Den riktiga ”sopan” är Ulla Hamilton (m)

Återkommunalisera

hela sophanteringen!

Strejken avblåst

Strejken är tillsvidare avblåst efter ett beslut från sopgubbarna. I skuggan av klasslagstiftningen – med hot om böter från arbetsköparnas Arbetsdomstol – fortsätter nu förhandlingar där alla parter parodiskt nog tvingas att mörka. Men alla argument och krav i inlägget här står kvar. Fast nu kan man ju nöja sig med att slänga påsen i sopnedkastet eller tunnan och i stället protestera mot Ulla Hamilton på alla andra sätt.

▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬

Den riktiga sopan i den här konflikten är Ulla Hamilton. Det moderata borgarråd som styr över hur Stockholms stad hanterar sitt avfall. Till priset av renhållningsarbetarnas brutna ryggar och försämrade löner har hon drivit igenom den privata upphandling av sophanteringen som ligger bakom konflikten. För henne gäller kort och gott:

Det företag som behandlar sina jobbare sämst och därför kostar kommunen minst får kontraktet. I detta fall Liselotte Lööf AB, LLAB, som struntar i gällande kollektivavtal, säger upp folk och hotar andra.

Det är Ulla Hamilton som är den riktiga ”sopan”

”Vi har varken ork eller tidsmarginaler för ett mer pressat schema. Vi krigar inte för 35 000 i månaden utan för lägre belastning” säger i dag en av de strejkande, Mats Björnberg, talesman för sopgubbarna. ”Alla anbud bygger på pressade arbetsupplägg”, menar han. ”Gubbarna pressas till vansinne.

I går gick LLAB till Arbetsdomstolen och stämde de strejkande. ”Går de inte tillbaka till jobbet riskerar de att bli avskedade”, hetsar Peter Jeppsson. Välmående direktör för Biltrafikens arbetsgivarförbund. Tidigare har tolv man som vägrat att skriva på de nya avtalen blivit uppsagda.

”Kom igen bara. Vi ger oss inte för hoten”, säger en av de strejkande, Hans Nybom till DN. ”Får vi inte igenom våra krav, slutar vi ändå”.

Liselotte Lööf AB är uppenbart ute efter en ny hägrande medalj. För två år sedan tilldelades denna rookie i branschen stilenligt nog en blänkande medalj från Kungliga Patriotiska Sällskapet för ”gagnerik gärning inom näringslivet”. Nu är man uppenbart på jakt efter mer kungligt grannlåt.

Än så länge ligger damen som har det yttersta ansvaret lågt. Ulla Hamilton ”låter parterna sköta sitt”. Men självklart är det i stället hon som ska sköta just ”sitt”. Stockholmarna ska självfallet ha en modern och rationell hantering av sina enorma avfallsmängder. Med goda arbetsförhållanden för alla ”sopgubbar”. Liksom för framtidens ”sopkäringar”.

I väntan på det och i solidaritet med de strejkande arbetarna tycker jag att stockholmarna ska ställa sina soppåsar där de hör hemma. Utanför Stadshusets portar tillsammans med dem som redan är där…

http://www.fjardeinternationalen.se/blog/2009/02/07/stall-soppasen-utanfor-stadshuset/

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen: DN1,DN2,DN3,SVD1,DN4,

2 svar på ”Den riktiga ”sopan” är Ulla Hamilton (m)

  1. Pingback: Seger för sopgubbarna | Svensson

  2. Pingback: Panik i Schlingmanns PR-verkstad « Ett hjärta RÖTT

Lämna ett svar