Vad sa egentligen Turkiets Erdogan

”Ni är fenomenala på att döda oskyldiga människor”Tayyip Erdogan

Dagens Nyheters Johan Schück har under veckan lagt ut en blogg från  World Economic Forum i Davos. Där har han gnällt över besvärliga arbetsförhållanden. Pressen hade tilldelats ett tält som basläger och detta gjorde det bökigt att ta sig till en del partaj.

Schück har ändå haft mycket att rapportera. En gång såg han hur Fredrik Reinfeldt och Marcus Wallenberg hängde över bardisken. Den skarpögde skribenten på DN noterade att de var ”inbegripna i ett djupt samtal”. Beviset för detta var att ”Reinfeldts närmaste medarbetare fick hålla sig på avstånd”. Han är örnögd han Schück. Men kanske han missade något? Vem vet. Fredrik och Marcus kanske bara vill få vara ifred för att ta sig en jävel och prata skit? En annan kväll tog Schück sig från tältet till en fest med konsultfirman McKinsey och kunde berätta att de svenska riskkapitalisterna Björn Savén och Robert Andrén, ”med hustrur”, var där och roade sig till musik ”av ett fantastiskt soulband, direkt influget från New York”. Inte så pjåkigt nu när det krisar. Shück berättade också om sina förväntningar inför ett annat ”avbrott från det krävande rapporterandet”. Konsultfirman Booz hade skickat en inbjudan och lovade avsmakning av både choklad och whisky. Inte så dumt för en stackars radskrivare som inte får hänga med de ”stora grabbarna”. Den ekonomiska rutchbanan har fått finanshajarna att bara leka i skyddade vatten. Alla rejäla fester hölls därför bakom stängda dörrar. Goldman Sachs ställde exempelvis in sitt vanliga jätteparty – men lät i stället champagnen spruta vilt på en privat tillställning. Detta enligt Times-online.

Nu leker finanshajarna bara i skyddade vatten…

Enligt Schück hälsade 25 svenska ”gäster” på i Davos. Googlar man lite på nätet hos de konsultföretag som fixar in folk tycks det ha kostat mellan 300 – 500 000 kronor att var här. Schück tycker ändå att den höga avgiften och de dyra omkostnaderna ( för främst företagsledarna ) kan motiveras, eftersom ”ansamlingen av framträdande personer på olika områden gör att mycket händer”. En fattig själ som jag kan ändå inte låta bli att undra hur demokratin kommer in i bilden. Här är tydligen ett sällskap som bestämmer över mycket i världen. I den isolerade alpbyn Davos träffades 2 500 ”tungviktare”. Hälften var finanshajar på jakt efter nya byten.

Men vem av oss har röstat för att Wallenberg skulle delta? Eller riskkapitalisterna Savén och Andrén och deras ”hustrur”?

Trots alla besvärligheter i tältet hann Schück ändå med att också rapportera om att Turkiets premiärminister lämnade Davos i vredesmod ”eftersom han ansåg sig illa behandlad”. Israels president Shinom Peres fick bryta alla debattregler och pratade I 24 minuter. När Erdogan skulle gå i genmäle blev han däremot avbruten av moderatorn. . Schick tog sig inte tid och spaltutrymme att berätta vad vad Erdogan började med att säga. Se tidigare blogg. Men tack vare en fin kommentar och översättning från signaturen ”AX” kan vi lägga ut hans påbörjade inledning här:

”Herr Peres ni är äldre än vad jag är. Ni talar med en hög ton och jag vet att anledningen till att ni gör detta är på grund av att ni känner er skyldiga för allt som nyligen hänt. Jag ska inte prata lika högt som er. När det kommer till att döda oskyldiga människor, så är ni fenomenala på det. Jag vet mycket väl hur ni skjuter och dödar oskyldiga barn vid stranden. Två av era tidigare presidenter har sagt något mycket anmärkningsvärt till mig. De sa att de kände sig oerhört belåtna när de rullade in i Palestina på en stridsvagn.  Jag kan till och med namnge dessa ifall någon undrar. Så att ge mig en massa statistiska värden är inte nödvändig. Dessutom fördömer jag alla som applåderar åt sådant. För bara applåderna för sig själv är ett mänsklighetsbrott. Vi kan inte titta åt andra hållet medan allt detta pågår. Jag har tagit en massa noteringar under föregående tal (Peres tal). Vi har inte tid att gå igenom alla dessa utan jag vill lämna er med några sista ord. En judisk skribent i Israel skriver detta: Det Israel gör i Gaza är inte mänskligt. (Han hänvisar till någon lagbok)… enligt paragraf sex så skall man icke döda. (Efter att moderatorn försökt stoppa honom ett antal gånger).. Och för mig är Davos-kapitlet slut. Jag tackar moderatorn och alla er andra. Herr Peres fick 25 minuter att prata medan jag fick 12 min. likaså dem resterande.. (stormar ut)”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

I pressen: DN1,DN2,DN3,SVD1,SDS1,SDS2,

Lämna ett svar