadeloups befolkningen reser, fortsätter Patrice Ganot och kastar över bollen till Nicolas Sarkozy och den franska moderrepubliken.

Bling-blingpresidentens enda svar hittills består i förstärkningar av Guadeloups kravallpolis.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I pressen:Inte ett ord

Lämna ett svar