Baksmälla för etanolen

Kapitalism+Miljö=inte sant.

Den här etanolfabriken i Iowa öppnade i september 2008. Två månader senare stängde den och är nu till salu.

Är det någon som ännu hör suset från majsfälten som skulle rädda oss från beroendet av oljan och bensinen ? Det behövdes inte mycket för att storsatsningen på etanol till bilarna skulle gå i väggen. Lite sjunkande oljepriser och en ekonomisk kris med mindre bilåkande som följd var allt som behövdes för att ställa kapitalismens oförmåga att långsiktigt ta tag i miljöfrågorna i blixtbelysning.

I USA byggdes ett par hundra etanolfabriker och priset på majs sköt i höjden. I stället för att använda skördarna till att mätta fattiga människor hamnade kolvarna i hungriga bilars tankar. Men det var innan krisen. Nu går det inte en vecka utan att en fabrik stänger sina portar. Än en gång har kortsiktig kapitalistisk profitjakt gått före rationell planering och långsiktighet.

Vad har kampen mot miljöhotet vunnit på slöseriet med kapital och grödor ? Inte ett gram koldioxid.

I media: DN1,DN2,SVD1,ETC,DN3,SVD2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Lämna ett svar